środowisko naturalne/ekologia transport

Emirates dołącza do The Solent Cluster - brytyjskiej inicjatywy na rzecz ograniczania emisji CO2

31.01.2024 | Emirates

Warszawa, 31 stycznia 2024: Emirates jako pierwsze międzynarodowe linie lotnicze dołączyły do The Solent Cluster, brytyjskiej inicjatywy skupiającej się na inwestycjach niskoemisyjnych. Jej celem jest ograniczenie emisji CO2 z przemysłu, transportu i gospodarstw domowych na południowym wybrzeżu Anglii.

The Solent Cluster to wielosektorowa współpraca pomiędzy międzynarodowymi organizacjami, w tym producentami i firmami inżynieryjnymi, regionalnymi przedsiębiorstwami i branżami, wiodącymi operatorami logistycznymi i infrastrukturalnymi oraz instytucjami naukowymi.

Potencjał zrównoważonego paliwa lotniczego

The Solent Cluster ma potencjał do stworzenia zakładu produkującego zrównoważone paliwo lotnicze (SAF) o szacowanej zdolności produkcyjnej 200 000 ton rocznie. Jeśli projekt zostanie zatwierdzony, zakład mógłby rozpocząć działalność w 2032 roku. Paliwo lotnicze produkowane w zakładzie SAF pozwoliłoby uniknąć emisji 563 kWh CO2 rocznie, dzięki produkcji paliwa o 70% mniejszej emisji niż w przypadku nafty kopalnej. Istniejące sieci rurociągów pozwolą dostarczać SAF z zakładu do głównych portów lotniczych obsługiwanych przez Emirates, takich jak Heathrow i Gatwick.

Współpraca z Solent Cluster jest uzupełnieniem kilku inicjatyw SAF, które przewoźnik ogłosił w ciągu ostatniego roku. W 2023 roku odbyły się loty demonstracyjne A380 i Boeinga 777 Emirates z wykorzystaniem w 100% zrównoważonego paliwa lotniczego. Emirates rozszerzyły współpracę z Neste w zakresie dostaw SAF w 2024 i 2025 r. na potrzeby operacyjne w Amsterdamie i Singapurze. W październiku 2023 r. przewoźnik po raz pierwszy dostarczył SAF do swojego hubu w Dubaju na potrzeby lotów komercyjnych.

Sir Tim Clark, prezes Emirates Airline, powiedział: ,,Emirates z dumą dołączają do podobnie działających organizacji w ramach inicjatywy The Solent Cluster. To duży potencjał do napędzania innowacji i produkcji ekologicznej energii oraz kolejny krok naprzód dla Emirates w kierunku długoterminowego wdrażania SAF w naszej siatce połączeń. Wraz z pozostałymi partnerami, z niecierpliwością czekamy na efekty tych wysiłków, jednocześnie widząc pozytywny wpływ The Solent Cluster na lokalną gospodarkę, region południowo-wschodni i inne branże".

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Linie lotnicze Emirates, obsługujące pasażerów międzynarodowych, rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.

Ze swojego globalnego węzła w Dubaju linie Emirates obsługują pasażerów na sześciu kontynentach, świadcząc wysokiej jakości usługi transportu lotniczego, które wspomagają rozwój turystyki i wymiany handlowej. Linia zdobyła uznanie pasażerów za wiodące w branży usługi na ziemi i w powietrzu, świadczone przez pełnych pasji pracowników reprezentujących ponad 160 narodowości.

Linie Emirates dysponują największą na świecie flotą szerokokadłubowych samolotów Boeing 777 i Airbus A380, oferując przestronne kabiny i wyjątkowe usługi na pokładzie, takie jak podniebny salonik pokładowy i prysznic Shower Spa na pokładach samolotów A380 oraz system rozrywki pokładowej ice dostępny na wszystkich fotelach, który 17 lat z rzędu zajmuje czołowe miejsca w rankingu "best in sky". Emirates angażują się w działalność proekologiczną i skupiają się na trzech obszarach: ograniczeniu emisji, odpowiedzialnej konsumpcji oraz ochronie dzikiej przyrody i siedlisk.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com.