nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Poczta Polska wydała znaczek emisji 16. Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego

07.10.2022 | Poczta Polska

Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego to konkurs młodych talentów, wirtuozów gry na skrzypcach. Wnioskodawcą tematu emisji filatelistycznej jest Towarzystwo Muzyczne im. Henryka Wieniawskiego w Poznaniu.

Na znaczku emisji „16. Międzynarodowego Konkursu Skrzypcowego im. Henryka Wieniawskiego", wprowadzonym do obiegu 7.10 br., przedstawione zostało symboliczne połączenie harmonii wielu różnych dźwięków, taktów i fraz. Ekspresyjny charakter konkursu jest pokazany za pomocą mnogości aranżacji, która składa się na jeden, czytelny – obraz skrzypiec. Symbol ten towarzyszy także całej identyfikacji tegorocznego wydarzenia i został dodatkowo wyeksponowany graficznie w pocztowym datowniku.

Koperta prezentuje pełniejszą wersję alegorii „skrzypiec wielu dźwięków" wzbogaconą o dodatkowe elementy lutniczego warsztatu, jak pudło czy gryf. Podobnie jak na znaczku, każdy z oddzielnych fragmentów utworu łączy się i buduje jeden instrument. W tle przedstawiona została także pięciolinia, która finezyjnie wygięta, oplata główne części kompozycji i jest bazą dla unoszących się dźwięków. W tle znajduje się wizerunek Henryka Wieniawskiego.

W prawym dolnym rogu umieszczono oznaczenie wartości: 3,90 zł, w prawym górnym rogu napis: POLSKA, a w centrum znaczka napis: 16. Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. Znaczek wydrukowano techniką offsetową.

O znaczku

autor projektu: Bożydar Grozdew
liczba znaczków: 1
wartość: 3,90 zł
nakład: 144 000 szt.
technika druku: offset
format znaczka: 31,25 x 39,5 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 12 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 7 października 2022 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28