wydarzenia sport

Historyczny Runmageddon już w ten weekend

07.07.2021 | Runmageddon

Najbardziej spektakularne trasy roku, wyjątkowe przeszkody, zapierające dech w piersiach widoki i podbiegi pod skocznię narciarską, taki będzie Runmageddon Gladiator Race Harrachov. Już w ten weekend 10-11 lipca br. odbędzie się pierwszy bieg przeszkodowy organizowany na tak dużą skalę przez Runmageddon poza granicami kraju. Udział w nim potwierdziło już ponad 2000 osób.

-Runmageddon Harrachov będzie historycznym wydarzeniem! Będzie to największa impreza sportowa organizowana za granicą przez polskiego organizatora biegów przeszkodowych. Tereny, po których będziemy biegać będą fenomenalne. Są one dobrze znane fanom skoków narciarskich. Tylko tym razem zawodnicy będą je pokonywać, nie, jak w przypadku skoków z góry na dół,  ale odwrotnie - z dołu na górę - mówi Prezes Runmageddon S.A. Jaro Bieniecki.

Runmageddon Gladiator Race odbędzie się w dniach 10-11 lipca br.  W sobotę zawodnicy mierzyć się będą z najtrudniejszymi dystansami Runmageddon. Staną przed wyzwaniem pokonania 21-kilometrowej trasy Hardcore’a najeżonej 70 przeszkodami oraz 42-kilometrowej formuły Ultra z 140 utrudnieniami. Prawdziwi mocarze, którzy zdecydują się pokonać te dystanse będą mierzyć z konstrukcjami organizatorów oraz przeszkodami naturalnymi takimi jak: powalone drzewa, głazy, skały czy górska, rwąca rzeka Mumlava. Będą oni także podbiegać pod skocznię znaną z Pucharów Skoków Narciarskich, dzięki czemu ich wysiłek wynagrodzony będzie pięknymi widokami. W niedzielę, na trasy wybiegną fani ekstremalnej przygody: dzieci, młodzież i dorośli. Osoby po 16 roku życia będą mogły sprawdzić swoją siłę i charakter na trasie 6 kilometrów z 30 przeszkodami,  zaś młodzież i dzieci będą mogły pobiec w Runmageddonie Kids i Junior. Tego dnia na trasy wybiegną też zespoły rodzinne. Niedziela będzie świetną okazją na przeżycie prawdziwie aktywnego dnia. - Dla każdego uczestnika event w Harrachovie będzie wielkim przeżyciem. Stojąc tu i przygotowując jego trasy, mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z najbardziej malowniczych terenów, na których mieliśmy okazję organizować Runmageddon. Atrakcyjność tego wydarzenia jest niezaprzeczalna, poza wspaniałą lokalizacją, uczestnicy będę mieli okazję zmierzyć się z przeszkodami polskiego i czeskiego organizatora - mówi Maciej Baranowski, dyrektor eventu.

Do udziału w evencie zapisać można się do dnia 9 lipca poprzez stronę www.runmageddon.pl do godziny 14:00 lub na miejscu w Biurze Zawodów-Punkt Nowe Zapisy. Organizator zapewnia, że z uważnością śledzi zmiany obostrzeń dotyczące przekraczania granicy polsko-czeskiej i odnosi się do nich na bieżącą na swoim profilu na Facebooku.

O Runmageddonie

Runmageddon jest największym w Polsce i najbardziej ekstremalnym w Europie cyklicznym biegiem przez przeszkody. Zmagania odbywają się w kilkunastu lokalizacjach rocznie. W 2017 roku w 17 wydarzeniach wystartowało blisko 60 tysięcy osób, a od początku istnienia cyklu do mety imprez dotarło już ponad 110 tysięcy uczestników.

Specyfika tej formy aktywności polega przede wszystkim na dobrej zabawie, ale pozwala też sprawdzić siebie. Dzięki ogromnemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu, w którym pokonuje się swoje słabości, a dopiero potem rywali, uczestnicy poznają swoje maksymalne możliwości. Mają oni do przebycia różne odcinki trasy z torami przeszkód – wspinają się, czołgają, brną w błocie, skaczą, a także mierzą z wodą oraz ogniem. Do wyboru są cztery formuły – INTRO (3 km i 15+ przeszkód), REKRUT (6 km i 30+ przeszkód), CLASSIC (12 km i 50+ przeszkód) oraz HARDCORE (21 km i 70+ przeszkód).

O Runmageddonie