media/marketing/reklama

Łukasz Kijek szefem Money.pl

Łukasz Kijek będzie nowym szefem obszaru biznes i finanse w Wirtualnej Polsce, w tym serwisu money.pl. Stanowisko obejmie 2 maja i będzie raportował bezpośrednio do Jacka Amsterdamskiego, zastępcy redaktora naczelnego. Dotychczasowy szef money.pl Piotr Pilewski odchodzi z WP.

Łukasz Kijek skupi się na rozwoju serwisu, w tym jakościowego dziennikarstwa, zarówno w formie prasowej, jak i wideo. Wesprze też zespół money.pl w dalszym umacnianiu pozycji lidera w tej kategorii wydawniczej.

– Przed Łukaszem niezwykle ambitne wyzwanie, jednak jestem przekonany, że jego wieloletnie doświadczenie zarówno z mediów internetowych, jak i telewizji, pomoże mu budować najlepszy portal ekonomiczny w kraju mówi Paweł Kapusta, redaktor naczelny WP.

Dziękuję Piotrowi Pilewskiemu za ostatnie półtora roku. Pod jego kierownictwem money.pl wrócił na pozycję lidera serwisów biznesowych – dodaje Jacek Amsterdamski, zastępca redaktora naczelnego WP.

Liderowanie money.pl, zespołowi największego serwisu gospodarczego w Polsce, będzie dla mnie zaszczytem i zarazem jednym z najciekawszych wyzwań w karierze zawodowej. To wielka szansa, by z pasją, profesjonalnie i blisko ludzi opowiadać o fascynujących procesach gospodarczychkomentuje Łukasz Kijek, szef money.pl.

Łukasz Kijek jest dziennikarzem ekonomicznym z piętnastoletnim doświadczeniem. Ostatnio był związany z Gazeta.pl, gdzie pełnił funkcję redaktora naczelnego serwisów informacyjnych oraz dyrektora ds. partnerstw. Prowadził także autorski program. Wraz z redakcją ukraińskiego Expressu stworzył Ukrayina.pl. Wcześniej prowadził programy o świecie i gospodarce w TVN24 BiS i w TVN CNBC.

Każdego dnia money.pl dociera do niemal 1,5 mln Polek i Polaków. Ułatwia im poruszanie się po świecie finansów i prawa, przybliża informacje biznesowe z kraju i ze świata, notowania giełdowe, kursy walut i wskaźniki gospodarcze.

Michał Siegieda
Dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej/Rzecznik Prasowy, Wirtualna Polska Holding S.A.

michal.siegieda@grupawp.pl

Wirtualna Polska to holding spółek mediowych oraz e-commerce. Jest właścicielem portali WP i o2. Prowadzi specjalistyczne serwisy tematyczne i rozrywkowe, w tym m.in. money.pl, WP Wiadomości, WP SportoweFakty, dobreprogramy.pl i WP Magazyn. W branży e-commerce WP działa w obszarach turystyki, mody, wyposażenia wnętrz i projektowania domów, usług finansowych oraz motoryzacji. Wirtualna Polska nadaje również Telewizję WP dostępną naziemnie, na platformie cyfrowej, w najlepszych sieciach kablowych oraz usłudze WP Pilot.

michal.siegieda@grupawp.pl