ekonomia/biznes/finanse

Santander Bank Polska ponownie z wyróżnieniem w konkursie „The Best Annual Report"

Raport roczny Santander Bank Polska po raz kolejny zdobył nagrodę „Best of the Best”. Santander Bank Polska otrzymał także nagrodę specjalną za najlepszy raport zrównoważonego rozwoju.

Konkurs „The Best Annual Report” organizowany jest co roku przez Instytut Rachunkowości i Podatków. Promuje raporty roczne o największej wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów oraz dobre praktyki w sprawozdawczości finansowej spółek publicznych.

Najwyższe standardy sprawozdawczości są podstawą przyjętego przez nas modelu pracy, który doceniają inwestorzy oraz inni odbiorcy Raportu Rocznego Banku i Grupy Kapitałowej Santander Bank Polska. Od kilku lat nasz bank znajduje się w gronie laureatów konkursu „The Best Annual Report”, a po raz drugi zostaliśmy nagrodzeni prestiżową nagrodą „Best of the best”. Jesteśmy dumni z faktu, że co roku znajdujemy się wśród najlepszych. Nasza sprawozdawczość finansowa, tak samo jak wiele innych obszarów działalności naszego banku, jest oceniana jako wzór do naśladowania dla innych uczestników rynku – komentuje Wojtek Skalski, dyrektor Obszaru Rachunkowości Finansowej.

W tej edycji Santander Bank Polska otrzymał wyróżnienia w dwóch kategoriach – nagrodę „Best of the Best” za raport roczny 2022 w kategorii banków i instytucji finansowych oraz nagrodę specjalną za najlepszy raport ESG.

Strategia odpowiedzianej bankowości jest integralnym elementem naszej strategii biznesowej. Już od 10 lat podsumowujemy swoje działania w formie raportów zrównoważonego rozwoju. Wierzymy, że przejrzysta informacja w tym zakresie jest kluczowa dla wiarygodności instytucji finansowych. Cieszymy się, że nasz sposób raportowania został doceniony również przez GPW. Jako jeden z największych banków w Polsce widzimy, że coraz więcej firm uwzględnia czynniki ESG w swojej działalności. Dlatego zachęcamy do dalszego rozwijania strategii zrównoważonego rozwoju i dzielenia się swoimi praktykami w raportach – dodaje Beata Kubida, manager Zespołu Zrównoważonego Rozwoju i ESG.

O konkursie

Celem konkursu jest stworzenie uznanych standardów sporządzania raportów rocznych wg MSSF/MSR, zgodnych z obowiązującymi wymogami formalnymi, zaleceniami międzynarodowymi i krajowymi, dobrymi praktykami i oczekiwaniami rynku. Konkurs promuje raporty roczne o największej wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów. Konkurs „The Best Annual Report" działa również na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa rynku kapitałowego w Polsce oraz kształtowania dobrych praktyk w sprawozdawczości finansowej spółek publicznych.

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl