polityka media/marketing/reklama

e-Wprost nr 44 (93): Dekada Marszu Niepodległości, Lewandowska o aborcji, PiS w objęciach radykałów, kto się boi Nowaka.

Historia Marszu Niepodległości, w formie przypominającej tę dzisiejszą, rozpoczęła się przed dekadą na placu Zamkowym w Warszawie. Kilkutysięczna grupa narodowców, powodowana m.in. indolencją władz, które konsekwentnie przysypiały w każdą kolejną rocznicę Święta Niepodległości, postanowiła obchody 11 listopada zagospodarować po swojemu – pisze Dariusz Grzędziński.

O czym jeszcze w najnowszym „Wprost”?

„Będą wyższe mandaty”. Sejm opowiedział się za wyższymi karami za wykroczenia drogowe. Projekt ma olbrzymie poparcie – za są niemal w całości Zjednoczona Prawica, Koalicja Obywatelska i Lewica. Przeciw cywilizowaniu polskich dróg jest tradycyjnie populistyczna Konfederacja – pisze Łukasz Zboralski.

„Sławka będą chcieli zamknąć w kampanii”. Choć politycy Platformy Obywatelskiej zbierali pieniądze na kaucję Sławomira Nowaka, teraz wolą o nim nie rozmawiać. – Trzeba pytać jego rodzinę, nie nas – mówi znany polityk PO w rozmowie z Joanną Miziołek.

„PiS w objęciach radykałów”. Posłowie Prawa i Sprawiedliwości przesłali do prac w komisji projekt ustawy „Stop LGBT”. Obóz rządzący osuwa się w kierunku ultraprawicy i oddala od politycznego centrum – pisze Eliza Olczyk.

„Folwark Czarzastego” – Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący partii, dokonał wrogiego przejęcia SLD rękami czy raczej głosami Wiosny – mówi Elizie Olczyk prof. Joanna Senyszyn, posłanka Nowej Lewicy.

„Kłopoty po śmierci”. Coraz częściej ludzie pytają o to, jak skrócić pogrzeb. Chcą, by ksiądz pojawił się tylko na cmentarzu – mówi Agnieszce Szczepańskiej Adam Ragiel, założyciel Polskiego Centrum Szkolnictwa Funeralnego.

„Wszystkie błędy Mamy Ginekolog”. Za chwilę nikt nie będzie pamiętał o tym, że oblała egzamin specjalizacyjny. Ale trudno będzie zapomnieć, co jedna z najbardziej wpływowych Polek po tej porażce mówiła – pisze Paulina Socha-Jakubowska.

„Sportowy głód samorealizacji” - Jestem osobą wierzącą, moja mama nakręciła film o Stanisławie Leszczyńskiej, której dr Mengele kazał w Auschwitz zabijać każde nowo narodzone dziecko. A ona w obozie była aniołem dla matek, odebrała 3 tys. porodów. To jest przecież nasza rodzina. Ciocia mojej mamy. Dlatego sama nie zdecydowałabym się na aborcję. Ale szanuje to, że ktoś może mieć inne zdanie – mówi Szymonowi Krawcowi Anna Lewandowska, zajmująca 23 miejsce na tegorocznej liście 50 najbogatszych Polek.

„Piekło uchodźców w USA”. My mamy swój kryzys migracyjny, USA mają swój – wielokrotnie większy. 65 proc. ankietowanych Amerykanów uważa, że prezydent nie radzi sobie z naporem uchodźców. Tekst Mateusza Zielińskiego.

„Cicha epidemia w cieniu COVID-19”. Choroba Alzheimera to w Polsce cicha epidemia. Choruje 350 tys. osób, a epidemia COVID-19 pogorszyła ich sytuację – mówi Katarzynie Pinkosz dr hab. Agnieszka Gorzkowska, neurolog.

„Rak i pracodawcy”. Krystyna Janda zaangażowała się w akcję „Masz wybór” i promuje profilaktykę raka piersi. Jak podkreśla, robi to dla zaprzyjaźnionych z nią kobiet chorujących na raka i w ich imieniu. Tekst Pauliny Sochy-Jakubowskiej.

„Warto czytać – krajowa wirówka literacka”. Co się dzieje w polskiej literaturze? Dużo! Powstaje sporo interesujących, różnorodnych powieści i opowiadań, ale są one ukryte w cieniu utworów z kategorii literatury gatunkowej – pisze Leszek Bugajski.

„Pozostanę ze zmarłymi”. Felieton Michała Witkowskiego.

Najnowsze wydanie e-Wprost już dziś od godziny 15:00 w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play. Teraz łatwe do czytania również na urządzeniach mobilnych.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl