środowisko naturalne/ekologia

Energa Obrót zasadzi niemal trzy razy więcej drzew

22.04.2024 | Grupa ENERGA

Jedno drzewo za każdy sprzedany „Pakiet zielonej energii”. Łącznie pomorski drzewostan powiększy się o 56.624 sadzonki na 7 hektarach. Podczas pierwszej tegorocznej akcji kilkudziesięciu wolontariuszy ze spółki sadziło drzewa liściaste.

Energa Obrót konsekwentnie zmierza w kierunku zielonej transformacji. W 2021 r. spółka wprowadziła „Pakiet zielonej energii”. To oferta z gwarancją pochodzenia energii z odnawialnych źródeł – wiatru, wody i słońca – dla klientów, którzy chcą mieć pewność, że 100 proc. prądu, który zużywają pochodzi z natury. „Pakiet zielonej energii” daje klientowi pewność, że wolumen zakontraktowanej energii pochodzi z OZE, czego potwierdzeniem jest specjalny certyfikat z gwarancją pochodzenia zakupionej energii z odnawialnych źródeł.

W 2023 roku już blisko połowa energii elektrycznej sprzedanej przez spółkę pochodziła z odnawialnych źródeł. Działania kierowane troską o środowisko wpisują się w obecne trendy i są doceniane zarówno przez klientów indywidualnych, jak i przedsiębiorstwa. Każdy klient, który wybiera certyfikowany prąd z OZE przyczynia się również do proces zazieleniania kraju.

Energa Obrót we współpracy z Fundacją Dotlenieni zainaugurowała akcję sadzenia drzew w Nadleśnictwie Kolbudy. Wzięli w niej udział wolontariusze ze spółki, którzy pod czujnym okiem leśników zdobywali wiedzę o życiu lasu, ekologii i prawidłowym sadzeniu roślin.

Wynik 56 tysięcy sadzonek cieszy nas podwójnie. Z jednej strony pokazuje, że jako klienci podejmujemy świadome wybory i chcemy nie tylko korzystać z produktu, ale również wspierać środowisko. Z drugiej strony liczba sadzonek stanowi znakomite potwierdzenie wyniku sprzedażowego. „Pakiet zielonej energii” to wiele korzyści dla klientów i środowiska. To nie tylko pewność pochodzenia energii z zielonych źródeł, ale i faktury przychodzące do nas drogą elektroniczną – wyjaśnia Marcin Dawidowski, dyrektor Pionu Sprzedaży w Enerdze Obrocie.

W tym roku dzięki Enerdze Obrót zasadzonych zostanie ponad 56 tysięcy sadzonek drzew, czyli niemal trzykrotnie więcej niż w roku ubiegłym.

– To już kolejny rok, gdy mamy przyjemność współpracować z Energą w ramach wspólnego sadzenia drzew połączonego z edukacją na łonie natury – mówi Marek Kołkowski, prezes Dotlenieni.org. – Bardzo cieszy nas to, że coraz więcej firm i organizacji angażuje się w działania na rzecz środowiska. Należy pamiętać, że drzewa nie tylko produkują tlen i działają jak naturalne filtry oczyszczające powietrze ze szkodliwych substancji. Pełnią one wiele innych funkcji, takich jak regulowanie obiegu wody w przyrodzie czy wytłumianie hałasów. Stanowią też naturalną barierę zabezpieczającą przed powodziami i osuwiskami, a ponadto są schronieniem dla wielu gatunków zwierząt. Zachęcam wszystkich do wspólnego działania na rzecz środowiska, bo tylko w ten sposób możemy zagwarantować kolejnym pokoleniom możliwość życia w przyjaznych warunkach.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Energi z Grupy ORLEN znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

ORLEN SA jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, a w 2022 roku Grupy LOTOS i PGNiG.

40 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 196 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem ok. 1/4 powierzchni kraju. Przez trzy kwartały 2023 roku Energa dostarczyła do odbiorców 16,6 TWh energii elektrycznej.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl