energetyka

TAURON wymieni blisko 700 lamp w gminie Murów

Blisko 700 lamp w gminie Murów w powiecie opolskimwymieni TAURON Nowe Technologie. Do końca roku wszystkie przestarzałe oprawy zostaną zastąpione nowoczesnymi lampami ledowymi. Murów to kolejny z samorządów, który przy wsparciu TAURONA chce zaoszczędzić na zużyciu energii i zredukować ślad węglowy.

Umowa podpisana przez gminę Murów i TAURON Nowe Technologie zakłada niemal 700 starych sodowych opraw oświetleniowych na ledowe. Przyniesie to miejscowemu samorządowi realne oszczędności w rachunkach za zużycie energii elektrycznej. Szacuje się, że ta niespełna sześciotysięczna gmina zmniejszy zapotrzebowanie na energię z tytułu oświetlenia ulicznego aż o 70%. W ujęciu rocznym daje to spadek z 255 tys. kWh do 76 tys. kWh. Inwestycja przyniesie także wymierną korzyść środowiskową – ograniczając emisję dwutlenku węgla o ok. 150 ton. To szczególnie istotne, ponieważ aż 75% powierzchni tej gminy zajmują lasy, a od 1999 roku cały jej obszar należy do Stobrawskiego Parku Krajobrazowego.

Umowa, którą podpisaliśmy z gminą Murów, to dowód na to, że rośnie świadomość samorządów dotycząca optymalizacji koszów ich prowadzenia: nie tylko tych dużych, ale i małych gmin wiejskich. Nie jest tajemnicą, że ceny energii elektrycznej rosną w ostatnich miesiącach dynamicznie – głównie z powodu droższych uprawnień do emisji CO2. Trzeba więc podejmować takie działania, które w znaczący sposób ograniczą zużycie energii. Dlatego wymiana opraw sodowych na LED to działanie, którego efekty gminny skarbnik odczuje już po pierwszym miesiącu użytkowania takiej instalacji – mówi Piotr Apollo, wiceprezes zarządu TAURON Nowe Technologie.

Oprócz mniejszego zapotrzebowania na energię elektryczną, lampy w technologii LED są też wyraźnie trwalsze od swoich tradycyjnych odpowiedników. Dodatkowo oświetlenie montowane w miejscowościach gminy Murów ma działać w technologii SMART – system będzie dostosowywać natężenie światła do konkretnych warunków atmosferycznych. Wgodzinach nocnych, kiedy ruch na ulicach będzie zdecydowanie mniejszy (miedzy 23.00 a 5.00), sterownik znacząco zredukuje moc lamp. Nie bez znaczenia pozostająteż kwestie bezpieczeństwa i dbałości o środowisko – w przypadku uszkodzenia oprawy LEDowej nie ma ryzyka emisji niebezpiecznych substancji chemicznych do atmosfery. Nowe lampy na terenie gminy Murów będą charakteryzowały się mocą od 18,5 do 75,5 W.

– Dzięki tej inwestycji z jednej strony będziemy oszczędzać na zużyciu energii elektrycznej, a z drugiej podniesiemy poziom bezpieczeństwa naszych mieszkańców. LEDowe oprawy zaproponowane nam przez TAURON pozwolą, za pomocą odpowiedniego strumienia światła, doświetlić te miejsca, w których lampy sodowe nie do końca sobie radziły – mówi Michał Golenia, wójt Gminy Murów. Jak dodaje, wymiana opraw sodowych na LEDy to pierwszy krok w celu poprawy komfortu poruszania się po gminie w warunkach wieczornych i nocnych. Drugim będzie rozbudowa istniejącej sieci oświetleniowej na terenie Murowa i pobliskich miejscowości.

TAURON Nowe Technologie ma podpisane umowy oświetleniowe z ponad 600 gminami na obszarze obsługiwanym przez Grupę TAURON. Spółka obsługuje na tym terenie niemal 800 tysięcy punktów świetlnych.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch