handel ekonomia/biznes/finanse

Grupa OPONEO.PL – komentarz do wyników rocznych za 2022

05.04.2023 | Oponeo

Przychody Grupy OPONEO.PL wyniosły w 2022 roku 1 695 103 tys. zł i były wyższe o 11,9% rok do roku, pomimo wyzwań jakie wywołał konflikt zbrojny u polskich granic i skutków wojny dla otoczenia rynkowego Grupy.

Wyniki za 2022 rok

W 2022 roku GK OPONEO.PL wypracowała w sumie 42 281 tys. zł skonsolidowanego zysku netto, pomimo faktu, że rok 2022 cechował się rekordową inflacją, wysokimi stopami procentowymi oraz dużym wzrostem kosztów.

Przychody Grupy OPONEO.PL osiągnęły kwotę 1 695 103 tys. zł wzrastając o 11,9% w stosunku do 2021 roku i przekraczając kolejne nieodnotowane wcześniej poziomy. Pozytywne doświadczenia i przyzwyczajenia klientów w zakresie zakupów zdalnych są czynnikiem stymulującym wzrost przychodów GK OPONEO.PL,  pomimo trudnej sytuacji makroekonomicznej na rynkach, na których funkcjonują spółki z Grupy OPONEO.PL. Coroczny systematyczny wzrost obrotów handlu online, wpływa na całą branżę e-commerce, której wartość w 2022 przekroczyła 109 mld zł.

Z handlu na rynku polskim Grupa OPONEO.PL wygenerowała 1 380 451 tys. zł przychodu, co oznacza wzrost o 12,5%. Udział przychodów krajowych w całości przychodów Grupy ze sprzedaży wyniósł 81,4%. Sprzedaż na rynkach zagranicznych wzrosła o 9,5% i wyniosła 314 652 tys. zł.

Z tytułu sprzedaży akcesoriów samochodowych GK uzyskała przychód wielkości 1 437 792 tys. zł, co stanowiło 84,8% całości przychodów ze sprzedaży Grupy. W 2022 roku sprzedano 4 150,9 tys. opon oraz 167,1 tys. felg w Polsce i za granicą.

Według raportu ETRMA w 2022 roku w Europie sprzedano 225,8 mln sztuk zastępczych opon do samochodów osobowych, co oznacza spadek rok do roku o 2%. W Polsce sprzedano zaś o 4% mniej opon do samochodów osobowych w porównaniu z rokiem 2021, pamiętać należy jednak, że ETRMA podaje dane sprzedaży dla rynku sell-in.

Nowoczesne centrum logistyczne w Zelgoszczy

W 2022 roku OPONEO.PL S.A. uruchomiła nowoczesne centrum logistyczne w Zelgoszczy koło Łodzi, zajmujące łącznie powierzchnię 72 tys. m². Magazyn zlokalizowany jest w pobliżu trzech głównych sortowni DPD (głównego partnera OPONEO.PL w zakresie usług kurierskich): sortownia w Strykowie w odległości 3 minut jazdy, sortownia w Warszawie oddalona o 1,5 godziny i sortownia w Rudzie Śląskiej o 2,4 godziny. Daje to Spółce możliwość obsługi bardzo dużych wolumenów dziennie (50 tys. opon) do klienta indywidualnego  oraz szybką realizację zamówień klientów. Dzięki takiemu zlokalizowaniu magazynu, zmniejszone i zoptymalizowane zostały koszty i odległości realizowanych transportów.

Plany

W 2023 roku Grupa OPONEO.PL będzie kontynuować działania mające na celu umacnianie pozycji rynkowej OPONEO.PL S.A. oraz spółek zależnych. Kontynuowane będą w tym prace mające na celu dalszy rozwój automatyzacji procesów wydawania towarów w nowym centrum logistycznym w Zelgoszczy.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94

OPONEO.PL S.A. od 2007 roku jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma jest liderem w sprzedaży internetowej opon na polskim rynku. OPONEO.PL  oprócz serwisów dedykowanych polskim klientom posiada również sklepy na 12 zagranicznych. Marką spółki i jej głównym portalem jest Oponeo.pl. Dodatkowe informacje na stronie www.oponeo.pl.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94