zainteresowania/hobby transport

Poczta Polska przygotowała emisję filatelistyczną „Grupa Ładosia”

27.10.2021 | Poczta Polska

Poczta Polska wprowadziła do obiegu znaczek pocztowy związany z obchodami ogłoszonego przez Sejm RP Roku Grupy Ładosia. W latach 1941-1943 nieformalna siatka ratowała Żydów z gett na terenie okupowanej Polski.

Aleksander Ładoś był polskim dyplomatą w Bernie, który podczas II wojny światowej stanął na czele siatki polskich dyplomatów i żydowskich działaczy. W konspiracji z narażeniem własnego życia, wydawali Żydom w Polsce fałszywe paszporty latynoamerykańskie. Według historyków akcją objęli do 10 tysięcy osób narodowości żydowskiej – obywateli Polski, Holandii, Niemiec i kilkunastu innych państw okupowanej Europy. Trudno dziś ustalić liczbę ocalonych wskutek tych działań przed zagładą. Sejm RP ogłosił 2021 rokiem Grupy Ładosia.

W czasie II wojny światowej z pomocą ratowania Żydów ruszyła grupa polskich dyplomatów oraz działaczy żydowskich. Członkowie tzw. Grupy Ładosia wystawiali paszporty do państw Ameryki Południowej ratując tym Żydów – obywateli Polski oraz innych państw. Dyplomaci byli świadomi, że w każdej chwili za to, co robią, mogą zapłacić swoim życiem. Znaczek pocztowy „Grupa Ładosia” jest hołdem jaki oddaje nasze przedsiębiorstwo bohaterskim dyplomatom – powiedział Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Na znaczku projektu Agnieszki Sancewicz widnieje koloryzowane artystycznie zdjęcie portretowe lidera grupy – Aleksandra Ładosia. W górnym prawym rogu zamieszczono polskie barwy narodowe, a wzdłuż prawej krawędzi znalazła się nazwa emisji. Na znaczku umieszczono nazwiska pozostałych członków ścisłego kierownictwa tej nieformalnej grupy.

Na kopercie FDC widnieje archiwalne zdjęcia (PAP) i są stemple paszportowe uzyskane dzięki życzliwości Państwowego Muzeum Auschwitz -Birkenau w Oświęcimiu. W datowniku wykorzystano autentyczną pieczęć konsulatu Republiki Paragwaju pochodzącą z zachowanego paszportu jednego z ocalałych (scany paszportu z tzw. Archiwum Eissa).

O znaczku:

autor projektu: Agnieszka Sancewicz
liczba znaczków: 1
wartość: 4,00zł
nakład: 144 000 szt.
technika druku: offset
format znaczka: 31,25 x 43 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 9 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 23.10.2021 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28