technologie

IFA 2022: Samsung stawia na życie w duchu smart oraz zrównoważoną przyszłość

SmartThings to inteligentny i połączony ekosystem, który zapewnia użytkownikom bardziej dopasowane do ich potrzeb doświadczenia, dając większą kontrolę nad własnym światem.

Samsung zaprezentował dziś swoją wizję wygodnego życia w duchu smart oraz zrównoważonej przyszłości. Podczas konferencji prasowej odbywającej się na IFA 2022 firma podkreśliła znaczenie platformy SmartThings, która daje większy potencjał w zakresie łączności, personalizacji i zrównoważonego rozwoju dla wszystkich kategorii produktów Samsung.

Podczas prezentacji głównej Samsung podkreślił, jak zmieniły się sprzęty gospodarstwa domowego, telewizory, tablety, technologie mobilne i wearable. Razem tworzą dziś ekosystem urządzeń inteligentnie połączonych, aby chronić środowisko, wspierać zdrowszy styl życia oraz sprawiać, by każdy dzień przynosił więcej radości i rozrywki.

Nowe granice połączonego życia dzięki SmartThings

Samsung zintegrował platformę SmartThings we wszystkich swoich kategoriach produktowych[1], tworząc domowy ekosystem, który zapewnia niezrównane wrażenia podczas korzystania z wielu urządzeń. Samsung SmartThings, daje konsumentom możliwość kontrolowania i przekształcania własnego otoczenia w dowolny sposób. W ramach SmartThings użytkownicy mogą korzystać ze swoich sprzętów Samsung, a także z urządzeń innych firm, które już posiadają.

To upraszcza komunikację i otwiera nowe możliwości w zakresie łączności. Oferuje również użytkownikom więcej opcji dopasowania parametrów sprzętu do swoich oczekiwań, zachęcając ich do odkrywania nowych funkcji i wykorzystania posiadanych produktów. Umożliwiając użytkownikom realizację codziennych potrzeb w najbardziej efektywny, produktywny i wygodny sposób, SmartThings daje im więcej czasu na to, co jest dla nich najważniejsze.

„Dzięki naszym innowacjom Samsung zapewnia wszystkim użytkownikom bardziej otwarte, bardziej połączone i bardziej inteligentne rozwiązania" – stwierdził Benjamin Braun, dyrektor ds. marketingu w Samsung Europe. „Kontynuujemy swoją misję wprowadzając na rynek przełomowe rozwiązania, które wspierają styl życia naszych klientów, oferują nowe sposoby na rozrywkę, jednocześnie pokazując jak możemy zadbać o naszą planetę."

Pomagamy konsumentom żyć w bardziej zrównoważony sposób

Aby urzeczywistnić wizję prawdziwie ekologicznego domu i stać się marką nr 1. w zakresie efektywności energetycznej, Samsung powiązał łączność opartą na platformie SmartThings z efektywnością energetyczną poszczególnych produktów AGD i RTV.

Klienci mogą podejmować świadome proekologicznie decyzje za pomocą rozwiązania SmartThings Energy, które monitoruje schematy użytkowania i dostarcza dane w czasie rzeczywistym, ułatwiając zmniejszenie zużycia energii. Do 2023 roku 100% głównych urządzeń gospodarstwa domowego marki Samsung będzie obsługiwać Wi-Fi i domyślnie oferować usługę SmartThings Energy, umożliwiając konsumentom ciągłą redukcję zużycia energii w łatwy sposób. Co więcej, urządzenia marki Samsung przewyższą wymagania obecnie najwyższej klasy energetycznej[2], zapewniając dodatkowe 10%[3] oszczędności energii.

Korzystając z ekologicznych rozwiązań rekomendowanych przez SmartThings Energy i wdrażając je za pomocą intuicyjnych funkcji, takich jak Tryb AI Energy[4], konsumenci mogą obniżyć koszty zużycia energii w domu, automatycznie przełączając kompatybilne inteligentne urządzenia[5] w tryb oszczędzania energii.

Pralka Bespoke AI™ oferuje technologię AI Ecobubble™, która zamienia detergent w bąbelki, wnikające głęboko w prane rzeczy. Pozwala to uzyskać ten sam najwyższy poziom czystości przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii nawet o 70%[6]. Użytkownicy mogą również zmniejszyć straty energii dzięki funkcji AI Wash Cycle, która ustala optymalne poziomy zużycia wody oraz detergentu, a następnie dostosowuje czas namaczania, płukania i wirowania.

Ponadto silnik Digital Inverter w pralkach i suszarkach Bespoke AI™, podobnie jak Kompresor Digital Inverter w lodówkach, objęte są 20-letnią gwarancją[7], najbardziej kompleksową spośród oferowanych dotychczas przez firmę Samsung, aby zapewnić klientów, że ich urządzenia nie będą wymagały wymiany[8] w najbliższej przyszłości.

Z myślą o bardziej ekologicznej rozrywce Samsung wprowadził pilot SolarCell, który ładuje się przez ekspozycję na światło, także sztuczne i częstotliwości radiowe z urządzeń, takich jak routery Wi-Fi[9]. Firma szacuje, że w ciągu siedmiu lat może zapobiec wyrzucaniu na wysypiska odpadów ponad 200 milionów baterii. Co więcej, w tym roku Samsung udostępni publicznie licencję[10] na ten projekt, aby inni producenci również mogli działać bardziej ekologicznie.

Samsung przykłada również dużą wagę do dbałości o środowisko poprzez recykling tworzyw sztucznych wydobytych z oceanów. Firma zmienia przeznaczenie porzuconych sieci rybackich, wykorzystując je do stworzenia nowego materiału, który jest używany przy produkcji urządzeń mobilnych, takich jak np. Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 i Buds2 Pro. Do końca 2022 roku Samsung może zapobiec przedostaniu się do oceanów ponad 50 ton plastiku.

Samsung dąży również do tego, aby stworzyć domy z zerowym bilansem netto śladu węglowego (Net Zero) w całej Europie poprzez różne partnerstwa. Dzięki Q CELLS firma bada sposoby wykorzystania energii słonecznej, a dzięki SMA, wiodącemu producentowi falowników do obiektów mieszkalnych w UE, Samsung połączy więcej paneli słonecznych z usługą SmartThings Energy. Samsung współpracuje również z globalnymi producentami systemów automatyki dla budynków i mieszkań oraz ładowarek do pojazdów elektrycznych, takimi jak ABB.

Wspieramy naszych użytkowników w osiąganiu dobrego samopoczucia

Samsung wspiera użytkowników w ich zdrowym stylu życia, co znajduje odzwierciedlenie w szerokiej gamie połączonych urządzeń, których zadaniem jest poprawa samopoczucia. Od kontroli jakości powietrza poprzez zdrowsze gotowanie, aż po opiekę nad zwierzętami - SmartThings pozwala dbać o wszystkich domowników.

SmartThings Home Life centralizuje wszystkie istniejące usługi SmartThings, w tym SmartThings Cooking, Clothing Care, Pet Care, Air Care i Energy, w hubie dostępnym na smartfonach. Dzięki temu konsumenci mogą dbać o różne aspekty związane z funkcjonowaniem swojego domu z dowolnego miejsca. Jednak SmartThings to nie tylko sprzęt gospodarstwa domowego. Obejmuje również urządzenia Galaxy, takie jak najnowsza seria smartwatchów Galaxy Watch5.

Z przełomowym czujnikiem Samsung BioActive urządzenia wearable, takie jak Galaxy Watch5, monitorują różne parametry, umożliwiając użytkownikowi uzyskanie kompleksowych informacji o stanie swojego zdrowia, czy to podczas pracy, czy ćwiczeń.[11] Użytkownicy mogą również monitorować jakość snu i otrzymywać spersonalizowane wskazówki, jak zadbać o lepszy wypoczynek. Dzięki integracji SmartThings użytwkonicy mogą automatycznie przypisać urządzeniom ustawienia, aby uzyskać spersonalizowane wrażenia, czy to przed udaniem się na spoczynek celem stworzenia lepszych warunków do snu, czy w ciągu dnia, aby uzyskać optymalne warunki oglądania.

Spersonalizowana rozrywka i gry dla wszystkich

Dzięki SmartThings każdy dzień staje się przyjemniejszy. Samsung oferuje nowe formy rozrywki, zapewniając coraz więcej możliwości w zakresie oglądania ulubionych treści i grania.

Widzowie mogą wybierać i kreować swoje doświadczenia na wiele sposobów. Wśród dostępnych opcji są ekrany MICRO LED, które z powodzeniem wypełnią całą ścianę, spektakularne telewizory Neo QLED 8K Excellence Line, a także mobilny projektor The Freestyle. Jedną z nowości na 2022 rok jest The Frame z Matową Powłoką Ekranu, która ogranicza odbicia światła, dostarczając tym samym nowych wrażeń z oglądania.

Również gracze mają mnóstwo możliwości do wyboru. Najnowszy monitor Odyssey Ark oferuje wrażenia z gry nieporównywalne z żadnym innym, dzięki krzywiźnie 1000R, która otacza pole widzenia, zapewniając użytkownikom maksymalne zanurzenie. Odyssey Neo G8 będzie świetnym rozwiązaniem dla profesjonalnych graczy, a urządzenia z serii Smart Monitor za elastyczność docenią ci użytkownicy, którzy chcą używać tego samego urządzenia do pracy i zabawy. Ponadto niedawno wprowadzony na rynek Samsung Galaxy Z Fold4 oferuje graczom podwojenie rozmiaru ekranu na urządzeniu, które nadal mieści się w kieszeni: jest to idealny wybór do gry w podróży. Foldy Galaxy stają się coraz bardziej popularne wśród użytkowników. Na rynek europejski dostarczono w tym roku ponad dwukrotnie większą liczbę  tych urządzeń w porównaniu z rokiem ubiegłym[12].

Począwszy od września 2022 r. Samsung udostępnia najnowsze innowacje jeszcze większej liczbie użytkowników, a z oprogramowania dostępnego w Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4 i Galaxy Watch5 będą mogli korzystać również użytkownicy poprzednich generacji urządzeń Galaxy.

Lepsze doświadczenia dzięki otwartej współpracy

Otwartość i partnerstwa są kluczowymi elementami filozofii Samsung. Firma współpracuje z największymi nazwiskami w dziedzinie technologii i rozrywki, aby zapewnić użytkownikom wyjątkowe wrażenia. W 2022 roku Samsung uruchomił Gaming Hub[13], który oferuje kompleksową platformę do odkrywania nowych możliwości i grania w gry w chmurze, w tym na Xbox Game Pass, NVIDIA GeForce NOW, Google Stadia, Utomik and Amazon Luna (tylko w USA). Umożliwia to korzystanie z gier zupełnie nowej grupie konsumentów – także tym, którzy nie posiadają konsoli.

Samsung nawiązał również współpracę z Philips Hue, aby zapewnić użytkownikom smartfonów i tabletów Galaxy jeszcze bardziej angażujące doświadczenia. Dzięki opcji synchronizacji muzyki SmartThings, podczas odtwarzania muzyki na smartfonach i tabletach Galaxy, oświetlenie Hue może automatycznie zmieniać kolory lub przyciemnić się.

Od filmów i gier po muzykę – Samsung rozumie, że rozrywka jest najbardziej ekscytująca, gdy ewoluuje. Samsung znalazł nowego partnera w TikToku, który obecnie skupia najbardziej dynamiczną społeczność twórców treści. Samsung i TikTok będą wspólnie pracować nad wyszukiwaniem najbardziej ekscytujących twórców muzyki tworzących ją właśnie teraz i zapewniać im niezrównane możliwości budowania kariery w branży.

Integracja urządzeń w ramach SmartThings i poprawa łączności produktów to nie jedyna misja Samsung. Firma już teraz proponuje nowe doświadczenia, zdrowsze życie, angażującą rozrywkę i bardziej zrównoważony styl życia. A to dopiero początek: wraz z produktami 300 innych marek i 235 milionami zarejestrowanych użytkowników SmartThings, wygodniejsze życie staje się praktycznie nieograniczone.

--------------------------------

[1] SmartThings Energy współpracuje obecnie z około 40 urządzeniami gospodarstwa domowego Samsung, które obsługują SmartThings. Należą do nich pralki, suszarki do ubrań, zmywarki do naczyń, klimatyzatory, oczyszczacze powietrza, odkurzacze, piekarniki, okapy, płyty indukcyjne, kuchenki mikrofalowe, telewizory (modele wprowadzone na rynek po 06.2022 r.) i liczniki energii.

[2] Zgodnie z Europejską Normą Energetyczną najwyższa ocena efektywności energetycznej dla urządzeń gospodarstwa domowego to A dla lodówek i pralek oraz A+++ dla suszarek i klimatyzatorów (EHS).

[3] Dodatkowe 10% oszczędności energii ma zastosowanie w przypadku pralki Bespoke AI™, zamrażarki Bespoke z dolnym zamrażalnikiem oraz systemu Eco Heating.

[4] Dostępne na urządzeniach z systemem operacyjnym Android lub iOS. Niezbędne jest podłączenie do sieci Wi-Fi oraz posiadanie konta Samsung.

[5] Dostępne tylko dla inteligentnych urządzeń obsługujących tryb AI Energy

[6] Test przeprowadzony zgodnie z normą IEC 60456-2010 / wsad 4kg / tryb Super Eco Wash na zimno (WF80F5E5U4W) w porównaniu do trybu Bawełna 40 °C bez funkcji Ecobubble (WF0702WKU).  Indywidualne rezultaty mogą nieco odbiegać od tego wyniku.

[7] 20-letnia gwarancja dotyczy tylko silników Digital Inverter w pralkach i suszarkach oraz Kompresorów Digital Inverter w lodówkach, sprzedawanych w UE od lipca, prócz silników Digital Inverter znajdujących się w pralkach sprzedawanych w USA. Jest ona ograniczona do produktów wytwarzanych przez firmę Samsung oraz podwykonawców i nie ma zastosowania do żadnych produktów zleconych na zewnątrz.

[8] Samsung działa zgodnie z przepisami WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment) dotyczącymi bezpiecznego dla środowiska zbierania, przetwarzania, recyklingu i utylizacji urządzeń.

[9] Wymagana sieć 2.4GHz.

[10] Więcej: https://solarcellremote.samsung.com/.

[11] Galaxy Watch5 jest przeznaczony wyłącznie do ogólnych celów fitness i dbałości o kondycję. Produkt nie jest przeznaczony do wykrywania, diagnozy ani leczenia żadnych problemów medycznych ani chorób. Pomiary są wykonywane tylko do Twojej wiadomości. Skonsultuj się z lekarzem, aby uzyskać porady

[12] Galaxy Z Fold4 i Z Flip4 dostarczane do 31 sierpnia 2022 roku vs Z Fold3 i Z Flip3 dostarczane do 31 sierpnia 2021 roku.

[13] Dostępność usługi może być różna w zależności od regionu.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie