styl życia

Magia świątecznych smaków – przepis na najlepszy czas z bliskimi

18.12.2025 | Knorr

Święta - czas, kiedy w sposób szczególny myślimy o bliskich i z nostalgią sięgamy po tradycyjne potrawy, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Coraz częściej jednak dodajemy do nich własne pomysły i z kreatywnością w kuchni tworzymy naszą własną atmosferę ciepła i domowego klimatu. Ponadto coraz śmielej eksperymentujemy i wypróbowujemy niestandardowe przepisy, które doskonale wpisują się w świąteczną magię. Oto nasza propozycja na bożonarodzeniowe menu, które łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Pasztet – świąteczny smak tradycji i rodzinnych spotkań

Pasztet to jedno z tych dań, które tradycyjnie pojawia się na polskich stołach w czasie Bożego Narodzenia. Przygotowujemy wówczas pasztety mięsne lub te w wersji postnej – grzybowe i warzywne. Pasztet przygotowany z pieczarek, cebuli, bułki namoczonej w napoju sojowym oraz przypraw jest aromatyczny i łatwy do przyrządzenia. Delikatna pasta połączona z ubitymi białkami jajek tworzy puszystą konsystencję, a dodatek chili z wędzoną papryką nadaje całości unikalny, lekko pikantny charakter. Ten pasztet doskonale wzbogaci świąteczne menu, ale sprawdzi się także jako codzienny dodatek do pieczywa czy składnik imprezowych tartinek.

Pasztet z pieczarek

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • pieczarki – 500 g
  • cebula czerwona – 2 sztuki
  • bułka – 1 sztuka
  • napój sojowy – 100 ml
  • jajka – 2 sztuki
  • Przyprawa Grubo Mielona z Papryką Wędzoną Do Mięs i Warzyw Knorr – 1 łyżka
  • Bulion warzywny Knorr2 kostki
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • sól – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.
  2. Bułkę namocz w napoju sojowym przez ok. 10 min., następnie odciśnij płyn.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i duś, aż cała woda z nich odparuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę z dodatkiem odrobiny soli.
  5. W dużej misce połącz pieczarki z cebulą, bułką oraz żółtka jajek. Dodaj pietruszkę i dopraw przyprawą Knorr. Do smaku dodaj pokruszoną kostką rosołową i przyprawę paprykową.
  6. Do powstałej masy dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 1 godzinę w 180°C.

Barszcz czerwony – król wigilijnego stołu

Barszcz czerwony to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań wigilijnych. Jego intensywny, lekko kwaśny smak stanowi idealne tło dla pierogów z kapustą i grzybami lub wigilijnych pasztecików. Te ostatnie, wypełnione aromatycznym farszem z grzybów, są prawdziwą ucztą dla podniebienia i przypominają, jak ważne są detale w świątecznych przepisach.

Barszcz czerwony

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

buraki - 1 kilogram

Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr – 1 opakowanie

  • Marchewka – 2 sztuki
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • średni seler – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula – 1 sztuka
  • kwaśne jabłka – 500 g
  • majeranek – 2 łyżki
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • miód – 2 łyżki
  • korzeń imbiru – mały kawałek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój na kawałki i zalej 3 litrami wody.
  2. Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.
  3. Gotuj barszcz około 1,5 godziny, a następnie przecedź go do drugiego garnka.
  4. Barszcz zagotuj, wsyp Barszcz czerwony Knorrcały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.
  5. Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.

Paszteciki wigilijne z grzybami

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • grzyby mrożone – 200 g
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 kostka
  • kapusta kiszona – 500 g
  • Bulion warzywny Knorr1 kostka
  • Szalotka – 1 sztuka
  • ciasto francuskie – 500 g
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr – 1 kostka
  • kminek mielony – ½ łyżki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • ziele angielskie mielone – ½ łyżki
  • majeranek – 2 łyżki
  • żółtko – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby do pasztecików wigilijnych z grzybami rozmroź, a następnie rozdrobnij i włóż do garnka razem z kapustą, zalej 1 l wody, dodaj po jednej kostce bulionu grzybowego i bulionu warzywnego Knorroraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość gotuj powoli na wolnym ogniu przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.
  3. Dopraw do smaku przyprawą w Czosnek Knorr, majerankiem i pieprzem.
  4. Na stolnicy za pomocą wałka rozwałkuj ciasto francuskie. Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec.
  5. Wierzch ciasta na paszteciki wigilijne z grzybami posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.

Dorsz – nieco inny akcent rybny na świątecznym stole

Jako jedną z rybnych propozycji polecamy dorsza po włosku. To danie stanowi swego rodzaju przełamanie tradycji nutą śródziemnomorskiego aromatu, które znakomicie komponuje się ze świątecznym klimatem. Pyszny, soczysty dorsz w połączeniu z warzywami tworzy ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu gościom zaproszonym do świątecznego stołu.

Dorsz po włosku

Liczba osób: 6

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • polędwiczka z dorsza - 1 kg
  • Majonez Hellmann’s Original - 4 łyżki
  • pomidory z puszki - 400 g
  • pomidory suszone - 10 szt.
  • oliwki zielone - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 2 łyżki
  • łodyga selera naciowego - 2 szt.
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • Cukinia - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz czarny mielony - 2 szczypty
  • suszona bazylia - 1 łyżeczka
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • listek świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na nieduże kawałki. Majonez wymieszaj w miseczce z otartą skórką z cytryny, odrobiną bazylii i oregano oraz szczyptą pieprzu i wymieszaj.
  2. Kawałki ryby zamarynuj w przygotowanym majonezie, rozłóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na bok.
  3. Rozdrobnij warzywa: posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory oraz paprykę pokrój w paseczki, selera obierz z włókien i pokrój również w paseczki a cukinię w plastry.
  4. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, cukinię, paprykę oraz selera. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Następnie wlej pomidory, dodaj oliwki i suszone pomidory. Całość gotuj 3-4 minuty, dodaj bazylię i oregano i dopraw do smaku.
  5. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od grubości medalionów), następnie wyjmij i ułóż na warzywnym sosie. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i podawaj, najlepiej z chrupiącą ciabattą.

Na zakończenie słodka nuta – pistacjowy crème brûlée

To delikatny, kremowy deser z chrupiącą karmelizowaną skorupką, który wnosi do świąt elegancję i wykwintność. Pistacje dodają mu niepowtarzalnego smaku i koloru, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Święta to czas, kiedy nawet na wyjeździe można przyrządzić takie smakołyki, tworząc w każdym miejscu namiastkę domowego ciepła i radości.

Pistacjowy Crème brulee

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • żółtka – 10 sztuk
  • cukier – 120 g
  • śmietana 36% - 500 ml
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • imbir mielony – 1 łyżeczka
  • pistacje – 150 g

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włóż pistacje. Zmiel 10s.obr. 7. Możesz również z powodzeniem utrzeć je w moździerzu.
  2. Dodaj żółtka, cukier, miąższ z wanilii, imbir i wlej śmietankę. Mieszaj 10s/obr. 5, a następnie 8 min/85C/obr. 2. Aby połączyć w idealną masę, możesz skorzystać z miksera.
  3. Gotowy krem wylej do porcelanowych foremek od kremu brulle. Naczynka umieść na głębokiej blaszce z piekarnika, wlej do połowy wysokości ciepłą wodę i piecz w 130 °C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy krem się ściął. Ewentualnie przedłuż pieczenie o kolejne 10-15 minut.
  4. Upieczone brulee dobrze wystudź. Po wierzchu posyp cukrem, opal palnikiem gazowym i podawaj.

Smacznych Świąt!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie