sport energetyka

TAURON wspiera Gigantów Siatkówki

TAURON kolejny rok będzie partnerem tytularnym międzynarodowego turnieju charytatywnego Giganci Siatkówki. Ideą rozgrywek jest popularyzacja tej dyscypliny sportu i wsparcie najzdolniejszych młodych zawodników. Mecze będą transmitowane w telewizji Polsat.

TAURON już po raz trzeci został strategicznym partnerem turnieju Gigantów Siatkówki. Główną część imprezy zaplanowano na 25 i 26 września w hali sportowej w Jelczu-Laskowicach, nieopodal Wrocławia. Formuła zawodów pozostaje niezmienna - to starcie dwóch polskich i dwóch zagranicznych zespołów. Mecze będą transmitowane przez telewizję Polsat, a dochód z biletów zostanie przeznaczony na cele charytatywne.

- Polska siatkówka to esencja współczesnego sportu, jaki chcemy rozwijać i wspierać w Polsce. Z jednej strony sukcesy na najważniejszych światowych imprezach, z drugiej strony rozgrywki krajowe na najwyższym poziomie, przyciągające uwagę milionów fantastycznych kibiców – mówi Paweł Strączyński, prezes zarządu TAURON Polska Energia. – Wsparcie dla dyscyplin sportowych będących wizytówką Polski na świecie, to rola najważniejszych firm w polskiej gospodarce – dodaje prezes TAURONA.

- Bardzo się cieszę, że kolejny rok tak uznana marka jak TAURON będzie wspierać nasz turniej. Dla wielu siatkówka w Polsce to sport numer jeden i my to rozumiemy oferując co roku rywalizację sportową na najwyższym poziomie. Gościliśmy u siebie najmocniejsze kluby z całej Europy, a także najlepsze polskie drużyny. Zbudowaliśmy markę, dzięki której możemy współpracować z takim koncernem jak TAURON. Bardzo nas to cieszy - mówi Wojciech Rozdolski, organizator turnieju TAURON Giganci Siatkówki.

Już 24 września w ramach turnieju TAURON Giganci Siatkówki kibice obejrzą w Miliczu finał rozgrywek Młodych Gigantów Siatkówki, a także pokazowy mecz, w którym zagra eWinner Gwardia Wrocław. Tego samego dnia w Jelczu-Laskowicach reprezentacja pracowników TAURONA stanie naprzeciwko Drużyny Gwiazd Siatkówki Dolnego Śląska. Zwieńczeniem dnia będzie natomiast starcie mistrzów świata Ireneusza Mazura z mistrzami świata Grzegorza Rysia. Na parkiecie nie zabraknie zatem największych gwiazd polskiej siatkówki ostatnich dwóch dekad.

TAURON i Giganci Siatkówki wspierają także wschodzące talenty polskiego sportu, razem pracując przy festiwalu TAURON Młodzi Giganci Siatkówki. 25 kwietnia pierwszy z turniejów tego cyklu rozegrano w Sycowie (woj. dolnośląskie).

TAURON od lat wspiera sport w Polsce. Jest sponsorem Ligi Siatkówki Kobiet (TAURON Ligi), I ligi mężczyzn (TAURON 1. Liga Mężczyzn), wspiera także PlusLigę i Superpuchary Polski kobiet i mężczyzn.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch