polityka

Polska 2050 chce odwołania Zbigniewa Ziobry

Warszawa, 11.05.2022 r.

INFORMACJA PRASOWA

“Zbigniew Ziobro popycha Polskę na Wschód. Jego obecność kosztuje milion euro dziennie” - mówiła podczas środowej konferencji prasowej w Sejmie Hanna Gill-Piątek, przewodnicząca Koła Parlamentarnego Polska 2050 uzasadniając poparcie wniosku o wotum nieufności wobec urzędującego ministra sprawiedliwości.

Oprócz Polski 2050 wniosek o wyrażenie wotum nieufności wobec Zbigniewa Ziobry poparły kluby: KO, Lewicy, PSL.

“Zbigniew Ziobro podpala Polskę. Robi wszystko, żebyśmy oddalili się jak najbardziej od Zachodu. Przypomnę, że obecny minister sprawiedliwości to: afera hejterska, tajne wytyczne Prokuratury Krajowej chroniące sprawców pedofilii w Kościele czy sprzeniewierzone miliony złotych z Funduszu Sprawiedliwości. To też zatrudnianie na potęgę kolesi” - mówiła Hanna Gill-Piątek.

Podkreśliła, że reklamowana przez Zbigniewa Ziobrę reforma sądownictwa doprowadziła do wydłużenia prowadzonych przez sądy postępowań. “Pan minister nie nadaje się do pełnienia swojej funkcji. Apelujemy do wszystkich posłów, żeby poparli wotum nieufności i doprowadzili do wyrzucenia Zbigniewa Ziobry z rządu. Najwyższy czas!” - apelowała przewodnicząca Koła Parlamentarnego Polska 2050.