nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby

Poczta Polska 28 czerwca wprowadza emisję dwóch znaczków „Polska Zobacz Więcej”

28.06.2022 | Poczta Polska

Uroczysta inauguracja najnowszej emisji filatelistycznej Poczty Polskiej odbyła się na Zamku Czocha w Suchej na Dolnym Śląsku. Wybór tego malowniczego obiektu nie jest przypadkowy. Średniowieczny zamek przedstawiony został bowiem na pierwszym znaczku. Drugi walor filatelistyczny prezentuje widok na rynek i ratusz w Zamościu.

Dwa nowe znaczki emisji „Polska Zobacz Więcej” przedstawiające Zamek Czocha oraz Zamość, to w zamyśle Rocha Stefaniaka, autora grafik, forma promocji pięknych zakątków Polski i zachęta do podróży po naszym kraju. Na walorach znalazły się także kody QR, odsyłające do filmów reklamujących rodzime atrakcje.

W uroczystej prezentacji waloru, podczas której nastąpiło odsłonięcie i podpisanie powiększonego arkusza znaczków, udział wzięli p. Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha, wiceprezes AMW Rewita – Marcin Rolski oraz przedstawiciele Poczty Polskiej: prezes Tomasz Zdzikot oraz wiceprezesi Spółki Wiesław Włodek, Andrzej Bodziony, Krzysztof Falkowski i Mateusz Wodejko.

- Dziś spotykamy się w wyjątkowym miejscu, które przyciąga tysiące turystów z Polski i z zagranicy. Zamek Czocha jest starszy od Poczty Polskiej, pochodzi z XIII wieku, tym bardziej z dużą estymą odnosimy się do tego miejsca. Poprzez emisję filatelistyczną chcemy tę wyjątkową budowlę docenić i uhonorować, a także pokazać Polakom. Rozpoczęły się wakacje, warto odkrywać atrakcyjne miejsca turystyczne w naszym kraju, także podążając za naszymi wydawnictwami filatelistycznymi. Emisja to też element doskonałej współpracy z AMW Revita - podkreślił Tomasz Zdzikot.

Poczta Polska i zarządzająca zamkiem Czocha AMW Rewita współpracują od marca 2021 roku. Spółki kooperują w zakresie świadczenia usług konferencyjnych, szkoleniowych i wypoczynkowych. Celem ich starań jest poszerzenie oferty szkoleniowo-konferencyjnej i wypoczynkowej dla Centrum Szkoleniowego Poczty Polskiej i Pracowników Spółki.

Celem wprowadzenia serii znaczków „Polska Zobacz Więcej” było pokazanie najpiękniejszych polskich krajobrazów i miejsc z ciekawą historią. Najnowsze dwa znaczki z serii – prezentujące niepowtarzalne renesansowe kamienice i ratusz Zamościa oraz bajkowy średniowieczny zamek Czocha  – wpisują się w to doskonale. Do tej pory wydaliśmy już wybrzeże Bałtyku i komorę Weimar w Kopalni Soli „Wieliczka” w 2018 r. oraz Biebrzański Park Narodowy i GEOPARK Łuk Mużakowa w 2020 r. Wierzę, że i te niesamowite kierunki wakacyjnych podróży trafią w gusta filatelistycznych kolekcjonerów – mówi wiceprezes Poczty Polskiej Wiesław Włodek.

Zamek Czocha to perła Dolnego Śląska. Pełna tajemnic i zagadek historia twierdzy budzi w turystach nieodpartą chęć odwiedzenia wnętrz i zamkowych dziedzińców. Zamek znajduje się w pięknym położeniu Gór Izerskich, a otoczony jest rzeką Kwisą. Wyjątkowa architektura sprawiła, że stał się Polską Siedzibą Hogwartu. Jest planem do produkcji filmowych, miejscem akcji w książkach i plenerem dla malarzy.

- Od dziś przepiękna architektura Zamku Czocha ukazana jest na znaczku, który charakteryzuje się wytwornością i powagą. Dla większości z nas filatelistyka jest synonimem tradycji, którą tak dziś trzeba pielęgnować, dlatego bardzo się cieszę, że zamek zyskał kolejny powód do tego, aby był kojarzony z wysoką kulturą. Nasze mury odwiedzane są przez tysiące turystów z Polski i całego świata, umożliwienie im nabycia takiego znaczka jest dla nas ogromnym zaszczytem - powiedział Jarosław Kuczyński.

Zamość należy do najpiękniejszych i najcenniejszych zespołów staromiejskich Europy i świata. Zyskał miano „Perły Renesansu”, był nazywany również „Padwy Północy” oraz „Miasta Idealnego”. W 1992 roku został umieszczony na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, dołączając do elitarnego grona najwspanialszych pereł architektury i urbanistyki.

O znaczku:

autor projektu: Roch Stefaniak
liczba znaczków: 2
wartość: 3,60 zł każdego
nakład: 120 000 szt. każdego
technika druku: offset
format znaczka: 51 x 39,5 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 8 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 28 czerwca 2022 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28