nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Poczta Polska wydała znaczek „Józef Wybicki - autor słów hymnu Polski"

29.09.2022 | Poczta Polska

Poczta Polska wprowadziła do obiegu znaczek pocztowy poświęcony Józefowi Wybickiemu. Inicjatorem wydania waloru filatelistycznego, upamiętniającego twórcę słów rodzimego hymnu, było Ministerstwo Spraw Zagranicznych, we współpracy z Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie, oddziałem Muzeum Narodowego w Gdańsku. Uroczyste odsłonięcie tego znaczka miało miejsce 29 września w warszawskiej siedzibie MSZ.

Z okazji 225. rocznicy napisania przez Józefa Wybickiego „Mazurka Dąbrowskiego” i 95. rocznicy ustanowienia tej pieśni hymnem Polski, Poczta Polska przygotowała znaczek pocztowy, poświęcony zasłużonemu dla sprawy polskiej autorowi najważniejszej narodowej pieśni.

Jan Konarzewski, który zaprojektował walor filatelistyczny, wykorzystał w grafice przywieszki - rycina "Marsz, marsz Dąbrowski..." z cyklu "Pieśń Legionów" Juliusza Kossaka, na znaczku umieścił jest portret Józefa Wybickiego, wg drzeworytu z 1871 r.  W grafice oprawy arkusza znajdują się fragmenty ryciny "Niemiec, Moskal nie osiędzie..." - z cyklu "Pieśń Legionów" Juliusza Kossaka oraz fragmenty autografu "Pieśni Legionów Polskich we Włoszech". W prawym górnym rogu umieszczony został kod QR przekierowujący do strony z nagraniem hymnu Polski w wykonaniu Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego.

W grafice koperty FDC widnieją trzy grafiki Juliusza Kossaka z cyklu „Pieśń Legionów" – „Marsz, marsz Dąbrowski", „Dał nam przykład Bonaparte..." i „Jak Czarniecki do Poznania" oraz autograf „Pieśni Legionów Polskich we Włoszech". W grafice datownika znalazł się podpis Józefa Wybickiego.

– Poczta Polska to wyjątkowa instytucja. Losy naszej firmy nierozerwanie związane są z istnieniem rodzimej państwowości. Po odrodzeniu się niepodległego państwa polskiego, po 123 latach zaborów, rolą Pocztowców było połączenie trzech zaborów w jeden wspólny organizm. Poczta stała się symbolem jedności ziem w granicach RP. Podobną funkcję pełnił hymn narodowy. „Mazurek Dąbrowskiego” zjednoczył Polaków. Śpiewając te najważniejszą pieśń odczuwamy dumę i poczucie przynależności do narodu polskiego. Józef Wybicki, komponując słowa do utworu, który stał się hymnem, wniósł nieoceniony wkład w budowanie tożsamości i jedności narodowej, za co oddajemy mu, poprzez tę wyjątkową emisję, hołd. Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, ustanowił rok 2022 Rokiem Józefa Wybickiego  – podkreślił prezes Poczty Polskiej, Krzysztof Falkowski.

Znaczek „Józef Wybicki - autor słów hymnu Polski” wpisuje się w założenia polityki emisyjnej Spółki. Poczta Polska upamiętnia na znaczkach wydarzenia związane z przynależnością narodową i dziedzictwem historycznym Polski. Emisja znaczka poświęconego autorowi polskiego hymnu przypada przypada w rocznicę urodzin Józefa Wybickiego.

Szacunek oddawany symbolom narodowym wynika nie tylko z ustawowego obowiązku, ale przede wszystkim z potrzeby serca. Dziś w 275. rocznicę urodzin i 200. rocznicę śmierci Józefa Wybickiego oraz w 225. rocznicę powstania Pieśni Legionów Polskich we Włoszech i 95. rocznicę ustanowienia „Mazurka Dąbrowskiego” hymnem narodowym Poczta Polska przypomina niezwykłą postać żołnierza i patrioty, autora słów polskiego hymnu. Przez lata przyzwyczailiśmy naszych klientów do tego, że wydawane przez nas znaczki mają nie tylko charakter upamiętniający, ale przede wszystkim edukujący. Dla młodego pokolenia Polaków nasz znaczek niech będzie przypomnieniem, że symbole narodowe niosą wartości, o które kiedyś walczono do ostatniej kropli krwi – mówi wiceprezes Poczty Polskiej Wiesław Włodek.

Emisja Poczty Polskiej powstała w ścisłej współpracy z Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie, oddziałem Muzeum Narodowego w Gdańsku. Wszystkie wykorzystane materiały pochodzą z jego zbiorów

O znaczku

autor projektu: Jan Konarzewski
liczba znaczków: 1
wartości: 3,60 zł
nakład: 135 000 szt.
technika druku: offset
format znaczka: 40,5 x 40,5 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 5 znaczków + przywieszka
data wprowadzenia do obiegu: 29 września 2022 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28