nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Najlepszy przyjaciel człowieka doczekał się uhonorowania na znaczkach pocztowych

01.07.2022 | Poczta Polska

Najpopularniejsze psie rasy znalazły się na znaczkach pocztowych emisji „Psy”. Tym samym Poczta Polska rozpoczęła nową serię filatelistyczną poświęconą naszym czworonożnym pupilom.

Artysta plastyk Andrzej Gosik – prywatnie miłośnik zwierząt, uważanych za najlepszych przyjaciół człowieka, na sześciu wielobarwnych znaczkach przedstawił akwarele najbardziej popularnych ras psów: berneńskiego psa pasterskiego, golden retrivera, setera szkockiego, buldoga francuskiego, west highland white terriera oraz jamnika długowłosego miniaturowego. Wzdłuż górnej krawędzi każdego znaczka umieszczono nazwę emisji „Psy”, oznaczenie nominału: 3,60 zł oraz napis: POLSKA.

Psy towarzyszą człowiekowi od kilku tysięcy lat, a od stuleci mieszkają z nami pod jednym dachem. Nie ulega wątpliwości, że psy są lojalne, inteligentne i kochające, ponadto życie z psem ma wiele korzyści zdrowotnych dla człowieka – badania dowodzą, że właściciele psów cieszą się lepszym zdrowiem, są sprawniejsi oraz szybciej powracają do zdrowia po chorobie. Co najważniejsze, są to wyjątkowe zwierzęta, a każda z ras ma własne unikalne cechy. Poczta Polska wydając znaczki z psami chce podkreślić i docenić rolę tych wyjątkowych zwierząt w życiu człowieka.

Polska filatelistyka oferuje swoim klientom obecnie dużą różnorodność tematyczną. Przykładem jest emisja „Psy”, która jest też początkiem nowej serii. W tym roku prezentujemy te psie rasy, które są obecnie najbardziej popularne w Polsce. Nasze znaczki, m.in., bawią i uczą. W tym przypadku mamy nadzieję, że nasze wydawnictwa pomogą w rozwijaniu wrażliwości najmłodszych, będą uczyć szacunku do żywego stworzenia i pokażą jaką radość daje bezinteresowna psia miłość. Ciekawostkę tej emisji umieściliśmy na oprawie arkusika. Znaleźć tam można dwa psie nosy, otaczające logo emisji, które zbudowane jest z charakterystycznych zawijasów, a tym samym nawiązuje do najważniejszego psiego zmysłu. Wierzę, że ta emisja stanie się przebojem nie tylko wśród filatelistów, ale także wśród naszych najmłodszych klientów – mówi wiceprezes Poczty Polskiej Wiesław Włodek.

W dniu wprowadzenia znaczków do obiegu ukazały się również trzy koperty FDC, opatrzone datownikiem okolicznościowym, przedstawiającym odcisk psiej łapy. Koperty są utrzymane w graficzno-kolorystycznej konwencji całej emisji i stanowią jej idealne uzupełnienie.

Dodatkową atrakcją związaną z serią jest to, że oprócz standardowych znaczków, posiadających perforację (po 135 tys. sztuk każdego), Poczta Polska wprowadziła do obiegu walory nieperforowane (po 6 tys. sztuk każdego), co stanowi rarytas dla kolekcjonerów. Oba bloki – perforowany i nieperforowany – znajdują się w specjalnym folderze, który towarzyszy emisji. Folder można nabyć w sklepie filatelistycznym oraz w wybranych placówkach.

Poczta Polska wydała do tej pory kilka serii wydawniczych, spośród których najsławniejsza jest ta, pochodząca z 2006 roku, kiedy po raz pierwszy w Polsce, odbyła się Światowa Wystawa Psów Rasowych. Z okazji tej imprezy Poczta Polska wydała serię pięciu znaczków, na których widniały polskie rasy psów.

O znaczkach:

autor projektu: Andrzej Gosik
liczba znaczków: 6 w bloku
wartość: 3,60 zł każdego
nakład w wersji perforowanej: 135 000 szt. każdego znaczka
nakład w wersji nieperforowanej: 6 000 szt. każdego znaczka
technika druku: offset + raster stochastyczny
format znaczka: 31,25 x 43 mm
format bloku: 121 x 125 mm
papier: fluorescencyjny

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28