energetyka

TAURON pomaga walczyć ze skutkami silnego wiatru

Na części terenu obsługiwanego przez TAURON występują bardzo silne wiatry, powodujące również uszkodzenia infrastruktury energetycznej. Uszkodzenia są wynikiem opadania na linie napowietrzne drzew spoza pasa wycinki oraz gałęzi i innych elementów niesionych przez wiatr.

Wichury uszkadzają linie energetyczne w wielu miejscach i łamią konstrukcje słupów energetycznych. Uszkodzenia dotyczą elementów sieci napowietrznych na wszystkich poziomach napięć.

Trudne warunki pogodowe utrzymują się głównie w zachodniej części działania spółki, to jest na terenie Oddziałów: Jelenia Góra, Legnica, Wrocław i Wałbrzych.

O godzinie 14.00 liczba wyłączonych stacji SN/nN wynosiła 2476 a pozbawionych zasilania było ponad 108 tys. klientów TAURON Dystrybucja.

— Usuwanie awarii w wielu zadrzewionych miejscach jest bardzo trudne lub niemożliwe ze względu na bardzo porywisty wiatr łamiący gałęzie i przewracający drzewa, co zagraża pracującym brygadom – mówi Ewa Groń, rzecznik prasowy TD.

W godzinach popołudniowych przy usuwaniu awarii zaangażowanych jest około 400 pracowników  TAURON Dystrybucja, wykorzystujących około 180 pojazdów pogotowia energetycznego i pojazdów specjalistycznych.

Tam, gdzie jest to możliwe, prace trwają nieprzerwanie, ściągane są dodatkowe brygady oraz specjalistyczny sprzęt. Obsada linii alarmowej 991 została zwiększona dwukrotnie, co poprawia możliwości skontaktowania się ze spółką.

W pozostałych Oddziałach obsługiwanych przez TAURON Dystrybucja sieć energetyczna pracuje normalnie, a pojedyncze przypadki wyłączeń awaryjnych usuwana są na bieżąco.

Ze względu na trudne warunki pogodowe odwołany zostaje zaplanowany na piątek 22 października w Kątach Wrocławskich Piknik Ekologiczny.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch