ekonomia/biznes/finanse energetyka

Otovo ogłasza wyniki finansowe za IV kwartał 2023 r. Rośnie sprzedaż instalacji z magazynami energii

08.02.2024 | Otovo

Dochód operacyjny norweskiej firmy Otovo w IV kwartale 2023 r. wzrósł o 14% do 20 mln euro (233 mln NOK). Natomiast marża brutto jest o 6% większa w porównaniu z rokiem 2022. Klienci firmy coraz częściej kupują instalacje wraz z magazynami energii. W Polsce co trzeci klient Otovo – oprócz paneli – kupuje też baterię.

Ciągły wzrost marży brutto w połączeniu z rozszerzaniem oferty magazynów energii podkreśla wartość, jaką Otovo dostarcza swoim klientom i potwierdza trafność przyjętej przez firmę ścieżki rozwoju. Firma z optymizmem przyjmuje sygnały poprawy siły nabywczej konsumentów i patrzy na krajobraz rynkowy, który prezentuje korzystne perspektywy na 2024 rok.

Niepewność co do cen energii skłania do poszukiwania alternatywnych źródeł, a fotowoltaika staje się dobrym rozwiązaniem w zapewnianiu niezależności energetycznej. W Polsce cały czas notujemy wzrosty sprzedaży instalacji i spodziewamy się ich także w 2024 roku – powiedziała Paulina Ackermann, dyrektor generalna polskiego oddziału Otovo. – W tym roku coraz popularniejsze stają się także magazyny energii, które pozwalają gromadzić nadmiar energii wyprodukowanej przez panele i korzystać z niej w czasie, gdy promieni słonecznych jest mniej. Jeszcze rok temu, tylko 1 na 100 klientów decydował się na magazyn energii, więc jest to duży sukces. W porównaniu jednak do innych krajów, gdzie większość klientów decyduje się na magazyn energii, nasz wynik jest dość nisko w rankingu, np. we Włoszech 70% klientów kupuje magazyn energii, a w Niemczech nawet 88%.

Otovo podjęło decyzję o wzmocnieniu swojego modelu biznesowego i przeprowadziło w IV kwartale 2023 r. znaczącą redukcję kosztów ogólnych i administracyjnych w całej Grupie. Ich celem jest obniżenie kosztów operacyjnych od 7 do 8,7 mln euro rocznie (80-100 milionów NOK). Pomoże w tym utworzone w Madrycie Centrum Usług Wspólnych, w którym pracuje obecnie ¼ pracowników firmy.

Oszczędności na kosztach operacyjnych przełożą się na niższe ceny instalacji, które oferujemy naszym klientom. Oznacza to, że dziesiątki tysięcy domów otrzyma zieloną energię od Otovo w nadchodzących latach – powiedział Andreas Thorsheim założyciel i dyrektor generalny Otovo. – Jesteśmy przekonani, że usprawnione procesy, zwinna organizacja i ciągła rozbudowa Centrum Usług Wspólnych w Madrycie pozycjonują nas jako lidera rynku pod względem kosztów w przeliczeniu na zainstalowaną jednostkę. Ta przewaga konkurencyjna pozwoli nam wzmocnić pozycję na rynku i wysokość zysków, gdy wzrosną wolumeny sprzedaży – dodał Thorsheim.

Poniżej wyniki finansowe Otovo za IV kwartał 2023 r. w liczbach. Prezentacja raportu dostępna jest pod LINKIEM.

• Przychody zgodne z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej (IFRS) wzrosły o 14% do 20 mln Euro (233 mln NOK)
  • Redukcja kosztów o 14-18%
  • Marża brutto wygenerowana na poziomie 26%, co oznacza wzrost o 6% w porównaniu z rokiem ubiegłym
Neuron Agencja PR
Marta Adamska

marta.adamska@neuron.pl

Otovo to najprostszy sposób na zakup fotowoltaiki na dachu lub na gruncie i magazynu energii dla domu. Firma zrzesza sieć setek lokalnych, wysokiej jakości i dokładnie sprawdzonych instalatorów energetycznych. Wykorzystuje autorską technologię do analizy potencjału każdego domu i precyzyjnie doradza w zakresie montażu fotowoltaiki, aby w kilka sekund przedstawić klientom ofertę.

Otovo założone zostało w Oslo w 2016 roku. Jest wiodącą firmą na rynku energii słonecznej w Europie. Sprzedała i zrealizowała tysiące projektów fotowoltaicznych na całym kontynencie. Jej zespół tworzą inżynierowie, programiści i konsultanci techniczni z całej Europy.

Neuron Agencja PR
Marta Adamska