kultura/sztuka/rozrywka

Wystawa kolekcji ERGO Hestii w Muzeum Narodowym

07.05.2021 | ERGO Hestia SA

Od 7 maja br. w Muzeum Narodowym w Warszawie można oglądać wystawę XVII-wiecznego malarstwa holenderskiego i flamandzkiego: „Różne Spojrzenia. Malarstwo holenderskie i flamandzkie z Kolekcji ERGO Hestii”. Unikalna w skali kraju kolekcja 42 obrazów została udostępniona muzeum z okazji jubileuszu 30-lecia ERGO Hestii. Wystawa opowiada o narodzinach i rozwoju sztuki holenderskiej XVII wieku, w kontekście rozwijającej się równolegle sztuki flamandzkiej.

Ekspozycja prezentuje 52 prace (42 z kolekcji ERGO Hestii oraz 10 z MNW), namalowane przez takich artystów jak Salomon van Ruysdael, David Teniers młodszy, Jan Porcellis, Gabriel Metsu i Jan Breughel młodszy.

Wystawę zbudowano wokół takich zagadnień jak natura i codzienność upływająca w jej rytmie, polityka i ekonomia, religia i społeczne wartości, podróże i wizja słonecznej Italii, wreszcie – bogactwo środków wyrazu. Ekspozycję podzielono na siedem sekcji („spojrzeń”). – „Pejzaże, martwe natury, sceny rodzajowe przedstawiono w kontekście politycznych, ekonomicznych oraz artystycznych przemian epoki. Propozycje te nie są jednak arbitralne. Zapraszamy widzów do poszukiwania własnych perspektyw, które pozwolą lepiej zrozumieć przeszłość zapisaną w dziełach dawnych mistrzów” – mówi Aleksandra Janiszewska, kuratorka wystawy. Wystawa jest niepowtarzalną okazją, by poznać atmosferę XVII-wiecznych miast, szlacheckich dworów i magnackich rezydencji.

Artyści, których prace można zobaczyć na wystawie, tworzyli w Antwerpii oraz w Amsterdamie, Hadze, Utrechcie, Haarlemie, Lejdzie i Rotterdamie. Jednak inspiracji poszukiwali także w słonecznej Italii. Rzym, będący ówcześnie stolicą sztuki, wyznaczał nowe trendy, które podejmowali także artyści na Północy. W ich dziełach można odnaleźć nie tylko fascynację alpejskim krajobrazem, ale i na nowo odkrywaną kulturą antyczną.

Początki kolekcji dzieł sztuki dawnej ERGO Hestii sięgają roku 2008. Zbiór ten jest unikatem w skali kraju. Prywatni kolekcjonerzy korporacyjni w Polsce najczęściej gromadzą bowiem dzieła sztuki nowoczesnej. Część prac należących do ERGO Hestii jest sygnowana przez twórców, co podnosi wartość kolekcji.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to druga co do wielkości firma ubezpieczeniowa na polskim rynku, pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w tym sektorze. Od 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym najwyższej jakości produkty i usługi. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Nasze ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO International AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia od 30 lat funkcjonowania firmy jest Piotr Maria Śliwicki.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl