ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

BIK i SGH podpisały strategiczne partnerstwo

27.09.2021 | Grupa BIK

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie i Biuro Informacji Kredytowej zawarły porozumienie o współpracy strategicznej. Celem jest wspólne kreowanie potencjału biznesowego, popularyzacja i rozwój innowacyjnych usług w ramach programu piaskownicy technologicznej BIK HUB. To pogłębienie relacji świata biznesu i nauki w dalszym konsekwentnym budowaniu ekosystemu nowoczesnych usług finansowych.

Zawarte 7 września 2021 r. porozumienie pomiędzy SGH i BIK dotyczy merytorycznego wsparcia i promocji nowatorskiej inicjatywy BIK – środowiska testowania nowych rozwiązań dla firm zainteresowanych rozwojem innowacyjnych produktów i usług, zwłaszcza piaskownicy informatycznej.

Zakres współpracy będzie obejmował także aktywny udział obu stron w działaniach związanych z naborem i procesem testowania rozwiązań przez uczestników piaskownicy, a także wspólne promowanie planowanych wydarzeń, takich jak webinary, hackathony czy case studies.

- Bardzo się cieszę, że podpisaliśmy porozumienie z BIK. Nauka powinna być użyteczna, dlatego w SGH od dawna skutecznie łączymy naukowość z eksperckością. Mamy doskonałe warunki do tego, aby wspierać rozwój polskiej gospodarki i budowanie społeczeństwa opartego na wiedzy. Cieszę się, że od dziś zadanie to będziemy mogli realizować wspólnie z BIK - powiedział rektor SGH prof. Piotr Wachowiak.

W ramach realizacji porozumienia eksperci SGH będą udzielać zarówno wsparcia merytorycznego, jak i biznesowego, angażując się w prowadzenie procesów „piaskownicowych”.

- BIK i SGH łączy wieloletnia współpraca i doświadczenia na płaszczyźnie edukacyjnej. Dziś, rozszerzenie zakresu naszego partnerstwa oznacza, że Szkoła Główna Handlowa w Warszawie zapewni ważne merytoryczne wsparcie oraz ekspercki głos doradczy w rozwoju nowatorskiej koncepcji Programu BIK HUB, czyli piaskownicy technologicznej - mówi dr Mariusz Cholewa, prezes zarządu Biura Informacji Kredytowej.

- Wierzę, że dzięki synergii naszych wspólnych kompetencji będziemy współtworzyć platformę inspirującą do kreatywności, testowania nowych pomysłów i projektów informatycznych, która stanie się w przyszłości naturalnym „spiritus movens” dla wielu startupów w Polsce - dodaje prezes BIK.

Partnerstwo z SGH wzmocni efektywną komunikację piaskownicy technologicznej BIK, adresowanej do podmiotów z różnych sektorów gospodarki, które chciałyby uzyskać dostęp do danych z wielu źródeł zewnętrznych i praktycznie przetestować swoje prototypowe rozwiązania w bezpiecznym środowisku. Będzie to możliwe dzięki uruchomieniu jednego punktu dostępowego BIK Open API, czyli otwartego i publicznego udostępnienia wybranych usług biznesowych, w tym do wybranych danych statystycznych w oparciu o lokalizację. To szansa na weryfikację rzeczywistych potrzeb i reakcji rynku na projektowane rozwiązanie informatyczne.

Ekspert ds. PR, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl

Biuro Informacji Kredytowej S.A. – jedyne biuro kredytowe w Polsce, które poprzez internetowy portal www.bik.pl oraz aplikację mobilną Mój BIK umożliwia klientom indywidualnym monitorowanie własnej historii kredytowej, a dzięki Alertom BIK ostrzega przed każdą próbą wyłudzenia kredytu.

BIK gromadzi i udostępnia dane o historii kredytowej klientów indywidualnych i przedsiębiorców z całego rynku kredytowego, oraz dane z obszaru pożyczek pozabankowych. Baza BIK zawiera informacje o 159 mln rachunków należących do 25 mln klientów indywidualnych oraz 1,6 mln firm, w tym o 989 tys. mikroprzedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą. BIK posiada najwyższe kompetencje w zakresie analizy danych i nowoczesnych technologii. Wspiera bezpieczeństwo instytucji finansowych i ich klientów, udostępniając bezpieczny system wymiany informacji kredytowych i gospodarczych oraz nowatorskie rozwiązania antyfraudowe. Łączy cechy nowoczesnej firmy technologicznej z atrybutami instytucji zaufania publicznego. Od kilkunastu lat BIK jest aktywnym członkiem międzynarodowego Stowarzyszenia ACCIS (Association of Consumer Credit Information Suppliers), zrzeszającego największą grupę rejestrów kredytowych na świecie.

więcej z kategorii ekonomia/biznes/finanse

Ekspert ds. PR, Biuro Informacji Kredytowej