sport przemysł ciężki

Rekordowa liczba stypendiów sportowych od KGHM w ramach programu „Miedziane Rywalizacje”

22.09.2023 | KGHM Polska Miedź
KGHM zainaugurował nową edycję programu stypendialnego dla sportowców „Miedziane Rywalizacje”. Finansowe wsparcie otrzyma aż 30 zawodników z całej Polski. To największa liczba stypendystów od 2019 roku, gdy program został uruchomiony. Lista sportowców została ogłoszona podczas oficjalnego otwarcia nowej hali lekkoatletycznej KGHM Ślęza Arena we Wrocławiu.

W uroczystości otwarcia wielofunkcyjnej hali sportowej na wrocławskich Kłokoczycach udział wzięła Marszałek Sejmu Elżbieta Witek. Obiekt kosztował 66 mln złotych i został zrealizowany dzięki środkom z Ministerstwa Sportu i Turystyki, samorządu województwa dolnośląskiego oraz gminy Wrocław. Sponsorem tytularnym hali został KGHM.

– Duże podziękowania należą się KGHM i prezesowi Tomaszowi Zdzikotowi. Miedziowy gigant od dawna wspiera różne dziedziny sportu. Hala, której od maja sponsorem tytularnym jest KGHM, stwarza olbrzymie możliwości. Mam nadzieję, że ten obiekt przyciągnie młodych ludzi i wśród wielu talentów znajdą się mistrzowie Polski, a może nawet mistrzowie świata. Co bardzo ważne – KGHM funduje także stypendia, to jest ogromna pomoc dla sportowców powiedziała Elżbieta Witek, Marszałek Sejmu.

– Dzisiaj jesteśmy we Wrocławiu by wspierać pasję oraz zaangażowanie polskich sportowców. Radość jest podwójna, bo otwieramy jedyną w swoim rodzaju halę lekkoatletyczną, która będzie działać pod patronem naszej firmy i rozpoczynamy kolejną edycję programu stypendialnego KGHM Miedziane Rywalizacje. Wspieramy drogę do sukcesu dla zawodników z całego kraju. Wiem jedno: wspólnie możemy wszystko, możemy zdobywać sportowe cele, budować charaktery i umiejętności, dzięki którym będziecie sięgać po zwycięstwa. KGHM będzie Waszym partnerem na tej drodze – powiedział Tomasz Zdzikot, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Do opracowania listy stypendystów programu Miedziane Rywalizacje, wzorem poprzednich lat, zostali zaproszeni pracownicy KGHM, a także mieszkańcy Zagłębia Miedziowego, którzy mogli przysyłać kandydatury na dedykowaną skrzynkę mailową. Dodatkowo program zyskał wsparcie także Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Ministerstwa Obrony Narodowej.

Wśród tegorocznych stypendystów Miedzianych Rywalizacji znaleźli się m.in. wioślarze Fabian Barański, Mateusz Biskup, Dominik Czaja i Mirosław Ziętarski, sportowcy, którzy będą reprezentować Polskę podczas Igrzysk Olimpijskich w przyszłym roku w Paryżu: Klaudia Breś (strzelectwo sportowe), Natalia Kochańska (strzelectwo), Aleksandra Lisowska (maraton), Adrianna Sułek (lekkoatletyka). KGHM wspiera również Aleksandrę Mirosław aktualną rekordzistkę świata w sportowej wspinaczce. Wśród stypendystów nie zabrakło też kajakarzy (Przemysław Korsak), lekkoatletów (Wojciech Nowicki) czy szermierzy (Julia Walczyk-Klimaszyk).

Po raz pierwszy miedziowa spółka rozszerzyła listę stypendystów także o osoby z niepełnosprawnością. Stypendium otrzymał również Tomasz Rożniatowski, weteran misji w Afganistanie, aktualnie zawodnik w dyscyplinie taekwondo paraolimpijskie. Zawodnik był rekomendowany zarówno przez MON, jak i Centrum Weterana Działań poza granicami Polski, z którym KGHM podpisał w tym roku porozumienie o współpracy.

Stypendyści „Miedzianych Rywalizacji” otrzymują od KGHM wsparcie finansowe na rozwój kariery zawodowej. Środki przyznawane są za wybitne osiągnięcia sportowe i systematyczną pracę nad zdobywaniem i osiąganiem coraz lepszych wyników w swojej dyscyplinie. Bezpośrednie finansowanie utalentowanych zawodników jest niezwykle ważną częścią strategii rozwoju KGHM oraz działań z obszaru społecznej odpowiedzialności biznesu. Program stypendialny trwa od 2019 roku. W ubiegłym roku wyróżnionych zostało 27 zawodników, w tym 14 z Dolnego Śląska.

Oprócz autorskiego programu stypendialnego KGHM jest aktywnym mecenasem polskiego sportu. Miedziowa spółka obejmuje patronatami ważne wydarzenia dotyczące aktywności fizycznej na poziomie zarówno lokalnym, krajowym, jak i międzynarodowym. KGHM jest głównym sponsorem i zarazem właścicielem klubu piłkarskiego KGHM Zagłębie Lubin. Wspiera finansowo profesjonalne kluby siatkarskie czy koszykarskie, jak i amatorskie drużyny.

W tym roku w Zagłębiu Miedziowym KGHM wspiera m.in. kobiecą piłkę ręczną (KGHM MKS Zagłębie Lubin), męską piłkę ręczną (KGHM SPR Chrobry Głogów), koszykówkę kobiet (KGHM BC Polkowice) czy siatkówkę męską (KGHM SPS Chrobry Głogów. Na zaangażowanie miedziowego giganta mogą też liczyć ciężarowcy z Polkowic i rugbiści z Lubina. KGHM współpracuje też z Klubem Sportowym ZG Run oraz Klubem Szachowym „Miedź” Legnica.

Od lat KGHM jest jednym ze sponsorów Biegu Piastów w Jakuszycach. Spółka wspiera wydarzenia biegowe, jak Bieg o Lampkę Górniczą czy Cross Straceńców. Pomaga również lokalnym organizacjom sportowym, których członkami są m.in. pracownicy Grupy Kapitałowej KGHM. Spółka w Zagłębiu Miedziowym promuje zdrowy tryb życia, wspomaga finansowo szkolenie dzieci i młodzieży, integruje młodych zawodników z różnych części regionu.

KGHM Polska Miedź SA

komunikacja@kghm.com