sprawy społeczne

Bank Pocztowy i Fundacja „Pocztowy Dar” razem dla Ukrainy

17.03.2022 | Bank Pocztowy SA

Bank Pocztowy przekazał Fundacji „Pocztowy Dar” darowiznę pieniężną, która zostanie przeznaczona na zakup najbardziej potrzebnych rzeczy dla rodzin ukraińskich przebywających obecnie w Polsce oraz w Ukrainie. Wcześniej podobnego wsparcia Bank udzielił poprzez Caritas Polska. Natomiast pracownicy Banku Pocztowego organizują zbiórki najbardziej potrzebnych darów rzeczowych, które trafią do uchodźców wojennych.

Fundacja „Pocztowy Dar” powstała w 2010 roku. Została powołana przez Pocztę Polską. Celem Fundacji jest prowadzenie wszechstronnej działalności pożytku publicznego na rzecz dobra publicznego w zakresie: ochrony życia i zdrowia oraz opieki socjalnej, edukacji i  aktywizacji zawodowej oraz sportu. Teraz fundacja aktywnie wspiera także rodziny uchodźców z Ukrainy, które straciły swój dom w wyniku toczącej się wojny.

- Polska przyjęła już prawie 2 miliony uchodźców z Ukrainy, którzy szukają w Polsce schronienia w wyniku agresji Rosji na ich kraj. Teraz liczy się każda pomoc dla naszych przyjaciół. Bank Pocztowy i jego pracownicy starają się wspierać rodziny ukraińskie na wszystkie możliwe sposoby, korzystając z różnych form dystrybucji pomocy. To zwiększa szanse na to, że przekazana pomoc czy to w formie pieniężnej czy darów rzeczowych trafi do jak największej grupy potrzebujących - komentuje Jakub Słupiński, prezes Zarządu Banku Pocztowego.

- Fundacja „Pocztowy Dar” z radością przyjmuje decyzję Banku Pocztowego i darowiznę, której celem jest wsparcie osób dotkniętych agresją na Ukrainę. Jesteśmy wdzięczni w imieniu potrzebujących i pracujemy teraz bardzo intensywnie aby pomoc najlepiej wspierała ofiary tej wojnymówi Bogusława Kłoda-Dębska, prezes Fundacji Pocztowy Dar”.

Bank Pocztowy aktywnie włączył się we wsparcie Fundacji już podczas jej pierwszego roku funkcjonowania. Wspiera głównie działania skierowane do osób w wieku senioralnym, a także specjalne programy edukacyjne dla młodzieży.

Rzecznik Prasowy, Bank Pocztowy SA

b.trzcinski@pocztowy.pl