wydarzenia przemysł ciężki

Dzień Hutnika w KGHM

06.05.2022 | KGHM Polska Miedź
KGHM Polska Miedź kultywuje tradycje świąt branżowych – 4 maja w dniu Św. Floriana obchodzimy Dzień Hutnika. W tym roku, ze względu na zmianę obostrzeń sanitarnych związanych z pandemią, odbędą się wszystkie oficjalne uroczystości i wydarzenia związane z hutniczym świętem.

Dzień Hutnika to, obok Barbórki jedno z najważniejszych świąt w KGHM. 4 maja hutnicy i strażacy KGHM uroczyście świętują dzień swojego patrona - Świętego Floriana, który zginął śmiercią męczeńską. To jego proszą o wsparcie i pomoc wszyscy ci, którzy w swej pracy zmagają się z żywiołami ognia i wody.

W imieniu całego Zarządu składam Hutnikom i Strażakom podziękowania za prawdziwy trud pracy i zaangażowanie. Życzę całej hutniczej rodzinie KGHM wszelkiej pomyślności, zadowolenia i satysfakcji w życiu zawodowym i rodzinnym. Niech Święty Florian dodaje im sił we wszystkich wyzwaniach i błogosławi w codziennych obowiązkach. Niech żyje nam hutniczy stan! – powiedział Marcin Chludziński, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

W ramach obchodów, 4 maja zarząd i delegacje przedstawicieli oddziałów KGHM – jak co roku – złożyli kwiaty przy pomniku Św. Floriana przed Hutą Miedzi Głogów. Wzięli też udział w uroczystej mszy w Kolegiacie w Głogowie. Dla mieszkańców miasta huta przygotowała występ orkiestry i pokaz mappingu, przedstawiający m.in. historię tego oddziału KGHM.

Główne wydarzenia tegorocznych obchodów zaplanowane zostały na 6 maja. Z rana orkiestra hutnicza z Głogowa i mażoretki przywitały w siedzibie KGHM w Lubinie zarząd firmy i dyrektorów naczelnych hut miedziowej spółki. Podczas uroczystej akademii w Centrum Kultury Muza w Lubinie odznaczenia państwowe otrzymało kilkudziesięciu hutników. Wyróżniający się pracownicy odebrali m.in. odznaki branżowe „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź S.A.”. W Lubinie i Głogowie odbędą się tradycyjne imprezy: karczma i comber.

Zaplanowane zostały również tradycyjne koncerty plenerowe dla pracowników i mieszkańców Zagłębia Miedziowego. 7 maja w Legnicy, a 8 w Głogowie na scenach wystąpią m.in: Ewelina Lisowska i Kamil Bednarek, którym towarzyszyć będzie zespół Dziubek Band.

Dyrektor Departamentu Komunikacji Korporacyjnej, KGHM Polska Miedź SA

komunikacja@kghm.com