wydarzenia sport nauka/edukacja/szkolenia

Drużyna Energii pokazuje, że ruch może dać młodzieży zdrowie i radość

07.03.2024 | ENERGA Sport

Rozpoczyna się kolejna edycja Drużyny Energii, programu w którym młodzież z całej Polski zachęcana jest do ruchu i czerpania radości ze spędzanego razem aktywnie czasu. Motywacją do włączenia się szkół do zabawy i wspólnego wykonywania ćwiczeń przez jak największą liczbę uczniów, są atrakcyjne nagrody - stroje sportowe dla 100 placówek, wizyty mistrzów sportu i ekipy Drużyny Energii w szkołach oraz środki na wyposażenie sal gimnastycznych. Reprezentacje najlepszych 5 szkół zostaną zaproszone do Gdańska, gdzie na początku czerwca br. wezmą udział w wypełnionym atrakcjami 2-dniowym finale. W promocję zainicjowanego przez Energę z Grupy ORLEN projektu zaangażowani są znani i lubiani sportowcy, wśród nich medalistki olimpijskie Anna Rogowska i Agnieszka Skrzypulec, reprezentanci kraju i osobowości medialne.

Drużyna Energii już od blisko 7 lat gra o zdrowie polskiej młodzieży. Inicjatywa Energi stawia na udział wszystkich uczniów, a nie na wynik sportowy. To efekt założenia, że do podejmowania regularnej aktywności ruchowej warto motywować wszystkich uczniów, szczególnie tych, którzy na co dzień rzadziej angażują się w lekcje WF-u i sport w czasie wolnym. W 2024 r. program skierowany jest do klas 4-8 szkół podstawowych, a jego głównym celem jest stworzenie nauczycielom dodatkowych możliwości do zachęcania młodzieży do ruchu, zdrowego trybu życia i czerpania radości z czasu aktywnie spędzanego z rówieśnikami. Program polega na wykonywaniu zestawów prostych ćwiczeń, przygotowanych przez sportowców i udostępnianych na DruzynaEnergii.pl.

Dzięki zaangażowaniu do Drużyny Energii profesjonalnych i utytułowanych sportowców współpracujących z Grupą Energa, wspieranych przez trenerów, motywatorów, psychologów i dietetyków, program zorganizowany jest w kompleksowy, różnorodny i angażujący sposób.

– Najważniejsze w Drużynie Energii jest to, żeby po prostu wziąć w niej udział. Co się będzie działo w trakcie projektu trudno przewidzieć, ale ćwicząc razem możemy przełamywać kolejne bariery w myśl zasady sky is the limit – mówi Kacper „Kacpa” Lachowicz, popularyzator koszykówki, ambasador Drużyny Energii. – Często wydaje nam się, że wysiłek fizyczny to tylko puste zmęczenie. Nic bardziej mylnego, wspólna aktywność fizyczna pokazuje, że jeżeli sam daję z siebie wszystko, a jednocześnie widzę, że inni robią to samo, to naturalną reakcją jest to, że chcę im kibicować i mieć świadomość tego, że sam mogę liczyć na wsparcie. Uczestnictwo w Drużynie Energii daje więc nam przede wszystkim uśmiech, a więc radość, którą zamieniamy w serce, czyli wsparcie dla innych osób – dodaje.

DE7 - 02
Inauguracja 7. edycji Drużyny Energii. Uczniowie z SP 6 w Kościerzynie

Kolejne edycje realizowanego od 2017 r. projektu udowadniają, że nauczyciele i młodzież z całej Polski doceniają Drużynę Energii i taką formę zachęcania do aktywności fizycznej. Łącznie od początku programu ćwiczyło już w nim około 100 tys. uczniów z ponad 800 szkół z całej Polski.

Jak zgłosić szkołę do Drużyny Energii?

Podstawowym warunkiem udziału w projekcie i ubiegania się o 1 ze 100 gwarantowanych zestawów strojów jest przygotowanie krótkiego filmu ukazującego sportowy charakter placówki oraz zarejestrowanie zgłoszenia na DruzynaEnergii.pl.

Spośród wszystkich zgłoszeń setka szkół, której uczniowie i nauczyciele przygotują najciekawsze i najwyżej ocenione przez jury filmy, otrzyma zestawy markowych strojów sportowych Drużyny Energii. Każdy z nich to 30 biało-czerwonych kompletów koszulek i spodenek dla uczniów oraz 3 bluzy dresowe dla nauczycieli. Do startu uprawnione są także placówki uczestniczące w programie po raz kolejny, posiadające już drużynowe stroje. W ich przypadku wystarczy akceptacja regulaminu 7. edycji projektu.

Drużyna Energii to program wyjątkowy. Już od blisko 7 lat zachęcamy młodzież do ruchu, pokazujemy że prowadząc aktywny tryb życia możemy zredukować stres, zdobyć nowych przyjaciół i pogłębić relacje z bliskimi. Ćwiczą z nami znani sportowcy, jak Agnieszka Skrzypulec, Marcin Oleksy, czy Anna Rogowska, którzy swoją postawą życiową pokazują, że sport łączy ludzi i wyzwala ogromne pokłady pozytywnej energii – mówi Justyna Kruszewska, dyrektor Departamentu Marketingu Energa SA. – W Drużynie Energii liczy się każdy uczeń, również ten, który na co dzień nie garnie się do sportu, ponieważ o ostatecznym sukcesie szkoły decyduje liczba ćwiczeń wykonanych przez jak największy odsetek uczniów. Każdy kto spróbuje będzie miał też z tego dużo radości – dodaje.

DE7 - 03
Inauguracja 7. edycji Drużyny Energii. Gospodarze ceremonii otwarcia

W sportowej rundzie wszyscy uczestnicy wykonywać będą przygotowane przez ambasadorów ćwiczenia publikowane przez kwiecień i maj br. na DruzynaEnergii.pl. Szkoły gromadzić będą punkty za każdego ucznia wykonującego zadania. Dla wyrównania szans bezpośrednio rywalizować będą ze sobą placówki o zbliżonej wielkości w 4 kategoriach: szkoły małe, średnie, duże i bardzo duże. Mechanizm oceny jest bardzo prosty: im większa liczba uczniów klas 4-7 ćwiczy, tym większa szansa szkoły na zwycięstwo w jednej z 4 kategorii. Wizytę ambasadorów w placówce i prawo udziału w finale otrzyma także zdobywca „dzikiej karty”, czyli szkoła, która nie wygra żadnej z kategorii, ale swoim zaangażowaniem przekona jury, że także zasłużyła na wyróżnienie. Do ćwiczeń z Drużyną zaproszeni są także uczniowie klas 8, jednak ze względu na ich liczne obowiązki w ostatnim semestrze nauki, ich start nie jest obligatoryjny.

Drużynę Energii napędza zielona energia i współpraca

Drużynie Energii zależy na wszechstronnym rozwoju młodzieży, nie tylko na promocji ruchu. Dlatego program w warstwie edukacyjnej zwraca też uwagę na różne aspekty naszego zdrowia i życia w zmieniającym się świecie. Podkreśla wpływ naszych codziennych decyzji i zachowań na środowisko, ochronę klimatu i bioróżnorodności. Zwraca uwagę na potrzebę wykorzystywania odnawialnych źródeł energii jak energia słoneczna, wiatrowa czy wodna, z którymi bliski związek ma Grupa Energa.

DE7 - 04
Inauguracja 7. edycji Drużyny Energii. Ucznnica z SP 6 w Kościerzynie

Uczestnikom projektu mają o tym przypominać drużyny ambasadorów, którym przydzielono szyldy związane z zielonymi źródłami energii: wodą, wiatrem, słońcem i energią ziemi. Zestaw uzupełnia drużyna serca, symbolizująca energię i dobre relacje międzyludzkie, napędzające nas do współpracy i działania. Skład drużyn przedstawia się następująco:

1. Drużyna Wody:
  • Piotr Myszka (kapitan), żeglarz, medalista mistrzostw świata
  • Agnieszka Skrzypulec, żeglarka, wicemistrzyni olimpijska, mistrzyni świata
  • Magdalena Woyciechowska, kitesurferka, wicemistrzyni świata juniorek
  1. Drużyna Słońca:
  • Piotr Renkiel (kapitan), trener kadry Polski w koszykówce 3x3
  • Karolina Podkańska, koszykarka Energi Katarzynki Toruń
  • Martyna Koc, koszykarka Isands Wichoś Jelenia Góra
  1. Drużyna Wiatru:
  • Katarzyna Wilczek (kapitan), piłkarka ręczna AWS Energa Szczypiorno Kalisz
  • Marcin Oleksy, reprezentant Polski w ampfutbolu, zwycięzca plebiscytu FIFA na bramkę 2022
  • Damian Wleklak, legenda polskiej piłki ręcznej, wicemistrz świata
  1. Drużyna Ziemi:
  • Julia Maciuszek (kapitan), medalistka mistrzostw świata OCR
  • Jakub Zawistowski, wicemistrz Europy OCR Ninja Track
  • Jan Tatarowicz, zwycięzca Ninja Warrior Polska
  1. Drużyna Serca:
  • Kacper Lachowicz (kapitan), trener i promotor koszykówki
  • Szymon Rduch, koszykarz kadry Polski 3x3, medalista mistrzostw Europy
  • Anna Rogowska, legenda polskiej tyczki, medalistka olimpijska

W tym roku do grona ambasadorów dołączają również fachowcy i trenerzy, którzy będą pełnić rolę mentorów wspierających swoją cenną wiedzą ekspercką zarówno młodzież, jak i opiekunów – nauczycieli WF-u odpowiedzialnych za zaangażowanie uczniów i szkolnej społeczności do ćwiczeń, nagrywanie i przesyłanie filmów z zadaniami.

DE7 - 05
Inauguracja 7. edycji Drużyny Energii. Ambasadorzy

Skład ławki trenerskiej to:
  • Patryk Rombel, wieloletni trener reprezentacji Polski w piłce ręcznej i Energi Wybrzeże Gdańsk
  • Przemysław Świercz, legenda polskiego ampfutbolu, trener motywacji
  • Maciej Synówka, trener i ekspert tenisa ziemnego
  • Iwona Niedźwiedź, legenda polskiej piłki ręcznej, ekspertka i komentatorka sportowa
  • Zuzanna Myszka, psycholożka sportu
  • Małgorzata Jackowska, dietetyczka, promotorka zdrowego stylu życia

– W Drużynie ambasadorzy i młodzież zarażają siebie nawzajem pozytywną energią. Wspólne ćwiczenia pokazują, w jaki sposób możemy wspinać się coraz wyżej, osiągać lepsze wyniki dzięki współpracy i zaufaniu, nie tylko w sporcie ale również i w życiu – zauważa Agnieszka Skrzypulec, ambasadorka Drużyny Energii.

DE7 - 06
Inauguracja 7. edycji Drużyny Energii. Ambasadorzy

Ramowy harmonogram 7. edycji Drużyny Energii

• 6 marca - 3 kwietnia - rejestracja szkół i przesyłanie filmów zgłoszeniowych na DruzynaEnergii.pl
  • od 8 kwietnia - etap sportowy i nagrywanie zadań konkursowych
  • maj - lekcje WF-u z ambasadorami Drużyny Energii w 5 szkołach
  • początek czerwca - finał w Gdańsku

Więcej informacji o projekcie na DruzynaEnergii.pl oraz w mediach społecznościowych pod #DruzynaEnergii na profilach Facebook, Youtube, Instagram i Tik-Tok.

Energa SA
Biuro Prasowe

biuroprasowe@energa.pl

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

ORLEN SA jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, a w 2022 roku Grupy LOTOS i PGNiG.

40 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 196 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem ok. 1/4 powierzchni kraju. Przez trzy kwartały 2023 roku Energa dostarczyła do odbiorców 16,6 TWh energii elektrycznej.

Energa SA
Biuro Prasowe