zdrowie technologie

Align Technology zaprezentowała innowacyjne narzędzia Invisalign® podczas Międzynarodowych Targów Stomatologicznych KRAKDENT®

15.05.2023 | Align Technology

Firma Align Technology, która już od ponad 25 lat dostarcza przełomowe rozwiązania z zakresu cyfrowej stomatologii i ortodoncji wyraźnie zaznaczyła swoją obecność na 29. edycji międzynarodowych targów KRAKDENT®, jednego z najważniejszych wydarzeń w polskiej branży stomatologicznej, której towarzyszył kongres Dental Spaghetti. Kongresy były okazją dla Align Technology do zaprezentowania możliwości systemu Invisalign Go® w leczeniu interdyscyplinarnym, a także najnowszego narzędzia Invisalign Smile Architect™ do planowania wyrównania zębów i leczenia protetycznego w czasie rzeczywistym, które przenoszą cyfrowe leczenie interdyscyplinarne na nowy poziom.

Pacjenci odwiedzający gabinety stomatologiczne to coraz częściej osoby dbające o estetykę i zdrowie jamy ustnej, które jednocześnie zdają sobie sprawę z nieprzyjemnych skutków redukcji tkanek zęba. Aby uniknąć tych konsekwencji, poszukują przyjaznych, bezpiecznych i jak najmniej inwazyjnych rozwiązań umożliwiających poprawę uśmiechu. Odpowiedzieć na ich potrzeby mogą już także lekarze stomatolodzy, którzy stawiają na nowoczesne i skuteczne narzędzia zapewniające ich pacjentom kompleksową opiekę stomatologiczną. Jednym z jej elementów jest wyrównywanie zębów, które nie tylko poprawia estetykę uśmiechu, ale jest szczególnie ważne przed rozpoczęciem leczenia protetycznego. Certyfikowani lekarze Invisalign® mogą włączyć leczenie ortodontyczne do swojej praktyki dzięki systemowi Invisalign Go®. To cenne narzędzie zaprojektowane z myślą o stomatologach ogólnych, poprzez które mogą rozszerzyć swoją ofertę o leczenie alignerami i usprawnić przepływ pracy w gabinecie. Eksperci praktycy, korzystający z systemu Invisalign Go® w swojej codziennej pracy, dr n. med. Teresa Szupiany-Janeczek i dr Luis Ilzarbe Ripoll, poprowadzili w ramach KRAKDENT® i Dental Spaghetti wykłady dotyczące zastosowania tego systemu i narzędzi cyfrowych w gabinecie stomatologicznym, a szczególnie w protetyce.

Podczas wykładu „Niewielka korekta zgryzu jako duży krok w kierunku protetyki przyjaznej pacjentowi – Invisalign Go® jako rozwiązanie w małoinwazyjnej protetyce” na KRAKDENT® dr Szupiany-Janeczek podkreśliła, że poprzez wprowadzenie małych korekt położenia zębów  lekarz może zaproponować pacjentom rozwiązania mniej inwazyjne, aczkolwiek równie bezpieczne i przewidywalne. Ma to szczególne znaczenie ze względu na fakt, że pacjenci coraz częściej proszą o odbudowy kompozytowe, bezpreparacyjne, a jednocześnie trwałe.

Nieodłącznym elementem nowoczesnej cyfrowej praktyki stomatologicznej jest także skaner wewnątrzustny, dlatego w ramach warsztatów „Poznaj unikalne narzędzia iTero™ i w pełni wykorzystaj moc cyfryzacji”, lic. tech. dent. Adam Kadelski zaprezentował narzędzia wspomagające efektywność pracy ze skanerem wewnątrzustnym iTero™ oraz samej pracy cyfrowej. Uczestnicy warsztatów mogli dowiedzieć się, jak ulepszyć bezpośrednią komunikację wizualną z pacjentem, a także zapoznać się z narzędziami ułatwiającymi przepływ pracy i funkcjami wspierającymi proces diagnostyczny w stomatologii ogólnej i protetyce.

Obecny na kongresie Dental Spaghetti dr Luis Ilzarbe poprowadził wykład dotyczący wykorzystania systemu Invisalign Go® do minimalnie inwazyjnego wyrównywania zębów przed leczeniem protetycznym. Uczestnicy dowiedzieli się, jak można wykorzystać nowe narzędzia zawarte w oprogramowaniu ClinCheck®, integrując wytyczne dotyczące odbudowy z wyrównaniem zębów, a tym samym zapewniając pacjentom kompleksowe leczenie.

Podczas kongresu Dental Spaghetti lekarze mieli również okazję zapoznać się z najnowszym oprogramowaniem Invisalign Smile Architect™ w ramach kursu przedkongresowego prowadzonego przez dr Luisa Ilzarbe. Invisalign Smile Architect™ to przełomowe narzędzie, dzięki któremu certyfikowani lekarze Invisalign mogą zintegrować leczenie tym systemem z kompleksowym planem terapii, a następnie na podstawie zdjęcia twarzy zwizualizować efekty leczenia i przedstawić pacjentowi jego przyszły uśmiech. Wykorzystanie Invisalign Smile Architect™ pozwala zaplanować leczenie tak, aby zachować jak najwięcej tkanek pacjenta. Dr Ilzarbe wytłumaczył, jak korzystać z tego oprogramowania, aby udostępnić plan kliniczny technikom dentystycznym i zespołowi, a tym samym znacznie ułatwić komunikację w prowadzeniu leczenia interdyscyplinarnego. Nowoczesne oprogramowanie sprzyja również komunikacji z samym pacjentem – ułatwia im zrozumienie decyzji podejmowanych przez lekarza w procesie leczenia oraz pozwala na dopasowanie nowego uśmiechu do rysów twarzy, tym samym zapewniając pacjentom lepsze wrażenia z leczenia oraz naturalny, estetyczny wygląd po jego zakończeniu.

Więcej informacji o cyfrowych rozwiązaniach dla stomatologów ogólnych można uzyskać na stronie: https://www.invisalign.pl/gp.

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska

bernadetta.kowalewska@mslgroup.com

O Align Technology

Firma Align Technology projektuje i produkuje system Invisalign®, najbardziej zaawansowany system przezroczystych nakładek na świecie, skanery wewnątrzustne iTero™ oraz usługi i oprogramowanie exocad CAD/CAM™. Technologie te pozwalają na udoskonalenie cyfrowych procesów ortodontycznych i protetycznych w celu poprawy wyników leczenia pacjentów i efektywności praktyki dla ponad 243 000 lekarzy, a także są kluczowe w dotarciu do 500 milionów konsumentów na całym świecie. W ciągu ostatnich 25 lat Align pomógł lekarzom w leczeniu ponad 15,1 mln pacjentów za pomocą systemu Invisalign i napędza ewolucję w cyfrowej stomatologii poprzez Align Digital Platform™, zintegrowany pakiet unikalnych, zastrzeżonych technologii i usług dostarczanych jako bezproblemowe, kompleksowe rozwiązanie dla pacjentów i klientów, ortodontów i lekarzy rodzinnych oraz laboratoriów/partnerów. Więcej informacji na www.aligntech.com.

Dodatkowe informacje na temat systemu Invisalign i wyszukiwarka lekarzy Invisalign dostępne są na www.invisalign.com. Dodatkowe informacje o skanerach i usługach iTero znajdują się na stronie www.itero.com. Dodatkowe informacje o ofercie oprogramowania exocad CAM/CAD oraz listę partnerów handlowych można znaleźć na stronie www.exocad.com.

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska