środowisko naturalne/ekologia nauka/edukacja/szkolenia

„W obiektywie strażników energii” – młodzi gdynianie pokazali, jak walczą ze zmianami klimatu

01.06.2022 | Dalkia

Dalkia Polska oraz Miasto Gdynia zorganizowały konkurs filmowy dla uczniów gdyńskich szkół podstawowych. Zadaniem uczestników było nagranie krótkich materiałów wideo, pokazujących sposoby na skuteczne oszczędzanie energii. Młodzi filmowcy udowodnili, że wiedzą czym jest ekoodpowiedzialność.

Uczestnicy konkursu zmierzyli się z zadaniem stworzenia autorskich, maksymalnie trzyminutowych filmów,
w których w kreatywny sposób pokazali jakie proekologiczne działania podejmują na co dzień w trosce
o środowisko.

- Edukacja klimatyczna może być ciekawa i kreatywna, a przede wszystkim angażująca. Udowadniają to gdyńscy strażnicy energii, uczniowie, którzy promując pozytywne eko-nawyki realnie ograniczają zużycie energii. Cieszę się, że możemy nagrodzić filmy, które nadesłali na konkurs „W obiektywie strażników energii”. Prace, które przygotowali pokazują, że do kwestii klimatycznych podchodzą bardzo świadomie, zachowując przy tym swój punkt widzenia – podkreśla Jacek Chodkowski, dyrektor generalny Grupy Dalkia Polska.

Ze wszystkich otrzymanych prac komisja konkursowa nagrodziła trzy filmy, które w najciekawszy sposób mówią o działaniach na rzecz ochrony środowiska.

I miejsce: Ewa, Marta, Maja i Max z Pierwszej Społecznej Szkoły Podstawowej
II miejsce: Daryna, Valeria i Khrystyna ze Szkoły Podstawowej nr 26
III miejsce: Blanka i Nikodem ze Szkoły Podstawowej nr 20

Wyróżnienie otrzymali także uczniowie Szkoły Podstawowej nr 18, a specjalnym wyróżnieniem za talent wokalny uhonorowano ucznia Szkoły Podstawowej nr 29.

Nagrodzone filmy można zobaczyć na stronie Miasta Gdynia.

- To, co można zauważyć w wyróżnionych pracach, to nie tylko niezwykła kreatywność i zapał autorów, ale także ich umiejętności techniczne i artystyczne – ocenia Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. - Te filmy nas zachwyciły! Mają one ogromny potencjał i jestem przekonany, że przekaz jak oszczędzać energię właśnie w takiej filmowej formie, ma szansę trafić do uczniów i mieszkańców Gdyni. Bardzo cieszy mnie ciągłe zainteresowanie dzieci i młodzieży tak ważną kwestią, jaką jest oszczędzanie energii i dbanie o środowisko - im więcej Strażników energii tym lepiej!

Konkurs filmowy „W obiektywie Strażników Energii” jest elementem projektu „Strażnicy Energii”, realizowanego przez Miasto Gdynię w partnerstwie z Dalkią Polska, dzięki któremu uczniowie szkół podstawowych poznają pozytywne eko-nawyki. Konkurs skierowano do uczniów klas IV-VII szkół podstawowych, położonych na terenie Gminy Miasta Gdyni.

O programie „Strażnicy energii”

Celem programu „Strażnicy energii” jest szerzenie wiedzy o umiejętnym korzystaniu z energii i jej oszczędzaniu w trzech kluczowych obszarach: ogrzewanie, oświetlenie i energia elektryczna. Dzięki mniejszemu zużyciu energii w trakcie roku szkolnego, placówki uczestniczące w programie otrzymują granty finansowe w wysokości połowy wyliczonych oszczędności, które mogą przeznaczyć na dowolny cel. W projekcie „Strażnicy energii” wszyscy zyskują – szkoły otrzymują dodatkowe środki finansowe, gmina ma mniejsze wydatki na energię, a klimat jest lepiej chroniony. Uczniowie szkół, które angażują się w program „Strażnicy energii”, dzięki merytorycznemu wsparciu firmy Dalkia Polska, przeprowadzają ocenę energetyczną budynku oraz znajdują obszary wymagające poprawy. Na bieżąco monitorują sytuację zużycia energii dokonując pomiarów temperatury, natężenia oświetlenia oraz poboru prądu za pomocą specjalistycznych urządzeń, które zapewnia Dalkia Polska, a następnie ustalają rozwiązania ograniczające zużycie energii i dbają o jej oszczędzanie. Uzyskane w ciągu roku szkolnego oszczędności obliczane są przez ekspertów na podstawie faktur za ciepło i prąd, przy wykorzystaniu innowacyjnej platformy InvisoLite.

Dalkia Twoim partnerem w transformacji energetycznej

Dalkia, spółka zależna grupy EDF, towarzyszy swoim klientom w transformacji energetycznej i cyfrowej poprzez dwa obszary działalności: produkcję mediów dla przemysłu przy wykorzystaniu energii odnawialnych i z odzysku oraz efektywność energetyczną procesów przemysłowych. Dalkia oferuje swoim klientom „szyte na miarę” rozwiązania, dostosowane do potrzeb każdego budynku, każdego miasta, każdej społeczności, każdego obszaru i każdego zakładu przemysłowego, aby pomóc im sprostać wyzwaniom transformacji energetycznej i uczynić je bardziej „inteligentnymi”.

Grupa Dalkia w Polsce

Dalkia Polska skupia się na projektowaniu i dostarczaniu rozwiązań umożliwiających transformację energetyczną w przemyśle, łącząc je ze zintegrowanymi działaniami na rzecz ochrony klimatu. Pomagamy klientom oszczędzać energię oraz zmniejszać emisję CO2, dbając o efektywność energetyczną. Współpracujemy z wieloma branżami, od przemysłu ciężkiego, przez motoryzację, farmację po FMCG. W skład Grupy wchodzą: Dalkia Polska, spółka holdingowa dla Grupy Dalkia w Polsce, ze scentralizowanym zespołem. ds. rozwoju projektów dla klientów przemysłowych; Dalkia Polska Energia, operator zajmujący się zarządzaniem, optymalizacją i rozwojem miejskich sieci ciepłowniczych oraz produkcją ciepła systemowego i energii elektrycznej m.in. z metanu, w regionie konurbacji śląsko-dąbrowskiej; Dalkia Polska Solutions, spółka świadcząca klientom przemysłowym pełen zakres usług energetycznych: od projektowania, budowy, zarządzania i optymalizacji instalacji energetycznych, poprzez projektowanie i budowę źródeł energii, wykorzystywanie lokalnych zasobów energetycznych, po usługi efektywności energetycznej obiektów i instalacji. Dalkia Polska i jej dwie spółki zależne zatrudniają w Polsce około 350 pracowników i wypracowują obroty na poziomie 180 mln złotych rocznie.