środowisko naturalne/ekologia nauka/edukacja/szkolenia

„Uczniowskie Ekonawyki”: znamy zwycięzców konkursu

08.06.2021 | P&G

„Uczniowskie Ekonawyki” to program edukacji ekologicznej opracowany przez Fundację Nasza Ziemia, P&G oraz doświadczony zespół metodyczny, a jego głównym celem jest zachęcenie dzieci i młodzieży do świadomego i aktywnego dbania o środowisko. Jedną z form angażującej edukacji programu był konkurs, w którym organizatorzy nagrodzili projekty ekologiczne uczniów, przyznając im granty pieniężne na realizację ich kreatywnych pomysłów. Poznajmy zwycięzców tegorocznej edycji konkursu!

Tematyka projektu „Uczniowskie Ekonawyki” dotyczy największych ekologicznych wyzwań ówczesnego świata, takich jak konieczność ograniczenia zużycia wody i energii elektrycznej oraz generacji ilości odpadów, przedstawiona w odpowiedni dla uczniów klas 1-6 sposób. Została przedstawiona w kilkuminutowych materiałach wideo, które w przejrzysty sposób pokazują, np. jak segregować odpady lub dlaczego warto zrezygnować z tradycyjnego mycia naczyń na rzecz zmywarki. Ważnym elementem projektu jest zaangażowanie młodych odbiorców do działania. Zachęcał do tego konkurs, w którym głównym zadaniem było stworzenie kampanii promującej ekologiczne nawyki, które uczniowie poznali podczas prezentacji multimedialnych. Młodzi ekolodzy mogli wykazać się w nim troską o środowisko i zaprezentować swoje pomysły na pomoc planecie. W konkursie można było wygrać grant, dzięki któremu pasjonaci ochrony środowiska mogli zrealizować swoje zielone pomysły.

Do konkursu zgłosiło się 86 szkół podstawowych z całej Polski. We wszystkich zgłoszeniach cykl animacji stał się źródłem inspiracji do przeprowadzenia kampanii promujących prawidłowe zachowania w zakresie oszczędzania wody, energii oraz prawidłowej segregacji odpadów. Najczęściej inicjatorami kampanii w szkołach byli uczniowie klas I-III, którzy przygotowali dla społeczności szkolnej szereg aktywności: gazetki na korytarzach szkolnych, plakaty, prowadzono akcje zbierania makulatury, baterii, udostępniania książek, powstawały gry edukacyjne, przedstawienia, bajki, układano tematyczne rymowanki, wiersze i piosenki, organizowano pokazy mody z materiałów odpadowych. W podejmowane przedsięwzięcia byli angażowani rodzice uczniów, społeczność lokalna, a nawet włodarze miejscowości i lokalne media. Jestem pod ogromnym wrażeniem wszystkich prac zgłoszonych do konkursu, ale też zaangażowania dzieci, jak i kadry pedagogicznej, bo pamiętajmy, że wszystkie te działania podejmowane były w bardzo trudnym dla szkół czasie trwającej pandemii i jej ograniczeń. Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję i cieszę się bardzo, że ekologiczne projekty edukacyjne prowadzone wspólnie z Procter and Gamble, przynoszą tak znakomite owoce. – komentuje Beata Butwicka, Prezes Fundacji Nasza Ziemia.

Jury konkursowe postanowiło nagrodzić 5 najlepszych zgłoszeń. Mini granty o łącznej wartości 10 000 PLN otrzymają uczniowie niżej wymienionych szkół podstawowych:

• Szkoły Podstawowej nr 1 w Kętrzynie im. Feliksa Nowowiejskiego,
  • Niepublicznej Szkoły Podstawowej Praxis w Łąkach,
  • Szkoły Podstawowej im. Ratowników Górskich w Karpaczu,
  • Szkoły Podstawowej im. Powstańców Śląskich w Nędzy,
  • Szkoły Podstawowej im. ks bpa Fr. Jaczewskiego w Górkach Grubakach.

