transport

Mitsubishi COLT z nagrodą La Revue Automobile

02.02.2024 | Mitsubishi Motors

Każdego roku szwajcarski magazyn La Revue Automobile przyznaje nagrody Références Automobiles najlepszym modelom na rynku w różnych segmentach. W edycji 2024 miejskim samochodem, który uhonorowano, był Mitsubishi Colt. Dlaczego wybrano japońskiego Colta?

Wytrwały Colt

Mitsubishi Colt jest znany od 1978 roku. Przez trzy dekady Europejczycy poznali siedem generacji, z których ostatnia była produkowana do 2012 roku. Po długiej nieobecności Colt powrócił jako siostrzany model Renault Clio, realizując politykę sojuszu, zakładającą współdzielenie platform i modeli w niektórych segmentach.

Szwajcarscy dziennikarze zapytali – dlaczego wybrać Colta?

Znaleźli kilka powodów. Po pierwsze, Colt objęty jest gwarancją Mitsubishi na 5 lat/100 000 km, co jest lepszą ofertą w porównaniu do 3 lat gwarancji dla konkurencji. Po drugie, Colt w bazowej wersji kosztuje nieco mniej, niż siostrzany model. Wreszcie, Colt może spodobać się europejskim fanom egzotycznych modeli, którzy wolą japoński samochód niż francuski, nawet jeśli są one niemal identyczne. To kwestia gustu i przyzwyczajeń.

Colt z pokazuje swoje atuty

Mitsubishi Colt to jednak nie tylko styl i cena. To także przyjemność prowadzenia i dynamiczne właściwości, które oba siostrzane modele mają doskonałe. Colt czuje się swobodnie zarówno w mieście, jak i w dłuższych trasach. Prowadzi się świetnie, dzięki precyzyjnie dostrojonemu układowi kierowniczemu, zapewnia też przyzwoity komfort – piszą Szwajcarzy. Hamulce są skuteczne, a skrzynia biegów dobrze zestopniowana. Colt oferuje również wystarczającą przestrzeń wewnętrzną dla czterech dorosłych osób, a 391-litrowy bagażnik można powiększyć do 1069 litrów po złożeniu tylnej kanapy. Dziennikarze zwrócili największą uwagę na wersję hybrydową, która zdobyła trofeum La Revue Automobile. Wykorzystuje ona układ napędowy, który łączy 1,6-litrowy silnik benzynowy z dwoma silnikami elektrycznymi o łącznej mocy 143 KM. Zgodnie z testami dziennikarzy, hybrydowy Colt jest w stanie przejechać w bezemisyjnym trybie elektrycznym około trzydziestu kilometrów dzięki akumulatorowi o pojemności 1,2 kWh. W rezultacie oferuje niskie zużycie paliwa, średnio 4,5 l/100 km i emisję CO2 na poziomie 102 g/km. Według dziennikarzy La Revue Automobile - francuskojęzycznego tygodnika publikowanego w Szwajcarii równolegle z cotygodniowym niemieckim odpowiednikiem L'automobil Revue , hybrydowe Mitsubishi Colt jest przyjemne w prowadzeniu, z płynną, elastyczną jazdą, a jego wygląd jest miły dla oka. Przełączanie z jednego trybu jazdy na drugi jest płynne, a jazda jest wyjątkowo cicha.

Wnioski dziennikarzy

Mitsubishi Colt to samochód, który ma wiele do zaoferowania – ten sam poziom osiągów, co siostrzany model, ale z bonusem w kategoriach gwarancji, ceny i oryginalności marki. Wersja hybrydowa, jest niezwykle oszczędna i dynamiczna. Colt jest zatem wszechstronnym, praktycznym i ekonomicznym samochodem miejskim, który w pełni zasługuje na tytuł w tegorocznym konkursie La Revue Automobile.

Mitsubishi COLT w Polsce od 740 zł za miesiąc brutto

Nowe Mitsubishi COLT niedawno zadebiutowało w polskich salonach Ten dynamicznie stylizowany model oferuje bogate wyposażenie w każdej z 11 wersji zasilanych silnikiem benzynowym w dwóch wariantach mocy i napędem hybrydowym. Samochód jest na wskroś nowoczesny i ustanawia nowe standardy wyposażenia, cyfryzacji, komfortu i bezpieczeństwa, oferując w najbogatszych wersjach 19 systemów wspomagających kierowcę. Model stworzony w przemyślany sposób dla Europejczyków, uwzględnia ich styl życia, ułatwia komunikację i stały kontakt ze światem, pozwala na korzystanie z zasobów cyfrowych, do których mamy dostęp w domu i pracy. Jako jedyny model segmentu B na naszym kontynencie jest sprzedawany z systemem autonomicznego parkowania, 5-letnią gwarancją do 100 000 km i 5-letnim Assistance bez limitu przebiegu oraz 8-letnią gwarancją na pojemność akumulatora trakcyjnego HEV. Ceny nowego Mitsubishi COLT startują od 72 990 zł. Auto we wszystkich wersjach, oprócz Inform, jest dostępne w leasingu 101%, nieoprocentowanym kredycie 50/50 i kredycie z ratą od 740 zł brutto.

O Mitsubishi Motors:

Mitsubishi Motors Corporation to działający w branży motoryzacyjnej producent o zasięgu międzynarodowym, z siedzibą w Tokio, który zbudował konkurencyjną przewagę na rynku pojazdów typu SUV i pick-up oraz elektrycznych i hybryd ładowanych z gniazdka PHEV. Odkąd grupa Mitsubishi wyprodukowała swój pierwszy samochód, ponad sto lat temu, marka wykazała się ambitnym i często rewolucyjnym podejściem, rozwijając nowe klasy pojazdów i wprowadzając technologie wyznaczające standardy nowoczesności. Strategia marki, tkwiąca w genach Mitsubishi Motors, trafi do gustów ambitnych kierowców, gotowych rzucić wyzwanie konwencjom i zdecydować się na zmiany. Zgodnie z tą filozofią, firma Mitsubishi Motors wprowadziła w 2017 roku nową strategię marki, wyrażoną w sloganie „Drive Your Ambition” - połączenie osobistego zaangażowania z chęcią odkrywania i rozwoju oraz odzwierciedlenie stałego dialogu między marką a jej klientami. Dzisiaj Mitsubishi Motors intensywnie inwestuje w innowacyjne technologie, atrakcyjny design i rozwój produktów, dostarczając klientom na całym świecie ekscytujące pojazdy, znane z wyrazistego charakteru.

Kinga Ossowska
PR/Communications Manager&Storyteller, ASTARA Poland Sp. z o.o.

kinga.ossowska@astara.com

Kinga Ossowska
PR/Communications Manager&Storyteller, ASTARA Poland Sp. z o.o.

kinga.ossowska@astara.com