budownictwo/nieruchomości kultura/sztuka/rozrywka

Fuzja ze sztuką. Egon Fietke w dawnej Elektrowni Scheiblera.

01.06.2022 | Fuzja Łódź

Makulatura, płótna i rolki po przędzy z opuszczonych łódzkich fabryk – Egon Fietke, legenda polskiej sceny street artu, w swoich najnowszych pracach nadaje zużytym przedmiotom nowy sens i osadza je w nieoczywistych kontekstach własnych mitologii. Cykl rzeźb artysty, zatytułowany „Zastęp Siedmiorga i Księżniczka Srebrnej Gwiazdy” już w ten piątek wypełni dawną elektrownię Scheiblera przy ul. Milionowej 6a. Wernisaż wystawy przygotowanej przez Fundację Urban Forms we współpracy z Fuzją rozpocznie się o g. 18.30.

Andrzej Miastkowski, znany bardziej jako Egon Fietke, współtworzył pierwszą falę polskiego graffiti sprayowo-szablonowego i jest uznawany za jednego z pierwszych łódzkich street artystów. Jest autorem kultowych szablonów „Uwięzić politycznych” i „997 telefon zaufania”. Założył i prowadził grupę artystyczną Wspólnota Leeeżeć. Motywem przewodnim wielu jego prac są futurystyka, kosmos i cywilizacje pozaziemskie. Miłośnikom street artu w Łodzi jest też doskonale znany za sprawą prac przy Pogonowskiego 12 – „Madonna astronautów” i Wrześnieńskiej 2 – „Lisowaty z kapibarą”, stworzonych we współpracy z Fundacją Urban Forms.

Na wystawę „Zastęp Siedmiorga i Księżniczka Srebrnej Gwiazdy” składa się cykl rzeźb, płócien i innych obiektów artystycznych, które tworzą przestrzenną instalację. Obiekty składające się na ekspozycję wykonane są z masy papierowej, makulatury, gałęzi, a nawet rolek po przędzy z opuszczonych łódzkich fabryk. Ich dopełnieniem są wielkoformatowe płótna z minimalistycznymi przedstawieniami.

Tytuł „Zastęp Siedmiorga” z założenia nie naprowadza widza na konkretny trop, lecz otwiera duże pole do samodzielnych interpretacyjnych dociekań. Liczba siedem jest głęboko osadzona w naszej kulturze i towarzyszy jej od najstarszych znanych nam świadectw pisanych. Siedem jest symbolem kosmosu, stworzenia, przestrzeni, czasu, losu, boskości, szczęścia, przygody, skomplikowanej jedności, wiecznego życia. Z kolei koncept Księżniczek Srebrnych Gwiazd pochodzi z kosmogonii tzw. ras założycielskich. To wielowymiarowe inteligencje stacjonujące w najwyższych oktawach wszechświata. Ich rolą jest nasycenie swą świadomością i utrzymanie energetyczno-dźwiękowych sieci, będących stelażem, na którym budowane są materialne rzeczywistości wyjaśnia twórca.

Wystawie towarzyszy też projekcja zdjęć stanowiących dokumentację fotograficzną działań artysty zapisujących jego kompozycje z gliny, piasku, ziemi, lodu, które pod wpływem wiatru, temperatury, przypływu, deszczu, niezamierzonych działań ludzkich, uległy zniszczeniu.

Wystawa przygotowana przez Egona Fietke jest niezwykła. Prace, które się na niej pojawią opowiadają własne, niepowtarzalne historie. Artysta w swoich pracach tworzy prywatną mitologię i przeciwstawia się komercjalizacji sztuki, a jednocześnie chce ją zbliżyć do odbiorcy, by była na wyciągnięcie ręki – mówi Teresa Latuszewska-Syrda, prezes Fundacji Urban Forms.

Wystawę oglądać będzie można od 3 do 12 czerwca w dawnej elektrowni Scheiblera na terenie Fuzji, której sceneria – jak podkreślają organizatorzy w sposób szczególny wzmacnia przekaz instalacji.

Fuzja, mieszcząca się na terenie dawnych zakładów Scheiblera, przyciąga unikalną atmosferą i niepowtarzalną architekturą, która wielu kojarzy się wręcz nieziemsko. Miejsce, które przywracamy do życia, tętni nowoczesnością, ale czerpie też ze swojej historii – podkreśla Dominika Telega-Bałdyga z Echo Investment. To idealna przestrzeń dla świata wyobraźni tak wyjątkowego artysty, jak Egon Fietke – dodaje, zapowiadając wystawę.

Fundacja Urban Forms w ciągu kilkunastu lat działalności doprowadziła do powstania ponad 150 murali, instalacji i mniejszych obiektów sztuki w przestrzeni publicznej Łodzi, wielu miast w Polsce i na świecie. Dzięki jej działaniom Łódź jest uważana za jedno z najważniejszych centrów sztuki miejskiej na świecie.

Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowane będą 22 budynki, z czego 15 to obiekty historyczne.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl

Echo Investment jest największym polskim deweloperem z bogatym doświadczeniem w głównych sektorach rynku nieruchomości: mieszkaniowym, handlowo-usługowym, biurowym oraz hotelowym. Jako firma współodpowiedzialna za rozwój miast, angażuje się w projekty, które wpisują się w miejską tkankę i ją uzupełniają. Każdy z nich to mądrze i odpowiedzialnie zaprojektowany fragment miasta.

Echo Investment jest notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie już od 1996 roku. Od 2019 roku głównym akcjonariuszem firmy jest węgierski Wing IHC Zrt oraz partnerzy Griffin Real Estate.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl