handel technologie

Ergonode ułatwi zakupy dzięki AI

26.10.2022 | Ergonode

Krakowski start-up Ergonode, jako pierwszy w Europie, umożliwia sklepom internetowym tworzenie opisów produktowych dzięki sztucznej inteligencji. Algorytmy AI użyte w oprogramowaniu polskiej spółki pomogą zespołom tworzącym opisy produktowe w sklepach online pracować efektywniej i bardziej twórczo.

Ergonode tworzy oprogramowanie typu PIM. To skrót, który niewiele mówi “zwykłemu Kowalskiemu”, chociaż ogromnie wpływa na sposób w jaki ów dokonuje niemal każdego zakupu przez internet. Product Information Management - bo o nim mowa to klasa oprogramowania używana przez nowoczesne e-sklepy, która pozwala skutecznie zarządzać wszystkimi treściami, na bazie których klienci dokonują decyzji o zakupie online: opisami produktów, zdjęciami, nagraniami wideo czy wizualizacjami 3D. Im większy sklep internetowy i w im większej ilości krajów obecny - tym bardziej potrzebny mu do rozwoju niezawodny PIM.

W samej tylko  w Polsce w 2022 funkcjonowało ponad 54 tys. sklepów internetowych. Dla porównania, w ponad dwukrotnie mniejszej pod względem liczby ludności Holandii, w której stopień rozwoju biznesu internetowego jest wyższy, funkcjonuje… ponad 80 tys. e-sklepów!. Potencjał tkwiący w rozwijającej się branży handlu online dostrzegł założyciel Ergonode, Marcin Piwowarczyk. Teraz, kierowane przez niego Ergonode jako pierwsze w Europie udostępniło w swoim PIM funkcjonalność tworzenia opisów przez AI.

Co robi AI w opisach produktów?

Zadaniem, jakie powierzono AI jest generowanie automatycznie opisów produktów oraz tłumaczeń. W praktyce oznacza to, że algorytm AI zdejmuje z redaktora uciążliwe czynności związane z edycją treści, potrafi wypunktować ważne sentencje z dłuższego tekstu czy też odwrotnie - zmienić obszerny opis w czytelne podpunkty. Dodatkowo sztuczna inteligencja jest zdecydowanie efektywniejsza w dopasowywaniu poprawnych form gramatycznych oraz stylistycznych. Wewnętrzne testy wskazują, że średni czas wypełnienia treściami karty jednego produktu bez użycia AI wynosi średnio między 45 a 90 minut, podczas gdy z użyciem AI to samo zadanie trwa... kilkanaście sekund.

Wprowadzona przez Ergonode funkcjonalność ma przede wszystkim wesprzeć zespoły tworzące informacje produktowe i ułatwić im codzienną pracę z treściami. Wdrożenie AI niesie za sobą również zmiany w zakresie obowiązków związanych z danym stanowiskiem.

Wdrożenie sztucznej inteligencji w obszarze zarządzania informacjami produktowymi zwiększy potencjał i kreatywność tworzących je osób. Wykorzystanie algorytm AI zmieni copywriterów w redaktorów, a to z kolei pozwoli im bardziej skupić się na kreatywnym spojrzeniu na informacje produktowe, przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności ich pracy - deklaruje Marcin Piwowarczyk, prezes Ergonode.

Według przedstawicieli Ergonode, AI może zwiększyć konkurencyjność samej ich platformy, bo sprawia, że poza sklepami internetowymi, po oprogramowanie sięgnąć może inny typ biznesu - agencje e-commerce, świadczące usługi m.in. w zakresie tłumaczeń stron produktowych.

Kto w Europie sięga po PIM?

W Polsce dotychczas na współpracę z Ergonode zdecydowały się m.in. Komfort (branża podłóg i wystroju wnętrz), browar Pinta (producent piwa kraftowego) czy Omnires (producent armatury). W Europie to m.in. szwedzka grupa Euroflorist (sieć kwiaciarni), duński Dilling (producent organicznej odzieży) czy holenderskie Out at Home (dystrybutor artykułów ogrodowych). W całej Europie z rozwiązania oferowanego przez krakowską spółkę Ergonode korzysta już ponad kilkadziesiąt platform e-commerce o transgranicznych ambicjach, m.in. w Hiszpanii, Szwajcarii, Belgii czy Szwecji.

Atutów używania PIMu w procesie handlu online jest wiele.

Nasze oprogramowanie zwiększa wydajność pracy i poprawia jakość publikowanych opisów produktowych w sklepie dowolnej branży. Pozwala na szybszą i dokładniejszą kontrolę procesu publikacji treści, a także systematyzuje pracę z asortymentem w handlu online - wylicza korzyści Bartłomiej Kiermasz, Chief Commercial Officer w Ergonode, odpowiedzialny za komercjalizację oprogramowania.

Jako brand technologiczny, Ergonode stale się rozwija i wprowadza innowacyjne rozwiązania, które mają za zadanie ułatwić procesy i oszczędzić czas firmom e-commerce, niezależnie od skali ich działalności.

Funkcjonalnością AI zainteresowanych jest wielu przedstawicieli branży e-commerce, z rozmaitych sektorów. Na przełomie roku ‘22 i ‘23 zapowiadana jest seria wdrożeń wśród kolejnych liderów całego szeregu kategorii handlowych.

Ergonode to startup technologiczny, rozwiajający autorskie typu klasy PIM (product information management). Obsługuje klientów w Szwecji, Holandii, Niemczech, Szwajcarii i Polsce. Firma pod koniec 2021 roku pozyskała inwestora, którym jest twórca eobuwie.pl, Marcin Grzymkowski. Dzięki współpracy startup został dokapitalizowany kwotą 5 mln złotych. Firma pracuje nad nowymi funkcjonalnościami opartymi o rozwiązania sztucznej inteligencji, pozwalającymi zwiększyć efektywność tworzenia treści w wielu językach.