nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Przekop Mierzei Wiślanej upamiętniony na znaczku pocztowym

21.09.2022 | Poczta Polska

21 września br. odbyło się uroczyste odsłonięcie znaczka pocztowego emisji „Przekop Mierzei Wiślanej”. Otwarcie nowego kanału żeglugowego wpisuje się w konsekwentnie realizowaną politykę zwiększenia bezpieczeństwa gospodarczego Polski, stanowiąc przy tym kolejny, ważny krok w kierunku uniezależnienia od Rosji.

Prezentacja znaczka pocztowego emisji „Przekop Mierzei Wiślanej” miała miejsce 21 września br. w Urzędzie Pocztowym Elbląg 1. W uroczystości wzięli udział Andrzej Śliwka – podsekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych, Leonard Krasulski – poseł na Sejm RP. Pocztę Polską reprezentowali prezes Krzysztof Falkowski oraz wiceprezes Wiesław Włodek.

– Data otwarcia kanału żeglugowego – 17 września – nie została wybrana przypadkowo. Tego dnia w 1939 roku sprzymierzony z Hitlerem Związek Sowiecki wbił Polsce nóż w plecy. Otwarcie przekopu na Mierzei Wiślanej to dowód na to, że potrafimy wyciągnąć lekcję z historii – zadbać o nasze bezpieczeństwo, interesy gospodarcze i suwerenność. Ta ważna inwestycja wpisuje się także w politykę uniezależniania się od Rosji. W obliczu tragicznych wydarzeń na Ukrainie nikt już chyba nie powinien mieć wątpliwość, co do słuszności naszych działań – zaznaczył Andrzej Śliwka, podsekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych.

Na znaczku pocztowym znajduje się fotografia przedstawiająca przekop Mierzei Wiślanej z lotu ptaka, a na kopercie pierwszego dnia obiegu (FDC) – schemat kanału żeglugowego i koniecznej infrastruktury.

– Poczta Polska upamiętnia na znaczkach pocztowych nie tylko ważne rocznice i postacie. Nasze wydawnictwa filatelistyczne stanowią także świadectwa przełomowych i ważnych wydarzeń, których jesteśmy świadkami. Otwarcie nowej drogi wodnej, kanału łączącego ziemię elbląską z Morzem, bez wątpienia zasługuje na upamiętnienie na znaczku pocztowym. Jestem przekonany, że to nie ostatnia tego typu ważna z punktu widzenia polskiego interesu inwestycja, która znajdzie się w najbliższym czasie na wydawnictwach Poczty – powiedział Krzysztof Falkowski, prezes Poczty Polskiej.

Przekop przez Mierzeję Wiślaną łączy – drogą morską – Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską oraz skraca, pogłębia i upraszcza szlak morski na Bałtyku, omijając Cieśninę Piławską na terytorium Rosji. Statki zyskają swobodny dostęp do wszystkich portów Zalewu Wiślanego oraz do portu morskiego w Elblągu. Dzięki uruchomieniu kanału, dla Elbląga, Warmii i całej Polski Wschodniej otworzą się nowe możliwości rozwojowe. Zwiększy się także atrakcyjność gospodarcza województwa warmińsko-mazurskiego, zaś Polska uniezależni się od Rosji. W obliczu wojny za naszą wschodnią granicą ma to niebagatelne znaczenie. Znaczek pocztowy „Przekop Mierzi Wiślanej” upamiętni inwestycję, która, choć przez stulecia była uznawana za istotną z punktu widzenia polskiego interesu, zrealizowana została dopiero w 2022 roku.

Warto przypomnieć, że znaczek „Przekop Mierzei Wiślanej” nie jest jedynym wydawnictwem Poczty Polskiej, na którym zaprezentowano polskie drogi wodne. Kilka lat temu Spółka zaprezentowała je na serii kartek pocztowych. Motywy morskie i marynistyczne są zaś częstym tematem znaczków pocztowych. Przed kilkoma dniami Poczta Polska uczciła jubileusz latarni Rozewie,  wprowadzając do obiegu walor filatelistyczny emisji „200 lat latarni morskiej Rozewie”.

O znaczku:

autor projektu: Poczta Polska S.A.
liczba znaczków: 1
wartość: 60 gr
nakład: 5 000 000 szt., powtarzalny
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 31,25 x 25,5 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 100 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 17 września 2022 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28