budownictwo/nieruchomości transport

Budimex Mobility uruchomił 31 nowych stacji ładownia elektryków

21.08.2023 | Budimex SA

Rzeszów, Nowy Sącz, Zakopane, Siedlce i Lublin to tylko wybrane lokalizacje, w których można już korzystać z oddanych właśnie przez Budimex Mobility stacji ładownia pojazdów elektrycznych. Znaczna część z 31 nowych punktów powstała z myślą o podróżowaniu – znajdują się bowiem w popularnych turystycznie miejscowościach, takich jak: Zakopane, Lądek-Zdrój, Jarosław, Krynica, czy Polanica-Zdrój.

Sieć stacji ładowania pojazdów elektrycznych powiększyła się do ponad 140 punktów.

Przekazane w sierpniu lokalizacje są elementem realizacji strategii Grupy Budimex, która zamierza stworzyć sieć ogólnodostępnych stacji ładowania pojazdów elektrycznych zlokalizowanych na terenie całego kraju. Do końca 2026 r. Budimex Mobility planuje stworzyć łącznie 450 stacji. Aby zrealizować ten cel, na początku bieżącego roku, Budimex Mobility – spółka należąca do lidera na rynku budowlanym w Polsce, podpisała umowę kupna 112 stacji ładowania samochodów elektrycznych od firmy Enea Operator – mówi Jakub Długoszek – Członek Zarządu Budimex Mobility.

Oddane właśnie stacje to ładowarki standardowe o mocy 22 kW lub szybkie o mocy powyżej 30kW. Aby zapewnić odpowiedni poziom obsługi, Budimex Mobility współpracuje z Elocity, będącą jedną z najbardziej zaawansowanych platform EV w Polsce. Elocity to także nazwa aplikacji, dzięki której z łatwością można odnaleźć punkty ładownia oraz dokonać płatności.

Pełna lista nowych stacji:

1. Kudowa-Zdrój, Moniuszki 2

michal.wrzosek@budimex.pl

tel: (+48) 22 623 61 12

---

BUDIMEX SA jest spółką z ponad pięćdziesięcioletnią tradycją, która ma znaczący udział w rozwoju gospodarczym Polski. Naszą pracą podnosimy jakość życia milionów Polaków. W okresie 50 lat istnienia firmy zrealizowaliśmy tysiące nowoczesnych inwestycji infrastrukturalnych, kubaturowych i przemysłowych. Kultura innowacyjności, doskonalenie i kierowanie się zasadami zrównoważonego rozwoju pozwoliły nam zdobyć pozycję lidera polskiego rynku budowlanego. Jesteśmy obecni nie tylko na rynku polskim, ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększamy swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku nasza spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu – Ferrovial. W skład grupy wchodzą: Mostostal Kraków oraz FBSerwis.

Jesteśmy jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie – inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

Więcej informacji jest dostępnych na www.budimex.pl

Rzecznik Prasowy, Budimex