nowe produkty/usługi styl życia sprawy społeczne

Znaczek upamiętniający wielkiego człowieka i jednego z przywódców powstania w warszawskim getcie

31.12.2021 | Poczta Polska

W niedzielę, 2 stycznia 2022 roku, Poczta Polska wprowadzi do obiegu emisję filatelistyczną upamiętniającą Marka Edelmana, lekarza, wybitnego działacza społecznego i jednego z przywódców powstania w warszawskim getcie.

Getto warszawskie istniało od listopada 1940 do maja 1943 roku. Było największym gettem w okupowanej wówczas Polsce, zajmującym obszar ok. 300 ha stolicy. Teren getta warszawskiego zamieszkiwało ok. 400 tys. Żydów, żyjących w skrajnej nędzy i nieludzkich warunkach.

Z historią Warszawy związany jest nierozłącznie Marek Edelman. Ten wybitny działacz społeczny i jeden z przywódców powstania w warszawskim getcie, z oddaniem i wielkim zaangażowaniem bronił prawa do wolności oraz poszanowania ludzkiej godności.

Projekt znaczka, autorstwa Jarosława Ochendzana, stanowi połączenie nieformalnej postaci Marka Edelmana z dyskretnie kontrastującym tłem. Znaczek jest beznominałowy, o wartości odpowiadającej opłacie za krajową przesyłkę listową nierejestrowaną priorytetową format S. Zgodnie z cennikiem usług powszechnych w obrocie krajowym i zagranicznym od 01.01.2022 r. będzie to wartość 4,50 zł.

Koperta FDC (koperta pierwszego dnia obiegu) przedstawia Pomnik Bohaterów Getta na warszawskim Muranowie – bliski każdemu warszawiakowi symbol miasta, bezpośrednio powiązany z działalnością Marka Edelmana.

O znaczku:

autor projektu: Jarosław Ochendzan
liczba znaczków: 1
wartość: PRIORYTETOWY S
nakład: 3 000 000 szt., powtarzalny
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 25,5 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 100 znaczków w arkuszu
data wprowadzenia do obiegu: 2 stycznia 2022 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28