handel ekonomia/biznes/finanse

Grupa OPONEO.PL: komentarz do wyników za III kwartał 2023 roku

08.11.2023 | Oponeo

Przychody za III kwartał 2023 roku

Przychody ze sprzedaży wygenerowane przez Grupę OPONEO.PL w III kwartale 2023 roku wyniosły 323 470 tys. zł, co oznacza wzrost o 1,56% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Sprzedaż na rynku krajowym zamknęła się przychodami w wysokości 259 173 tys. zł notując wzrost o 7,15% kwartał do kwartału. Sprzedaż w kraju stanowi 80,12% w strukturze sprzedaży ogółem. Ze sprzedaży na rynkach zagranicznych uzyskano przychód w kwocie 64 297 tys. zł, co w porównaniu do III kwartału 2022 roku oznacza spadek o 16,08%.

Za okres od stycznia do końca września 2023 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wyniosły 1 112 836 tys. zł zwiększając się o 10,17% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.

Ponad 73% w strukturze sprzedaży Grupy OPONEO.PL stanowią przychody wygenerowane w segmencie akcesoriów samochodowych (opony, felgi i drobne akcesoria samochodowe), które w III kwartale 2023 roku wyniosły 239 010 tys. zł.

Sprzedaż opon

Sprzedaż opon w Grupie w III kwartale 2023 roku zamknęła się w ilości 709 488 szt., co oznacza spadek o 3,64% w porównaniu z analogicznym okres poprzedniego roku. Największy udział w sprzedaży III kwartału 2023 roku mają opony letnie 35,69%, choć ich udział w strukturze zmniejszył się o 1,5% w porównaniu do III kwartału 2022 roku na korzyść opon całorocznych, których udział wzrósł o 5,14% do 34,66% w całej strukturze sprzedaży. Jednocześnie dynamika sprzedaży opon całorocznych kwartał do kwartału wyniosła 13,14%.

Wynik netto

W III kwartale 2023 roku wynik netto wyniósł -16 666 tys. zł wobec -6 731 tys. zł w III kwartale 2022 roku. Za trzy kwartały 2023 roku Grupa OPONEO.PL zanotowała stratę w wysokości -7 611  tys. zł, w porównaniu do analogicznego okresu 2022 roku gdzie wynik netto wyniósł -1 214 tys. zł.

Spółki zależne

Oprócz sprzedaży opon i felg, Grupa OPONEO.PL realizuje także sprzedaż towarów w dwóch pozostałych segmentach. W segmencie rowerów, części i akcesoriów rowerowych poprzez spółkę Dadelo S.A. oraz elektronarzędzi i narzędzi poprzez spółkę ROTOPINO.PL S.A.

Przychody ze sprzedaży Spółki Dadelo S.A. w III kwartale 2023 roku wyniosły 57 796 tys. zł, co oznacza wzrost o 69,6% w porównaniu z III kwartałem 2022 roku. Przychody Dadelo S.A. stanowiły 17,9% przychodów całej Grupy w III kwartale 2023 roku.

W III kwartale 2023 roku przychody spółki  Rotopino.pl S.A. zmniejszyły się o 17,1% i wyniosły 25 055 tys. zł, co stanowiło 7,7% przychodów Grupy OPONEO.PL.

Rozwój Grupy OPONEO.PL i plany

W drugim półroczu 2023 roku Grupa OPONEO.PL będzie kontynuować działania mające na celu umacnianie pozycji rynkowej OPONEO.PL S.A. oraz optymalizować działania spółek zależnych. Kontynuowane będą w tym prace mające na celu dalszy rozwój automatyzacji procesów przyjmowania i wydawania towarów w nowym centrum logistycznym w Zelgoszczy.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94

OPONEO.PL S.A. od 2007 roku jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma jest liderem w sprzedaży internetowej opon na polskim rynku. Spółka oprócz serwisów dedykowanych polskim klientom, takich jak: Oponeo.pl, Opony.com, Opony.pl, Motostrada.pl, Felgi.pl posiada również ponad 20 sklepów zagranicznych. Marką spółki i jej głównym portalem jest Oponeo.pl. Firma jest także właścicielem firmy prowadzącej serwis motoryzacyjny Autocentrum.pl. Dodatkowe informacje na stronie www.oponeo.pl.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94