turystyka/wypoczynek ekonomia/biznes/finanse

Ubezpieczenie od złej pogody w Generali z tytułem Innowacji lipca

24.08.2021 | Grupa Generali

„Ubezpieczenie turystyczne Generali gwarantujące wypłatę odszkodowania bez formalności w przypadku gwałtownego spadku temperatury czy wystąpienia opadów deszczu” zostało uznane przez Gazetę Ubezpieczeniową za Innowację Miesiąca w lipcu 2021. Jak czytamy w uzasadnieniu, Generali zostało nagrodzone „za pionierską na polskim rynku ofertę ubezpieczeń parametrycznych”.

W lipcu i sierpniu 2021 klienci Generali mogli rozszerzyć wakacyjne ubezpieczenie o odszkodowanie w przypadku załamania pogody. Ta nowa, wprowadzona testowo polisa dotyczy urlopów w państwach śródziemnomorskich i jest możliwa dzięki współpracy ubezpieczyciela ze startupem Climatica – specjalizującym się w tzw. ubezpieczeniach parametrycznych. Dla klienta, który zdecyduje się na udział w tym pilotażowym programie, oznacza to automatyczną wypłatę rekompensaty w razie gwałtownego spadku temperatury czy opadów deszczu na wymarzonych wczasach w Grecji, Hiszpanii, Turcji czy we Włoszech. Odszkodowanie zostanie wypłacone bez wypełniania formularzy lub oceny rzeczoznawcy, wprost na konto i to już na drugi dzień.

- W Generali staramy się myśleć nieszablonowo i zawsze szukamy rozwiązań, które wyznaczają dla rynku kierunek. Cieszę się, że zostało to dostrzeżone i docenione. Nam satysfakcję sprawia przede wszystkim to, że testowana technologia przynosi naszym klientom namacalne korzyści. Nie mamy wpływu na pogodę, ale możemy postarać się zrekompensować niedogodności, wywołane przez deszcz czy niedobór słońca podczas wyczekanego urlopu - podkreśla Bartosz Kwieciński, Dyrektor Zarządzający ds. Marketingu i Sprzedaży Bezpośredniej w Generali Polska.

Cena takiego ubezpieczenia zależy od terminu i dokładnego kierunku podróży i waha się od 50 do 100 zł za siedmiodniowy wyjazd. Klient może otrzymać 350 zł za każdy dzień z umiarkowanymi opadami, czyli minimum 5 mm na godzinę w trakcie dnia, lub kiedy temperatura nie osiąga 20 stopni. Obecnie Generali oferuje to rozwiązanie testowo przy pakietach rodzinnych, do ubezpieczenia turystycznego. Jest ono dostępne tylko w call center. Jeżeli się sprawdzi, produkt zostanie udostępniony we wszystkich kanałach sprzedaży, w tym u agentów.

Pogodowy dodatek do ubezpieczenia Generali jest możliwy dzięki innowacyjnym rozwiązaniom startupu Climatica. Spółka wspierana jest przez grupę technologiczną Daftcode i wykorzystuje zaawansowane modele sztucznej inteligencji, aby analizować zjawiska pogodowe, ocenić szkodę, a następnie jak najszybciej wypłacić odszkodowanie.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com