budownictwo/nieruchomości energetyka

Energa wybuduje farmę wiatrową na opolszczyźnie

08.03.2024 | Grupa ENERGA

Energa Green Development (EGD), spółka zależna Energi i wyznaczona w Grupie ORLEN do rozwoju lądowych źródeł odnawialnych, nabyła od spółek ONDE (GK Erbud) i Goalscreen Holdings Limited (związana z Neo Energy Group) 100% udziałów w spółce celowej, do której należy projekt budowy elektrowni wiatrowej Szybowice (woj. opolskie, pow. prudnicki).

FW Szybowice ma składać się z 17 turbin Vestas, każda o mocy 2,2 MW oraz wysokości 180 m. Budowa farmy ma zostać zrealizowana w ciągu 21 miesięcy od wydania przez inwestora polecenia rozpoczęcia budowy, które ma nastąpić nie później niż 22 marca br.

EGD ma w swoim portfolio projekty fotowoltaiczne typu greenfield o różnym stopniu zaawansowania o łącznej mocy wynoszącej ponad 1000 MW.

ONDE SA, które na mocy odrębnej umowy będzie odpowiadało za wykonanie robót budowlanych i elektrycznych FW Szybowice, jest czołowym generalnym wykonawcą instalacji dla OZE w Polsce. Spółka zrealizowała ponad 400 farm wiatrowych i fotowoltaicznych o łącznej mocy przekraczającej 4,3 GW. ONDE jest częścią Grupy Kapitałowej ERBUD – jednej z największych polskich grup budowlanych z ponad 30-letnim doświadczeniem na rynku polskim oraz w krajach Europy Zachodniej.

Na przełomie pierwszego i drugiego kwartału br. EGD, planuje rozpocząć budowę pięciu kolejnych instalacji. Dwie z nich powstaną w woj. warmińsko-mazurskim, będą to PV Barczewo (9,4 MW mocy zainstalowanej) i PV Działdowo (5,9 MW). Oprócz tego w woj. mazowieckim budowane będą farmy PV Płońsk 1 i PV Płońsk 2 (odpowiednio 8,3 oraz 8,7 MW), a w kujawsko-pomorskim PV Wąbrzeźno o mocy 10,1 MW. Po uruchomieniu będą one w stanie wyprodukować w ciągu roku dość energii, aby zasilić ok. 21 tys. gospodarstw domowych.

Fotowoltaika rośnie w siłę

EGD jest też w trakcie budowy dwóch kolejnych instalacji: PV Mitra (65 MW) oraz PV Żuki (2,4 MW), które po ukończeniu przejdą w zarząd Energi Wytwarzania. Obie farmy, zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie farmy wiatrowej Przykona i PV Gryf, powinny powstać jeszcze w tym roku - Żuki w pierwszej, a Mitra w drugiej jego połowie. Niedawno spółka zakończyła też rozbudowę należącej do Energi Wytwarzania farmy PV Wielbark z 62 do 70 MW.

Ponadto EGD ma w swoim portfolio projekty fotowoltaiczne typu greenfield o różnym stopniu zaawansowania, o łącznej mocy wynoszącej ponad 1000 MW. Ok. 180 MW z nich ma być docelowo zrealizowanych w formule cable-pooling, czyli z wykorzystaniem już istniejącego przyłącza, z którego korzysta też inne źródło OZE (farma wiatrowa). Pozwala to na optymalne wykorzystanie dostępnego potencjału przyłączeniowego, ponieważ instalacje fotowoltaiczne i wiatrowe rzadko produkują energię w pełnym wymiarze w tym samym czasie.

Energa Wytwarzanie jest również w procesie akwizycji kolejnych źródeł odnawialnych. W 2023 roku spółka podpisała przedwstępne umowy na zakup spółek celowych realizujących projekty OZE o mocy do 393 MW. W czerwcu 2023 r. spółka podpisała z portugalską grupą Greenvolt umowę na zakup źródeł OZE – farmy wiatrowej i czterech fotowoltaicznych – o łącznej mocy ok. 59 MW.

W październiku 2023 r. spółka podpisała z firmą Lewandpol Holding przedwstępną umowę nabycia spółki celowej, realizującej projekt budowy nowych hybrydowych źródeł odnawialnych „Kleczew Solar & Wind”. Inwestycja powstaje w gminie Kleczew w województwie wielkopolskim, a jej łączna moc wyniesie do 334 MW.

Strategiczny kierunek rozwoju

Grupa Energa, w odpowiedzi na zmiany wprowadzone do strategii rozwoju Grupy ORLEN, zaktualizowała w grudniu ub. r. założenia Wieloletniego Planu Inwestycji Strategicznych (WPIS) i Strategicznego Planu Rozwoju (SPR). Rozpisane na lata 2024-2030 dokumenty zakładają znaczący wzrost planowanych nakładów inwestycyjnych.

W perspektywie siedmiu lat spółki Grupy Energa zrealizują inwestycje o łącznej wartości blisko 48 mld zł, m.in. w celu intensywnego wzrostu mocy zainstalowanych w OZE oraz dalszego wzrostu sprzedawanej energii elektrycznej pochodzącej z OZE. Realizacja zaktualizowanego planu strategicznego może przynieść wzrost EBITDA Grupy Energa wynoszący dwuipółkrotność wyniku za 2022 rok. Ponad 14 mld zł przeznaczone zostanie na inwestycje związane z OZE. Dzięki temu moc zainstalowana w aktywach odnawialnych Grupy Energa wzrosnąć ma do poziomu ok. 3,6 GW do roku 2030.

Zgodnie z przyjętą strategią, do końca 2030 roku Grupa ORLEN będzie dysponować odnawialnymi źródłami energii o łącznej mocy ponad 9 GW, obejmującymi m.in. morskie i lądowe farmy wiatrowe, fotowoltaikę oraz jednostki wytwórcze na biogaz i biometan. W sumie, dzięki potencjałowi połączonego Koncernu multienergetycznego do końca dekady Grupa ORLEN przeznaczy na zielone inwestycje aż 120 mld zł.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Energi z Grupy ORLEN znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

ORLEN SA jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, a w 2022 roku Grupy LOTOS i PGNiG.

40 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 196 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem ok. 1/4 powierzchni kraju. Przez trzy kwartały 2023 roku Energa dostarczyła do odbiorców 16,6 TWh energii elektrycznej.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl