sprawy społeczne nauka/edukacja/szkolenia

Pracownicy Auchan przeszli ponad 400 tys. km, aby uzyskać środki na projekt edukacyjny “Misja zdrowie” w przedszkolach

Najlepszy wynik polskiego zespołu podczas biegu solidarnościowego Auchan MOVE, który odbył się w 12 krajach
przełoży się na 146 107 euro na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności

Ponad 10 razy „okrążyli Ziemię” pracownicy Auchan Retail Polska pokonując dystans 407 021 km w niespełna 2 tygodnie, podczas pierwszej edycji międzynarodowej akcji charytatywnej Auchan MOVE. Zorganizowana przez Fundację Auchan akcja, przeprowadzona w 12 krajach we wrześniu br., miała na celu zebranie funduszy na promowanie zdrowego żywienia, we współpracy z wybraną na każdym z rynków organizacją. Fundacja Auchan przekaże na ten cel 500 tys. euro.

Wynik polskiego zespołu okazał się najlepszy wśród wszystkich ekip, a pokonany rekordowy dystans przełoży się na darowiznę w wysokości 146 107 euro. Zostanie ona przekazana przez Fundację Auchan na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności, na organizację edukacyjnego projektu “Misja zdrowie” w przedszkolach.

Jesteśmy dumni z naszych pracowników, którzy z ogromnym zaangażowaniem zdobywali środki na realizację tak ważnego celu. Wierzymy, że przekazywanie wiedzy o zdrowym odżywianiu dzieciom już w wieku przedszkolnym przyczyni się do kształtowania odpowiednich nawyków w przyszłości. Federacja Polskich Banków Żywności jest naszym wieloletnim partnerem, z którym wraz z naszymi klientami i pracownikami realizujemy cele walki z marnotrawstwem żywności oraz pomocy potrzebującym mówi Ewa Malecka, dyrektor CSR Auchan Retail Polska.

Auchan MOVE to pierwsza edycja biegu solidarnościowego zrealizowana od 18 do 30 września 2023 r. Aby wziąć w nim udział należało założyć 5-osobowy zespół i pobrać na telefon dedykowaną projektowi aplikację. Uczestnicy mieli za zadanie zbieranie kroków i wykonywanie zadań w celu zdobycia trofeów. Przykładowo 10 tys. kroków zdobywanych 3 dni pod rząd oznaczało jedno trofeum.

Dystans jaki pokonała polska ekipa Auchan – 407 021 km to ponad 10 razy obwód Ziemi po równiku! Chodząc lub biegając pracownicy Auchan gromadzili środki na rzecz stowarzyszeń promujących zdrowe odżywianie w każdym z krajów. Na naszym rynku jest to Federacja Polskie Banki Żywności realizująca projekt edukacji żywieniowej w przedszkolach “Misja zdrowie” edukujący i budujący  proekologiczne i zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci, nauczycieli i rodziców.

rzecznik prasowy, Auchan Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie

h.bernatowicz@auchan.pl

* Auchan Retail Polska to wielkoformatowa sieć sprzedaży detalicznej o francuskich korzeniach, obecna w Polsce od 1996 r., zarządzająca na polskim rynku siecią hipermarketów pod marką Auchan, supermarketów pod marką Auchan Supermarket, sklepami typu convenience store pod marką Easy Auchan, sklepami osiedlowymi pod marką Moje Auchan, sklepami autonomicznymi pod marką Auchan GO, a także kanałem handlu e-commerce. Sieć posiada również sklepy franczyzowe w formacie supermarket i hipermarket. Więcej informacji na temat firmy znaleźć można na stronie https://www.auchan.pl/pl

rzecznik prasowy, Auchan Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie