polityka

Polska 2050: zlikwidujmy Izbę Dyscyplinarną i odblokujmy środki z KPO

Warszawa, 27.04.2022 r.

INFORMACJA PRASOWA

“Dzisiaj mamy prawo czuć się bezpiecznie. Jeżeli na szali kładzie się Zbigniewa Ziobro i dalsze istnienie Izby Dyscyplinarnej oraz nasze bezpieczeństwo, wybór nasuwa się sam. Prezesie Kaczyński, prezydencie Dudo! Skończcie z tym. Nie możemy być dłużej szantażowani przez partyjkę z jednoprocentowym poparciem, która może wykoleić marzenia o kolejnej kadencji prezesa Kaczyńskiego” - mówił podczas środowego briefingu w Sejmie Szymon Hołownia.

W ocenie lidera Polski 2050 Władimir Putin, wydając polecenie zakręcenia kurków z gazem dla Polski, paradoksalnie zrobił milowy krok w stronę przymusowej dekarbonizacji i transformacji energetycznej naszego kraju.

“Wielu Polaków obudziło się dziś z myślą - czy jesteśmy bezpieczni. Dlatego potrzebujemy polityki, która dostrzeże skalę stojących przed nami wyzwań. Dziś odpowiedzialny polityk powinien mówić, jaki ma pomysł na zapewnienie Polkom i Polakom bezpieczeństwa w trzech wymiarach: militarnym, energetycznym i gospodarczym” - mówił Szymon Hołownia.

Lider Polski 2050 zauważył,  że Rosja wstrzymała dostawy gazu dla naszego kraju w momencie, w którym w Sejmie procedowany jest prezydencki projekt ustawy o likwidacji Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego. “Niestety, w cudzysłowie: < Zjednoczona Prawica> potyka się dzisiaj o własne nogi. Szantażowana przez Zbigniewa Ziobro odwleka przyjęcie rozwiązania, na które czekają wszyscy Polacy. Likwidacja Izby Dyscyplinarnej odblokowałaby pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy, czyli przeszło 250 mld zł, 66 tys. zł na każdego obywatela Polski.” - podkreślił Szymon Hołownia.

Lider Polski 2050 zaznaczył, że mamy jeszcze kilka miesięcy do kolejnego sezonu grzewczego. “Gdybyśmy kierowali państwem, rozbudowalibyśmy program dopłat, tak, żeby opłacało się budować biogazownie, a posiadacze domów mogli instalować pompy ciepła. Putin dał jasny sygnał, że gazu nie będzie. Dlatego powinniśmy szybko uniezależnić się od tego surowca” - mówił Szymon Hołownia.

Lider 2050 przypomniał zapewnienia premiera Morawieckiego o odblokowaniu źródeł energii i wprowadzeniu mechanizmu opłacalności produkcji prądu. “W tej sprawie nie dzieje się nic.  Marnujemy czas, marnujemy kolejne cenne miesiące” - mówił Szymon Hołownia.

Podkreślił, że głosy Solidarnej Polski nie są potrzebne do podjęcia decyzji o likwidacji Izby Dyscyplinarnej i w konsekwencji - uwolnieniu funduszy z KPO. “Na stole leżą poprawki do prezydenckiego projektu ustawy autorstwa Polski 2050 oraz innych ugrupowań. Ich przyjęcie oznaczałoby szybkie uchwalenie tak potrzebnej ustawy” - mówił Szymon Hołownia.

Poseł Polski 2050 Michał Gramatyka zaznaczył, że ostatnie posiedzenie sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka, podczas której rozpatrywano prezydencki projekt likwidacji Izby Dyscyplinarnej, było bezowocne. “To były trzy godziny stania w miejscu. Trzy godziny, podczas których PiS odrzucił poprawkę Solidarnej Polski, w rewanżu Solidarna Polska odrzuciła poprawkę PiS. No i te oba ugrupowania tak zwanej Zjednoczonej Prawicy odrzuciły słuszną poprawkę PSL. Zatrzymaliśmy się na drugim artykule prezydenckiego projektu. Jeżeli trzy godziny zajmuje nam dotarcie do drugiego artykułu, to kiedy skończymy pracę nad ustawą, tak fundamentalnie ważną dla każdego Polaka” - pytał retorycznie Michał Gramatyka.

Poseł Polski 2050 zwrócił się do Andrzeja Dudy. “Panie Prezydencie! Tę ustawę może pan przeprowadzić bez pomocy Zbigniewa Ziobry i Solidarnej Polski - na pewno pomoże opozycja. To jest ten czas, w którym wszyscy powinni wejść poziom wyżej i wspólnie przeprowadzić likwidację Izby Dyscyplinarnej. No to czekają Polki i Polacy. Trzeba wspólnie wykonać wyroki Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. I chociaż w tym niewielkim fragmencie uzdrowić polski system prawny. Wystarczy tylko chcieć. Jesteśmy gotowi, stosowne poprawki są na stole. Jeszcze nie wszystko stracone!” - mówił Michał Gramatyka.

Szymon Hołownia zaznaczył, że stajemy przed prostym wyborem. “Albo Zbigniew Ziobro i Izba Dyscyplinarna, albo ogrzany, oświetlony dom i bezpieczeństwo nas wszystkich. Zapytajcie, kto potrzebuje Izby Dyscyplinarnej, aby czuć się bezpiecznie” - ironizował Szymon Hołownia.

Lider Polski 2050 podkreślił, że nie będzie bezpieczeństwa energetycznego bez ścisłej współpracy z Unią Europejską. “To jest czas, żeby ostro postawić przyjęcie przez Unię wspólnej polityki gazowej. Solidarnościowy pakiet gazowy leży na stole. Musimy wspólnie dzielić się tym surowcem. Musimy działać wspólnie, a doskonale wiemy, na jakie rafy wpycha nas w tym zakresie obecna władza” - apelował  Szymon Hołownia.