internet technologie nauka/edukacja/szkolenia

Nowa jakość kształcenia dzięki Nebula Control Center od Zyxel

06.12.2021 | ZYXEL

U podstaw skutecznego kształcenia wysokiej klasy specjalistów z obszaru inżynierii lotniczej leży dostęp do kompleksowej infrastruktury sieciowej. Budowa i zarządzanie nią wymaga nakładów finansowych, często przekraczających budżet państwowych placówek. Rozwiązaniem może być rozłożenie procesu modernizacji w czasie oraz zainwestowanie w kompatybilne ze sobą urządzenia.

Zespół Szkół im. Bohaterów Narwiku w Warszawie, gdzie kształci się młodzież w trzech specjalnościach technicznych: technik mechanik lotniczy, technik awionik i technik informatyk – od 2019 r. posiada w swoich pracowniach informatycznych urządzenia Zyxel.

Funkcjonalność i przyjazne środowisko obsługi rozwiązań Zyxel wpłynęły na decyzję o systematycznej wymianie pozostałych sprzętów sieciowych na urządzenia kompatybilne z platformą Nebula.

W polskich szkołach infrastruktura sieciowa często jest przestarzała i niewydajna. Nie nadąża za potrzebami użytkowników, którzy oczekują przede wszystkim: niezawodności, elastyczności, skalowalności i zoptymalizowanych kosztów budowy i utrzymania. Wdrożenie produktów Zyxel w Technikum im. Bohaterów Narwiku podniosło nie tylko komfort użytkowania, ale i samego nauczania – powiedział Aleksander Styś, VAR Account Manager w Zyxel Communications.

W placówce wymieniono wszystkie punkty dostępowe na modele NWA1123-ACv2, a w ramach współpracy, Zyxel Polska przekazał szkole dodatkowe dwa punkty dostępowe z serii NAP102 wraz z przełącznikiem NWS100-28P. Systematycznie wymieniane będą pozostałe switche na modele kompatybilne z platformą. Technikum dysponuje przełącznikami serii GS1920v2-48, GS1920v2-48HP, GS1920v2-8HP, które wykorzystywane są na zajęciach dydaktycznych z konfiguracji i administracji urządzeń sieciowych. Ze względu na zdalne nauczanie i potrzebę łączenia się uczniów z siecią szkolną, w której znajduje się serwer do wirtualizacji, niezbędna była możliwość obsługi większej liczby połączeń VPN. Dzięki wymianie zapory sieciowej USG110 na USG FLEX 500 udało się osiągnąć cel umożliwiający zarządzanie siecią z jednego miejsca.

Świat przyśpieszył, a edukacja musi za nim nadążyć. Potrzebujemy sprawdzonych rozwiązań, które zapewnią naszym uczniom sukces w świecie sztucznej inteligencji i powszechnej cyfryzacji. Dobrze wyszkolony uczeń, świadomy swoich kompetencji i predyspozycji, znający nowoczesne rozwiązania w swoim zawodzie i mający dodatkowe kwalifikacje to atrakcyjny kandydat na rynku pracy. Dzięki rozwiązaniom Zyxel udało się nie tylko usprawnić infrastrukturę sieciową szkoły, ale również przeszkolić uczniów z konfiguracji i administracji Nebula Control Center – powiedział Maciej Kołodziej, nauczyciel i administrator sieci w Technikum im. Bohaterów Narwiku.

Modernizacja infrastruktury sieciowej za pomocą bezpiecznych i wydajnych urządzeń Zyxel umożliwiła przeprowadzenie szkoleń z konfiguracji systemu dla uczniów technikum. Podczas zajęć kursanci zapoznają się z konfiguracją i zarządzaniem m.in: zaporami sieciowymi USG, siecią Wi-Fi zarządzaną przez USG, siecią VLAN (także na przełącznikach) oraz z routingiem. Na zajęciach związanych z konfiguracją urządzeń sieciowych wykorzystuje się: USG40, USG20, 2xGS1900-8, NWA5121-NI, NWA5123-NI, NBG418N-v2, GS1920v2-8HP. Dzięki szkoleniom uczniowie technikum im. Bohaterów Narwiku osiągają najlepsze wyniki na egzaminach praktycznych z kwalifikacji EE.08 i INF.02 spośród uczniów wszystkich warszawskich szkół.

Neuron Agencja PR
Grażyna Stec

grazyna.stec@neuron.pl

Zyxel Networks

Zyxel od ponad 30 lat zapewnia użytkownikom domowym i biznesowym dostęp do Internetu, od samego początku polegając na innowacjach i usługach zorientowanych na potrzeby klientów. W 1989 roku oznaczało to modemy analogowe. Dziś to wykorzystanie sztucznej inteligencji i chmury, by zapewniać szybkie, niezawodne i bezpieczne rozwiązania sieciowe dla domu i firmy.

Zyxel jest znaczącą marką na globalnym rynku urządzeń sieciowych:

• obecny na 150 rynkach na całym świecie
  • 1 mln firm pracuje lepiej, dzięki produktom marki Zyxel
  • 100 milionów urządzeń łączących na globalną skalę

Obecnie, Zyxel tworząc sieci przyszłości, uwalnia potencjał i spełnia wymagania nowoczesnych miejsc pracy – wspiera ludzi w biurze, codziennym życiu i w czasie wolnym.

Dołącz do nas na Facebooku i LinkedIn!

Neuron Agencja PR
Grażyna Stec

grazyna.stec@neuron.pl

Zyxel Networks

Zyxel jest znaczącą marką na globalnym rynku urządzeń sieciowych:

• obecny na 150 rynkach na całym świecie
  • 1 mln firm pracuje lepiej, dzięki produktom marki Zyxel
  • 100 milionów urządzeń łączących na globalną skalę

Dołącz do nas na Facebooku i LinkedIn!