kultura/sztuka/rozrywka nauka/edukacja/szkolenia

Blisko 700 zgłoszeń w Enei Akademii Talentów – poznaliśmy finalistów IV edycji projektu

20.12.2022 | Enea

Zakończył się pierwszy etap Enei Akademii Talentów – wspólnej inicjatywy Enei i Fundacji Enea, której celem jest wspieranie rozwoju młodych talentów. Od listopada do połowy grudnia utalentowani uczniowie, szkoły oraz organizacje zgłaszały się do programu stypendialnego Enea Akademia Talentów. W finale znalazło się 56 uczniów i 25 szkół oraz organizacji. Będą walczyć o stypendia i granty o wartości 3 000 i 10 000 zł.

W IV edycji projektu zgłosiło się blisko 600 uczniów oraz 100 organizacji. Po weryfikacji formalnej zgłoszeń oraz ocenie Jury, do finału zakwalifikowano 56 uczniów i 25 szkół oraz organizacji. Zadaniem konkursowym w tej fazie jest przygotowanie materiału wideo – opowieści o swoim talencie, pasji oraz o planach na ich rozwój w przyszłości. Wszystkie filmy dostępne będą na stronie internetowej projektu: https://akademiatalentow.enea.pl/. Od 20 stycznia na najciekawsze propozycje będą mogli głosować internauci.

Tegoroczna edycja jest rekordowa pod względem ilości zgłoszeń. Tak duże zaangażowanie świadczy o ogromnym potencjale w rozwoju edukacji oraz pasji młodych osób. Cieszymy się, że po raz kolejny projekt wpisał się w zainteresowania również szkół i organizacji. Pokazuje to, jak niezwykle ważne jest wspieranie tego obszaru i rozwoju zainteresowań dzieci i młodzieży – komentuje Artur Murawski, Dyrektor Departamentu Sponsoringu, Promocji i Zarządzania Marką w Enei.

Wszyscy uczestnicy otrzymali informacje o wyniku swojego zgłoszenia na adres mailowy, podany w zgłoszeniu. Wśród nagrodzonych zgłoszeń znajdują się uczniowie, którzy wyróżniają się nie tylko osiągnieciami w swoich pasjach, ale również zaangażowaniem, zarówno w życie szkoły, jak również swoje lokalne społeczności. Finaliści, pomimo licznych zajęć, włączają się w wolontariat, działają w stowarzyszeniach i fundacjach.

Z uwagi na liczbę i charakter zgłoszeń, zdecydowaliśmy o zwiększeniu liczby osób, które kwalifikują się do drugiego etapu. W przypadku stypendystów w kategorii sztuka, nauka oraz sport do kolejnego etapu zakwalifikowaliśmy aż 9 zgłoszeń. Trzymamy kciuki za wszystkie zadania konkursowe! dodaje Joanna Mularczyk, członek zarządu Fundacji Enea.

Łączna pula nagród w najnowszej edycji Enei Akademii Talentów wynosi blisko 300 000 złotych. Ostateczne wyniki poznamy już na początku 2023 roku podczas głosowania Jury oraz internautów.

Biuro Prasowe Grupy Enea

luiza.trocka@enea.pl