ekonomia/biznes/finanse rodzina

Naturalnie, jak najczęściej, normalnie – tak najlepiej rozmawiać z dziećmi o pieniądzach

• Rozmowy z dziećmi o pieniądzach są ważne i potrzebne. Tymczasem co dziesiąty rodzic w ogóle nie porusza z dziećmi tematu finansów, a tylko co trzeci robi to regularnie.
  • Aż 37% rodziców deklaruje, że otrzymuje od dzieci trudne pytania o finanse.
  • Rodzice potrzebują wiedzy i narzędzi edukacyjnych z zakresu finansów – tak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie Santander Bank Polska, w ramach projektu edukacji finansowej Finansiaki.

Nawet maluchy zastanawiają się, czym są finanse – aż 30% rodziców dzieci do 7 r.ż. przyznaje, że dziecko zadało im pytanie, na które nie potrafili odpowiedzieć. A wśród rodziców nastolatków w wieku od 15 do 17 lat niemal co drugi usłyszał pytanie z kategorii ekonomicznej, na które nie znał odpowiedzi.

wykres 1

Kieszonkowe – finansowe ABC

Najlepszym sposobem na edukację finansową dzieci są rozmowy, a także nauka zarządzania własnymi pieniędzmi w praktyce, czyli kieszonkowym. Jak wynika z danych, w Polsce dostaje je 66% dzieci. Co ciekawe, na stałe i regularne kieszonkowe dzieci zazwyczaj muszą poczekać do 8. roku życia.

Dzieci w wieku 8-14 lat dostają średnio 80 zł miesięcznie, a w wieku 15-17 lat – 135 zł. Warto jednak pamiętać, że kwota powinna być dostosowana do potrzeb pociechy, jak i możliwości rodziców.

wykres 2

Kieszonkowe to świetny pretekst do regularnych rozmów o finansach. Jednak 66% rodziców najczęściej zdarza się rozmawiać z dzieckiem o pieniądzach w trakcie zakupów, gdy prosi ono o coś, czego nie chcą kupić. Natomiast w 55% rodzin pretekstem do poruszenia spraw finansowych jest planowanie większych wydatków, jak zakup komputera czy telefonu.

Potrzebna edukacja finansowa – i rodziców, i dzieci

Wyniki badania, zrealizowanego na zlecenie Santander Bank Polska, pokazują, że rodzicom potrzebne są materiały edukacyjne i szkoleniowe dot. tematyki ekonomicznej, choć uważają oni, że ich wiedza na temat finansów osobistych jest wystarczająca, by edukować swoje dzieci. Jednak im są one starsze, tym częściej dorośli muszą mierzyć się z trudnymi pytaniami.

Wiedzę dotyczącą finansów osobistych większość dzieci zaczyna zdobywać dopiero w wieku szkolnym. To właśnie mniej więcej wtedy rodzice zaczynają poruszać tematy planowania wspólnych wydatków oraz oszczędzania. Natomiast dopiero z uczniami szkół średnich dorośli zaczynają intencjonalnie poruszać temat pieniędzy. Tymczasem rozmowy z dziećmi o pieniądzach warto rozpocząć już od najmłodszych lat. Ważne jest, by sposób ich prowadzenia dostosować do wieku dziecka.

wykres 3

Budowanie świadomości finansowej wśród dzieci jest ważnym elementem ich edukacji. Pomoże im w przyszłości swobodnie poruszać się w świecie pieniędzy i podejmować odpowiedzialne decyzje. To właśnie cel programu „Finansiaki”. Na portalu finansiaki.pl dorośli znajdą bezpłatne materiały edukacyjne, takie jak: gry, quizy czy animacje, które w prosty sposób wyjaśniają dziecku wiele kwestii z dziedziny finansów. Nasze badania wskazują, że wspólne gry to zdaniem rodziców najlepszy sposób na zainicjowanie rozmowy o pieniądzach, a różnego rodzaju poradniki i webinary mogą być cenną pomocą – mówi Agnieszka Glińska-Pytlarz z Santander Bank Polska, odpowiedzialna za projekt Finansiaki.

Właśnie z myślą o rodzicach Santander Bank Polska przygotował webinar pt. „Finansowe ABC, czyli jak rozmawiać z dziećmi o pieniądzach”. Do udziału w nim zaproszono psycholog dr Agatę Trzcińską, Joannę Jaskółkę – autorkę bloga „Matka jest tylko jedna” oraz Sylwię i Grzegorza Kołpuciów – autorów bloga „Rodzina nomadów”.

Z dziećmi o pieniądzach najłatwiej rozmawiać podczas codziennych sytuacji. Może to być wizyta w sklepie lub banku. Ważne, aby rzetelnie odpowiadać na pytania zadane przez dziecko, oczywiście przy użyciu terminologii dostosowanej do jego wieku. Bardzo pomocne w budowaniu świadomości finansowej jest też wprowadzenie kieszonkowego. Warto potraktować je jako narzędzie edukacji ekonomicznej, ponieważ to najlepszy sposób, by dziecko nauczyło się zarządzać własnym budżetem – wyjaśnia dr Agata Trzcińska z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Z webinaru rodzice mogą dowiedzieć się między innymi, dlaczego edukacja finansowa jest tak ważna, po co wypłacać dziecku kieszonkowe oraz jak nauczyć je oszczędzania. Dodatkowo, w materiale znalazło się sporo porad oraz pomysłów na to, jak bez wysiłku wprowadzić dziecko w świat finansów, wykorzystując do tego sytuacje z życia codziennego. Podczas nagrania eksperci wyjaśniają też, dlaczego płacenie za dobre oceny, sprzątanie czy wyrzucanie śmieci to nie najlepszy pomysł. A jak wskazują wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Santander Bank Polska, aż 35% rodziców zdarzyło się wynagrodzić dziecko za pomoc w pracach domowych, a 28% za dobre stopnie.

wykres 4

Nagranie można obejrzeć na: https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/jak-rozmawiac-z-dziecmi-o-finansach-podstawowa-wiedza-o-pieniadzach/4c921bp.

Więcej materiałów edukacyjnych dostępnych jest na www.finansiaki.pl.

Ponadto, w ramach współpracy z Onetem powstała sekcja https://kobieta.onet.pl/finansowe-abc zawierająca materiały, które ułatwią rodzicom rozpoczęcie rozmów z dziećmi o finansach. Na stronie można znaleźć quiz oraz artykuły na tematy związane z edukacją finansową dzieci, m.in. jak uczyć dzieci oszczędzania czy zarządzania pieniędzmi.

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl