zdrowie technologie

Align Technology wprowadza innowacje dla przyspieszenia cyfryzacji praktyki stomatologicznej

30.10.2023 | Align Technology
  • Align™ Oral Health Suite, włączając przyszłą współpracę z X-Ray Insights, pomoże lekarzom w identyfikowaniu i edukacji pacjentów na temat stanu zdrowia jamy ustnej i jego poprawy.
  • Nowe oprogramowanie iTero-exocad Connector™ zoptymalizuje efektywność współpracy lekarzy i laboratoriów poprzez usprawnienie komunikacji w ramach jednej platformy na portalu MyiTero™.

Align Technology, Inc. (“Align”) (Nasdaq: ALGN), wiodący światowy producent urządzeń medycznych, który projektuje, produkuje i sprzedaje system przezroczystych nakładek Invisalign®, skanery wewnątrzustne iTero™ oraz oprogramowanie CAD/CAM exocad™ wykorzystywane w cyfrowej ortodoncji i stomatologii odtwórczej, wprowadza najnowsze innowacje oprogramowania w celu przyspieszenia cyfrowej transformacji praktyki dentystycznej.

Align™Oral Health Suite to intuicyjny i wizualnie angażujący interfejs cyfrowy zaprojektowany w celu usprawnienia konsultacji stomatologicznych i zwiększenia poziomu akceptacji propozycji leczenia*. Oferuje nowoczesne podejście do badań stomatologicznych z uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań klinicznych, które umożliwiają lekarzom i ich personelowi przeprowadzanie kompleksowej oceny stanu zdrowia jamy ustnej za pomocą jednego skanu. Dodatkowo system korzysta z przyjaznej dla pacjenta terminologii, co zapewnia wysoce satysfakcjonujące doświadczenie podczas konsultacji.

Align Oral Health Suite dostępny w serii skanerów iTero Element™ Plus, obejmuje szeroki zakres schorzeń stomatologicznych, co jest niezbędne do przedstawienia pacjentom szerszego oglądu na stan zdrowia ich jamy ustnej. Oprogramowanie umożliwia lekarzom tworzenie i udostępnianie spersonalizowanego raportu na temat zdrowia jamy ustnej pacjenta z uwzględnieniem zaleceń dotyczących leczenia, które zostały omówione podczas wizyty w gabinecie. Platforma integruje narzędzia diagnostyczne i wizualizacyjne iTero, takie jak iTero NIRI, iTero Occlusogram, iTero TimeLapse i Invisalign Outcome Simulator Pro w jednym interfejsie, z których można korzystać bezpośrednio w skanerze iTero oraz na portalu MyiTero.com.

Celem konsultacji stomatologicznej jest zdiagnozowanie stanu zdrowia jamy ustnej i zębów, natomiast celem edukacji pacjenta jest zwiększenie poziomu akceptacji leczeniamówi dr Lovedeep Randhawa, stomatolog ogólna z Triton Dental w Surrey w Kanadzie, która uczestniczyła w pilotażowym programie testowym Align™ Oral Health Suite. To nowe podejście usprawnia i podnosi jakość konsultacji dotyczących zdrowia jamy ustnej w bardzo wydajny i przyjazny dla użytkownika sposób. Mój zespół zauważył, że zwiększyło się pozytywne nastawienie pacjentów podczas konsultacji, ponieważ jesteśmy w stanie zapewnić im wysoce atrakcyjne wizualnie, spersonalizowane doświadczenie, które pomaga im zrozumieć stan zdrowia jamy ustnej i uwierzyć w przedstawioną diagnozę.

Firma Align zapowiedziała również wprowadzenie technologii X-Ray Insights zaprojektowanej w celu usprawnienia oceny zdjęć rentgenowskich, poprawy komunikacji z pacjentem i zwiększenia satysfakcji z leczenia dzięki technologii cyfrowej.

Oparte na sztucznej inteligencji narzędzia do oceny stanu zdrowia jamy ustnej, takie jak X-Ray Insights, rozróżniają dane i usprawniają konsultację lekarza z pacjentem, ocenę opcji leczenia i wspólne podejmowanie decyzji dotyczących zdrowia jamy ustnej i opcji leczenia komentuje Sreelakshmi Kolli, wiceprezes Align Technology i dyrektor ds. cyfrowych. – Wykraczają również poza cyfrową ortodoncję i wspierają ocenę stanu zdrowia jamy ustnej poprzez generowanie cyfrowego obrazu wyników badań, poprawiając komunikację z pacjentem i pomagając w rozwoju praktyki dentystycznej.

X-Ray Insights tworzy nową generację narzędzi do oceny klinicznej, które pomagają lekarzom identyfikować, wizualizować i edukować pacjentów na temat stanu zdrowia ich jamy ustnejmówi dr Mitra Derakhshan, starsza wiceprezes ds. klinicznych w Align Technology. Opierając się na algorytmach sztucznej inteligencji służących do oceny obrazów radiograficznych zębów pod kątem próchnicy, kamienia nazębnego, zmian okołowierzchołkowych czy utraty kości, X-Ray Insights zapewnia lekarzom elastyczność w identyfikacji i wizualizacji tych schorzeń, co pomaga poprawić komunikację z pacjentem i zwiększyć poziom akceptacji leczenia.

Najnowsza wersja iTero-exocad Connector™ optymalizuje współpracę i produktywność lekarzy oraz laboratoriów, usprawniając komunikację w jednym bezpiecznym kanale, co pozwala zaoszczędzić czas i zwiększyć wydajność. iTero-exocad Connector integruje kamerę wewnątrzustną iTero i obrazy NIRI w oprogramowaniu exocad DentalCAD 3.1 Rijeka i umożliwia stomatologom wizualizację wewnętrznej i zewnętrznej struktury zębów. Co więcej, kliniki stomatologiczne będą mogły wymieniać się plikami dotyczącymi przypadków ich pacjentów z laboratorium, co usprawni współpracę i pomoże osiągnąć spójne wyniki.

Połączenie skanera iTero i funkcji oprogramowania exocad stanowi wartość dodaną w mojej praktyce lekarskiej. Nowa funkcja, która w ramach jednego portalu umożliwia udostępnianie mojemu laboratorium dodatkowych plików, takich jak obrazy czy filmy, sprawia, że nasza współpraca jest lepsza i łatwiejszadodaje dr Jan Einfeldt, stomatolog ogólny w Staplehurst Dental Practice w Kent w Wielkiej Brytanii, który uczestniczył w pilotażowym programie testowym.Dzięki większej ilości informacji, takich jak obrazy z kamery wewnątrzustnej i obrazy iTero NIRI, mój technik dentystyczny może projektować odbudowy z większą wydajnością i mniejszą liczbą poprawek, co ostatecznie zapewnia lepszą obsługę moich pacjentów.

– Najnowsze innowacje Align podkreślają zaangażowanie firmy w przyspieszenie cyfrowej transformacji praktyki stomatologicznej dzięki platformie cyfrowej Alignmówi Karim Boussebaa, wiceprezes wykonawczy Align Technology i dyrektor zarządzający działem iTero oraz działem usług biznesowych.Za pomocą Align Oral Health Suite™** lekarze będą mogli w trakcie konsultacji przeprowadzić kompleksową ocenę zdrowia jamy ustnej, która zapewni pacjentom nowy cyfrowy wymiar leczenia, zwiększając ich zaangażowanie. Z kolei lekarze i laboratoria skorzystają z ulepszonej, usprawnionej komunikacji dzięki iTero-exocad Connector.

*Kwestia do profesjonalnej oceny lekarza.

**Pakiet Align Oral Health Suite i najnowsze oprogramowanie iTero-exocad Connector planowo będą dostępne w sprzedaży do końca 2023 roku. W sprawie dostępności na rynku prosimy o kontakt z lokalnym przedstawicielem Align Technology.

X-Ray Insights jest oparty na technologii dentalXrai i będzie dostępny w ograniczonej wersji rynkowej w 2023 r. dla wybranych klientów w UE. Firma Align przejęła prywatną spółkę dentalXrai GmbH w lipcu 2022 roku.

Więcej informacji na temat dostępności komercyjnej można uzyskać pod adresem xrayinsights@aligntech.com lub na stronie dentalxr.ai.

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska

bernadetta.kowalewska@mslgroup.com

O Align Technology

Firma Align Technology projektuje i produkuje system Invisalign®, najbardziej zaawansowany system przezroczystych nakładek na świecie, skanery wewnątrzustne iTero™ oraz usługi i oprogramowanie exocad CAD/CAM™. Technologie te pozwalają na udoskonalenie cyfrowych procesów ortodontycznych i protetycznych w celu poprawy wyników leczenia pacjentów i efektywności praktyki dla ok. 252 000 lekarzy, a także są kluczowe w dotarciu do 600 milionów konsumentów na całym świecie. W ciągu ostatnich 26 lat Align pomógł lekarzom w leczeniu ponad 16,4 mln pacjentów za pomocą systemu Invisalign i napędza ewolucję w cyfrowej stomatologii poprzez Align Digital Platform™, zintegrowany pakiet unikalnych, zastrzeżonych technologii i usług dostarczanych jako bezproblemowe, kompleksowe rozwiązanie dla pacjentów i klientów, ortodontów i lekarzy rodzinnych oraz laboratoriów/partnerów. Więcej informacji na www.aligntech.com.

Dodatkowe informacje na temat systemu Invisalign i wyszukiwarka lekarzy Invisalign dostępne są na www.invisalign.com. Dodatkowe informacje o skanerach i usługach iTero znajdują się na stronie www.itero.com. Dodatkowe informacje o ofercie oprogramowania exocad CAM/CAD oraz listę partnerów handlowych można znaleźć na stronie www.exocad.com.

Invisalign, iTero, exocad, Align, and Align Digital Platform są zastrzeżonymi znakami towarowymi  Align Technology, Inc.

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska