nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Prezydent Stanisław Wojciechowski na znaczku Poczty Polskiej

06.04.2023 | Poczta Polska

4 kwietnia ukazał się okolicznościowy znaczek pocztowy poświęcony Stanisławowi Wojciechowskiemu, drugiemu prezydentowi II RP. Nowe wydawnictwo filatelistyczne honoruje 100. rocznicę objęcia przez niego najwyższego urzędu w państwie.

Zaprojektowany przez Jana Konarzewskiego walor przedstawia wizerunek prezydenta Stanisława Wojciechowskiego. Wyjątkowym akcentem w grafice znaczka jest przedstawienie w jego tle widoku na główne wejście gmachu Szkoły Głównej Handlowej. Znaczkowi towarzyszy wydana koperta Pierwszego Dnia Obiegu FDC ukazująca papierową odsłonę orędzia drugiego prezydenta II RP skierowanego do rodaków.

- Naszym nowym znaczkiem upamiętniamy wyjątkową postać Stanisława Wojciechowskiego, który zdecydował się objąć urząd Prezydenta RP w niezwykle trudnych okolicznościach związanych z zamachem na prezydenta Gabriela Narutowicza. Dzięki swojej odważnej postawie wielkiego patrioty, stawiającego na pierwszym miejscu dobro społeczeństwa i kraju, dziś uznawany jest za symbol niepodległej Polski – podkreśla Krzysztof Falkowski, prezes Poczty Polskiej.

Stanisław Wojciechowski jest bardzo ważną osobą w społeczności akademickiej ówczesnej Wyższej Szkoły Handlowej, dla której pracował jako profesor w latach 1919-1939. Po objęciu urzędu prezydenta, jeszcze przez trzy miesiące wykładał historię i teorię kooperacji na uczelni. Podczas politycznej emerytury powrócił do pracy naukowej oraz akademickiej, prowadząc wykłady z historii ruchu spółdzielczego.

- Jesteśmy dumni, że Stanisław Wojciechowski to Prezydent z SGH. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie chyba nie mogła sobie wymarzyć lepszego bohatera – i bohatera tamtego okresu, i bohatera dla nas. Profesor Wojciechowski postępował zgodnie z tymi wartościami, które zostały przez nas przyjęte za własne, a są nimi prawda, uczciwość, szacunek do drugiego człowieka, współpraca i profesjonalizm – podkreśla dr hab. Piotr Wachowiak, profesor i rektor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Życie Stanisława Wojciechowskiego

Stanisław Wojciechowski urodził się 15 marca 1869 r. w Kaliszu. W 1888 r. zaczął studia na Uniwersytecie Warszawskim, podczas których działał w studenckiej konspiracji. W 1892 r. był zmuszony opuścić Warszawę. Wyjechał do Zurychu, a następnie Paryża i Londynu. Na emigracji współtworzył Polską Partię Socjalistyczną, drukował „bibułę”, dostarczał do kraju broń i maszyny drukarskie.

W 1906 r. powrócił do Warszawy, gdzie zajął się organizacją polskiej spółdzielczości. W 1919 r. został ministrem spraw wewnętrznych. W tym samym czasie zaczął prowadzić wykłady w Wyższej Szkole Handlowej. Po zamordowaniu prezydenta Gabriela Narutowicza 20 grudnia 1922 r. został wybrany przez Zgromadzenie Narodowe na drugiego Prezydenta RP. W 1924 r. we Lwowie dokonano nieudanego zamachu na drugiego prezydenta II RP. W rezultacie tzw. zamachu majowego 14 maja 1926 r. Stanisław Wojciechowski zrezygnował ze stanowiska.

Na politycznej emeryturze Wojciechowski powrócił do współpracy z uczelnią. Mieszkał w domu przy ul. Langiewicza 15, który został podpalony przez Niemców w czasie powstania warszawskiego. Razem z żoną przeszedł przez obóz w Pruszkowie, a następnie osiadł w Gołąbkach, gdzie zmarł niemal całkowicie zapomniany 9 kwietnia 1953 r. Pochowano go na Powązkach.

O znaczku:

Autor projektu znaczka: Jan Konarzewski
Liczba znaczków: 1
Wartość: 3,90 zł
Nakład: 126 000 szt.
Technika druku: rotograwiura
Format znaczka: 40,5 x 54 mm
Arkusz sprzedażny: 35 znaczków
Papier: fluorescencyjny
Data obiegu: 4 kwietnia 2023 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28