budownictwo/nieruchomości sprawy społeczne

SOS Wioski Dziecięce ze wsparciem galerii Klépierre

17.04.2023 | Klépierre

Pomaganie jest proste i można to robić przez okrągły rok. Przekonali się o tym klienci galerii handlowych Klépierre, którzy w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy uczestniczyli w wielu akcjach charytatywnych na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Centra handlowe Klépierre nie ustają w niesieniu pomocy i jako partner Stowarzyszenia zachęcają odwiedzających do wspólnego pomagania potrzebującym.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce pomaga dzieciom opuszczonym, osieroconym oraz zagrożonym utratą opieki rodziców. Celem Stowarzyszenia jest zapewnienie podopiecznym szczęśliwego dzieciństwa i jak najlepsze przygotowanie ich do dorosłego życia. W Polsce działają cztery SOS Wioski Dziecięce, gdzie dzieci znajdują troskliwy dom, rodzinną opiekę i wsparcie.

Do grona firm oferujących pomoc należą galerie Klépierre, które wspierają przede wszystkim program profilaktyczny „SOS Rodzinie”. Jego celem jest ochrona dzieci przed utratą opieki i zapewnienie im kompleksowej pomocy.

– Cieszymy się, że w tym roku możemy kontynuować współpracę z galeriami Klépierre, dzięki którym zaangażowaliśmy dużą grupę nowych osób – klientów galerii, do niesienia realnej pomocy. Poza zorganizowaniem i przeprowadzeniem wielu aktywności oraz wsparciem finansowym, SOS Wioski Dziecięce otrzymały wyjątkową możliwość dotarcia ze swoją komunikacją do odbiorców w sześciu dużych miastach – komentuje Katarzyna Puławska, Dyrektor ds. Pozyskiwania Funduszy i Promocji ze Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Polsce.

Z okazji Świąt Wielkanocnych Sadyba Best Mall, Poznań Plaza i Lublin Plaza przygotowały niecodzienną zabawę – Zmalujmy Razem Pisanki. Na terenie każdej galerii ustawiono sześć świątecznych, gigantycznych dekoracji w kształcie jajka. Wystarczyło je pomalować, żeby pomóc. To realne wsparcie z tego względu, że za każdą wielkanocną pisankę przekazano ponad 1000 zł dla podopiecznych SOS Wiosek Dziecięcych.

Lublin Plaza przygotowała wyjątkowe walentynkowe wyzwanie – Rozpal Serce! W trakcie 60 sekund jazdy na rowerze stacjonarnym trzeba było wygenerować odpowiednią ilość energii, aby włączyć wszystkie żarówki na symbolicznej dekoracji w kształcie serca. Za każdą jednostkę energii (kW) galeria przekazała 5 zł na rzecz Stowarzyszenia.

Warto wymieć kilka popularnych wydarzeń z ubiegłego roku, które stały się nie tylko okazją do dobrej zabawy, ale też umożliwiły niesienie pomocy finansowej podopiecznym SOS Wiosek Dziecięcych. W Sadyba Best Mall w Warszawie, Lublin Plaza, Poznań Plaza, Rybnik Plaza, Sosnowiec Plaza oraz Ruda Śląska Plaza odbyła się akcja pod hasłem SOS Multi!Wsparcie, w której za każdego nowego użytkownika aplikacji lojalnościowej Multi!Apka galerie Klépierre przekazały wsparcie finansowe na rzecz programu „SOS Rodzinie”. Natomiast z okazji Dnia Dziecka w centrach Sadyba Best Mall, Poznań Plaza, Lublin Plaza powstała wyjątkowa wioska indiańska. Każdy wykonany pióropusz lub łapacz snów oznaczał finansowe wsparcie dla SOS Wiosek Dziecięcych. Kolejna przeprowadzona w tych galeriach inicjatywa – Zmalujmy Graffiti!, zachęcała dzieci i dorosłych do wspólnego stworzenia jesiennego muralu z lokalnymi artystkami. Za każdy pokolorowany centymetr kwadratowy murala galerie Klépierre przekazały środki na rzecz potrzebujących dzieci ze Stowarzyszenia.

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce od ponad 39 lat pomaga dzieciom pozbawionym opieki rodziców oraz tym z rodzin w trudnej sytuacji życiowej. W 2022 z pomocy Programów SOS skorzystało 2417 polskich dzieci i dorosłych, w tym 1550 dzieci i młodzieży, z czego 366 w opiece zastępczej i Programach Młodzieżowych, a 1184 w Programie Umacniania Rodziny „SOS Rodzinie”. Stowarzyszenie jest częścią międzynarodowej organizacji SOS Children’s Villages, obecnej w 137 krajach świata. Stowarzyszenie prowadzi 4 SOS Wioski Dziecięce, gdzie opuszczone i osierocone dzieci znajdują troskliwy dom i opiekę. Równolegle do opieki zastępczej, rozwijane są również działania profilaktyczne, w ramach Programu „SOS Rodzinie", którego celem jest ochrona dzieci przed utratą opieki i zapewnienie rodzinom kompleksowego wsparcia, w tym pomocy psychologicznej i terapeutycznej. Stowarzyszenie pomaga również dzieciom w Zimbabwe i Kamerunie oraz dzieciom z ukraińskiej pieczy zastępczej.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

KLÉPIERRE

Klépierre to europejski lider na rynku centrów handlowych, łączący umiejętności deweloperskie i zarządzania aktywami. W portfolio firmy znajdują się duże centra handlowe w kilkunastu krajach Europy kontynentalnej. W Polsce Klépierre jest właścicielem i zarządcą 6 centrów handlowych: Sadyba Best Mall w Warszawie, Lublin Plaza, Poznań Plaza, Rybnik Plaza, Sosnowiec Plaza oraz Ruda Śląska Plaza.

Więcej informacji:

www.klepierre.com