polityka media/marketing/reklama

e-Wprost nr 42 (91): Ranking 50 wpływowych, upadek autorytetu Jana Pawła II, zmiany u Dudy, przełomowy wyrok dla frankowiczów.

O czym jeszcze w najnowszym „Wprost”?

„Jak upadał autorytet Jana Pawła II”. Minęły 43 lata od wyboru Karola Wojtyły na papieża. I kolejny rok dramatycznego upadku autorytetu Jana Pawła II, przynajmniej wśród młodych Polaków. Jakie tak naprawdę znaczenie ma obalanie pomników papieża-Polaka mówi w rozmowie z Mateuszem Zielińskim dr Bartosz Wieczorek z Centrum Myśli Jana Pawła II.

„Zmiany u Dudy”. W Kancelarii Prezydenta dzieje się ostatnio trochę więcej niż na krajowej scenie politycznej koncentrującej się wokół kryzysu granicznego i relacji z UE. Dariusz GrzędzińskiJoanna Miziołek opisują, jak wygląda dziś sytuacja w Pałacu Prezydenckim.

„Wyznania człowieka bezpartyjnego”. – Chciałem być dalej w SLD, ale ponieważ mnie tam zlikwidowano, a Czarzasty i koledzy zlikwidowali Sojusz, pozostanę do końca bezpartyjny – mówi Agnieszce Szczepańskiej europoseł i były szef SLD Leszek Miller.

„Zabraknie księży”. Jeśli ktoś szuka znamion kryzysu w polskim Kościele to jednym z najlepszych jego znaków pozostaje systematyczny, od kilku lat, spadek liczby powołań do kapłaństwa – pisze Tomasz Terlikowski.

„Szukam nowych wyzwań”. – Parę razy zostałam już skazana na medialny niebyt. Bo komuś nie podobała się moja postawa. Nie będę się łasić. Nie chcę tak żyć – mówi Ewa Wencel w rozmowie z Pauliną Sochą-Jakubowską. Aktorka opowiada też o roli matki geja w najnowszej sztuce Teatru Kwadrat.

„Co powinien przewidzieć bank”. Sąd Okręgowy w Warszawie wydał wyrok ważny szczególnie dziś, w dobie kwestionowania wyższości prawa Unii Europejskiej nad prawem krajowym. Uodparnia to kredytobiorców frankowych na ewentualne perturbacje prawne w UE – pisze mec. Magdalena Pledziewicz.

„Węgrzy ruszyli w długą drogę”. Opozycja na Węgrzech dokonała tego, co w polskiej polityce ciągle graniczy z cudem. Skrajnie od siebie różni przeciwnicy premiera Orbána zjednoczyli się, odstawiając na boczny tor zgranych weteranów. Tekst Jakuba Mielnika.

„W Polsce leczymy dzieci jak w Stanach” – Były dzieci, które trafiały do nas w stanie ogólnym bardzo ciężkim. Po podaniu tego leczenia dzieci są zdrowe. To przełomowa terapia – mówi Katarzynie Pinkosz onkolog, prof. Anna Raciborska. Medyczny cud?

„Jak Lem się zmieniał”. Rok Lema, ustanowiony z okazji stulecia urodzin pisarza, przyniósł ciekawostkę wydawniczą – książkę Wojciecha Orlińskiego „Lem w PRL-u” o tym, jak sławny pisarz żył w ustroju, który utrudniał życie tym, którzy się wyróżniali i walczyli o niezależność. Tekst Leszka Bugajskiego.

„Raj dla zapomnianych polskich artystów”. Felieton Michała Witkowskiego.

Najnowsze wydanie e-Wprost już dziś od godziny 15:00 w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play. Teraz łatwe do czytania również na urządzeniach mobilnych.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl