Magia świątecznych smaków – przepis na najlepszy czas z bliskimi
Święta - czas, kiedy w sposób szczególny myślimy o bliskich i z nostalgią sięgamy po tradycyjne potrawy, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Coraz częściej jednak dodajemy do nich własne pomysły i z kreatywnością w kuchni tworzymy naszą własną atmosferę ciepła i domowego klimatu. Ponadto coraz śmielej eksperymentujemy i wypróbowujemy niestandardowe przepisy, które doskonale wpisują się w świąteczną magię. Oto nasza propozycja na bożonarodzeniowe menu, które łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania.
Pasztet – świąteczny smak tradycji i rodzinnych spotkań
Pasztet to jedno z tych dań, które tradycyjnie pojawia się na polskich stołach w czasie Bożego Narodzenia. Przygotowujemy wówczas pasztety mięsne lub te w wersji postnej – grzybowe i warzywne. Pasztet przygotowany z pieczarek, cebuli, bułki namoczonej w napoju sojowym oraz przypraw jest aromatyczny i łatwy do przyrządzenia. Delikatna pasta połączona z ubitymi białkami jajek tworzy puszystą konsystencję, a dodatek chili z wędzoną papryką nadaje całości unikalny, lekko pikantny charakter. Ten pasztet doskonale wzbogaci świąteczne menu, ale sprawdzi się także jako codzienny dodatek do pieczywa czy składnik imprezowych tartinek.
Pasztet z pieczarek
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- pieczarki – 500 g
- cebula czerwona – 2 sztuki
- bułka – 1 sztuka
- napój sojowy – 100 ml
- jajka – 2 sztuki
- Przyprawa Grubo Mielona z Papryką Wędzoną Do Mięs i Warzyw Knorr – 1 łyżka
- Bulion warzywny Knorr – 2 kostki
- natka pietruszki – 1 pęczek
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.
- Bułkę namocz w napoju sojowym przez ok. 10 min., następnie odciśnij płyn.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i duś, aż cała woda z nich odparuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę z dodatkiem odrobiny soli.
- W dużej misce połącz pieczarki z cebulą, bułką oraz żółtka jajek. Dodaj pietruszkę i dopraw przyprawą Knorr. Do smaku dodaj pokruszoną kostką rosołową i przyprawę paprykową.
- Do powstałej masy dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 1 godzinę w 180°C.
Barszcz czerwony – król wigilijnego stołu
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań wigilijnych. Jego intensywny, lekko kwaśny smak stanowi idealne tło dla pierogów z kapustą i grzybami lub wigilijnych pasztecików. Te ostatnie, wypełnione aromatycznym farszem z grzybów, są prawdziwą ucztą dla podniebienia i przypominają, jak ważne są detale w świątecznych przepisach.
Barszcz czerwony
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
buraki - 1 kilogram
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr – 1 opakowanie
- Marchewka – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- średni seler – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- średniej wielkości cebula – 1 sztuka
- kwaśne jabłka – 500 g
- majeranek – 2 łyżki
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- pieprz czarny mielony – szczypta
- liść laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 4 ziarna
- miód – 2 łyżki
- korzeń imbiru – mały kawałek
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój na kawałki i zalej 3 litrami wody.
- Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.
- Gotuj barszcz około 1,5 godziny, a następnie przecedź go do drugiego garnka.
- Barszcz zagotuj, wsyp Barszcz czerwony Knorrcały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.
- Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.
Paszteciki wigilijne z grzybami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- grzyby mrożone – 200 g
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr – 1 kostka
- kapusta kiszona – 500 g
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- Szalotka – 1 sztuka
- ciasto francuskie – 500 g
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr – 1 kostka
- kminek mielony – ½ łyżki
- liść laurowy – 2 sztuki
- ziele angielskie mielone – ½ łyżki
- majeranek – 2 łyżki
- żółtko – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
- Grzyby do pasztecików wigilijnych z grzybami rozmroź, a następnie rozdrobnij i włóż do garnka razem z kapustą, zalej 1 l wody, dodaj po jednej kostce bulionu grzybowego i bulionu warzywnego Knorroraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość gotuj powoli na wolnym ogniu przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.
- Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.
- Dopraw do smaku przyprawą w Czosnek Knorr, majerankiem i pieprzem.
- Na stolnicy za pomocą wałka rozwałkuj ciasto francuskie. Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec.
- Wierzch ciasta na paszteciki wigilijne z grzybami posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.
Dorsz – nieco inny akcent rybny na świątecznym stole
Jako jedną z rybnych propozycji polecamy dorsza po włosku. To danie stanowi swego rodzaju przełamanie tradycji nutą śródziemnomorskiego aromatu, które znakomicie komponuje się ze świątecznym klimatem. Pyszny, soczysty dorsz w połączeniu z warzywami tworzy ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu gościom zaproszonym do świątecznego stołu.
Dorsz po włosku
Liczba osób: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- polędwiczka z dorsza - 1 kg
- Majonez Hellmann’s Original - 4 łyżki
- pomidory z puszki - 400 g
- pomidory suszone - 10 szt.
- oliwki zielone - 2 łyżki
- oliwki czarne - 2 łyżki
- łodyga selera naciowego - 2 szt.
- czerwona cebula - 2 szt.
- Cukinia - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- ząbek czosnku - 2 szt.
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- skórka otarta z 1 cytryny
- pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- suszona bazylia - 1 łyżeczka
- suszone oregano - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- listek świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rybę opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na nieduże kawałki. Majonez wymieszaj w miseczce z otartą skórką z cytryny, odrobiną bazylii i oregano oraz szczyptą pieprzu i wymieszaj.
- Kawałki ryby zamarynuj w przygotowanym majonezie, rozłóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na bok.
- Rozdrobnij warzywa: posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory oraz paprykę pokrój w paseczki, selera obierz z włókien i pokrój również w paseczki a cukinię w plastry.
- W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, cukinię, paprykę oraz selera. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Następnie wlej pomidory, dodaj oliwki i suszone pomidory. Całość gotuj 3-4 minuty, dodaj bazylię i oregano i dopraw do smaku.
- Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od grubości medalionów), następnie wyjmij i ułóż na warzywnym sosie. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i podawaj, najlepiej z chrupiącą ciabattą.
Na zakończenie słodka nuta – pistacjowy crème brûlée
To delikatny, kremowy deser z chrupiącą karmelizowaną skorupką, który wnosi do świąt elegancję i wykwintność. Pistacje dodają mu niepowtarzalnego smaku i koloru, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Święta to czas, kiedy nawet na wyjeździe można przyrządzić takie smakołyki, tworząc w każdym miejscu namiastkę domowego ciepła i radości.
Pistacjowy Crème brulee
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- żółtka – 10 sztuk
- cukier – 120 g
- śmietana 36% - 500 ml
- laska wanilii – 1 sztuka
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- pistacje – 150 g
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włóż pistacje. Zmiel 10s.obr. 7. Możesz również z powodzeniem utrzeć je w moździerzu.
- Dodaj żółtka, cukier, miąższ z wanilii, imbir i wlej śmietankę. Mieszaj 10s/obr. 5, a następnie 8 min/85C/obr. 2. Aby połączyć w idealną masę, możesz skorzystać z miksera.
- Gotowy krem wylej do porcelanowych foremek od kremu brulle. Naczynka umieść na głębokiej blaszce z piekarnika, wlej do połowy wysokości ciepłą wodę i piecz w 130 °C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy krem się ściął. Ewentualnie przedłuż pieczenie o kolejne 10-15 minut.
- Upieczone brulee dobrze wystudź. Po wierzchu posyp cukrem, opal palnikiem gazowym i podawaj.
Smacznych Świąt!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824