Choć zwycięzców mogło być tylko kilku, organizatorzy postanowili wyróżnić 10 dodatkowych prac. Uczniowie wybranych szkół otrzymali zestawy składające się z plecaków oraz wielorazowych bidonów. Organizatorzy zdecydowali się również przyznać nagrody nauczycielom, aby docenić ich niezwykłe zaangażowanie i wkład w tworzenie ekologicznych postaw wśród dzieci oraz pomoc przy konkursowych zgłoszeniach.

Partner programu, Procter & Gamble od lat współpracuje z Fundacją Nasza Ziemia, realizując wiele projektów, w tym akcje sprzątania świata czy proekologiczne prelekcje w szkołach prowadzone przez wolontariuszy firmy.

P&G już od wielu lat angażuje się i tworzy wiele ekologicznych inicjatyw, w dużej mierze skierowanych do najmłodszych. W naszej działalności zwracamy uwagę zwłaszcza na codzienne nawyki, które mają ogromny wpływ na środowisko. Jesteśmy przekonani, że zmieniając je, możemy znacznie ograniczyć pozostawiany ślad środowiskowy. Jako firma czujemy się odpowiedzialni za edukację naszych konsumentów - tych starszych i młodszych -  aby wspólnym wysiłkiem zawalczyć o to, żeby Ziemia była wciąż przyjaznym do życia miejscem dla przyszłych pokoleń – komentuje Justyna Rymkiewicz, Dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej Procter & Gamble w Europie Centralnej.

Oprócz „Uczniowskich Ekonawyków”, P&G i Fundacja Nasza Ziemia prowadzą projekt edukacyjny stworzony z myślą o starszych uczniach. „Czysta Ziemia – ekodetektywi na tropie domowych nawyków” to program, który opiera się o kompletne scenariusze lekcji, propozycje projektów i karty pracy dla uczniów, które mogą zostać wykorzystane przez nauczycieli na lekcjach różnych przedmiotów, np. geografii czy godzinie wychowawczej, ale także przez rodziców w domu. Wszystkie materiały edukacyjne przygotowane w ramach projektów „Uczniowskie Ekonawyki” i „Czysta Ziema – ekodetektywi na tropie domowych nawyków” dostępne są do darmowego pobrania ze strony https://www.naszaziemia.pl/czystaziemia/.

Account Manager, MSL
Magdalena Zlot

magdalena.zlot@mslgroup.com

P&G

O Procter & Gamble

P&G może pochwalić się niezwykle bogatym portfolio wiodących marek wysokiej jakości, które cieszą się zaufaniem konsumentów na całym świecie. Należą do nich Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Bounty®, Charmin®, Crest®, Dawn®, Downy®, Fairy®, Febreze®, Gain®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Olay®, Oral-B®, Pampers®, Pantene®, SK-II®, Tide®, Vicks® oraz Whisper®. P&G prowadzi działalność w ok. 70 krajach na całym świecie. Więcej najświeższych informacji o firmie P&G i jej markach można znaleźć na stronie www.pg.com.

O Fundacji „Nasza Ziemia”

Fundacja Nasza Ziemia to Organizacja Pozarządowa działająca nieprzerwanie od 1994roku.  Fundację założyła Mira Stanisławska-Meysztowicz. Od początku swojego istnienia Fundacja koordynuje największą, ekologiczną Akcję, Sprzątanie Świata-Polska.  Po dziś dzień stanowi ona sztandarowy punkt w codziennej pracy Fundacji na rzecz ochrony środowiska naturalnego. Założycielka Fundacji i Inicjatorka Akcji Sprzątanie świata-Polska jest między innymi laureatką Orderu Uśmiechu, odznaczoną Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Człowiekiem Polskiej Ekologii, ale też Patronką Szkoły Podstawowej w Żdżarach.  Zaś założona przez nią Fundacja Nasza Ziemia może się poszczycić wieloma prestiżowymi nagrodami takimi jak: Złoty Liść Ministra Środowiska, Europejska Nagroda Fundacji Forda czy Flaga Rzeczypospolitej. W roku 2019 z okazji jubileuszu 25 lecia Fundacji Nasza Ziemia otrzymała Ekolaur Polskiej Izby Ekologii za całokształt działalności na rzecz ochrony środowiska naturalnego.

Account Manager, MSL
Magdalena Zlot

magdalena.zlot@mslgroup.com

P&G