sprawy społeczne rodzina nauka/edukacja/szkolenia

Webinar „Małe dziecko w perspektywie międzysektorowej – wczesne wspomaganie rozwoju dziecka skoncentrowane na rodzinie i sieci wsparcia społecznego”

05.05.2021 | EZRA UKSW

12 maja br. w godz. 10:00-15:00 odbędzie się bezpłatny webinar poświęcony tematom WWR (wczesnego wspomagania rozwoju dziecka) oraz modelu pracy Centrum małego dziecka i rodziny EZRA UKSW. Wydarzenie skierowane jest do specjalistów i instytucji zajmujących się WWR.

Celem webinaru jest:

• upowszechnienie rozwiązań, w których rodzice są istotnym elementem pracy terapeutycznej oraz planu wsparcia dzieci z niepełnosprawnością,
  • promowanie modelu wsparcia małego dziecka i jego rodziny w ramach wczesnego wspomagania rozwoju dziecka,
  • prezentacja rezultatów projektu ECI AGORA finansowanego z Fundacji VELUX, zajmującej się wczesnym wspomaganiem rozwoju dziecka.

W pierwszej części webinaru – „WWR – zmieniający się paradygmat” – przestawione zostanie wczesne wspomaganie rozwoju dziecka w spojrzeniu dwóch stron procesu. Specjaliści EZRA UKSW i Projektu ECI AGORA podzielą się swoimi praktykami i wiedzą, dotyczącą budowania zasobów, kompetencji rodziców i środowiska rodzinnego. Poznamy również drugą perspektywę – rodziców i nauczycieli, którzy omówią własne doświadczenia z pracy ze środowiskiem terapeutycznym.

Druga część poświęcona będzie Centrum małego dziecka i rodziny EZRA UKSW, które od listopada ubiegłego roku realizuje innowacyjny model opieki skoncentrowany na rodzinie, oferując rodzicom i opiekunom nieodpłatną pomoc psychologiczno-psychoterapeutyczną. O projekcie oraz modelu pracy z rodzicami i pacjentami opowiedzą eksperci EZRA UKSW – doświadczeni psychoterapeuci i psychologowie, przedstawiając szczegóły swojej pracy na bazie studiów przypadku. Całość zakończy sesja pytań i odpowiedzi.

W webinarium można uczestniczyć bezpłatnie za pośrednictwem platformy Zoom lub oglądając streaming w serwisie YouTube. Obowiązują zapisy do 10 maja poprzez formularz. Szczegóły oraz plan wydarzenia można znaleźć na Facebooku i stronie wydarzenia.

Organizatorem webinaru jest EZRA UKSW, a partnerami: ECI Agora, EurlyAid, The Velux Foundations, EASPD, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz Centrum Małego Dziecka i Rodziny EZRA UKSW. Patronat honorowy wydarzenia objęło Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej.

EZRA UKSW

EZRA UKSW sp. z o.o. to organizacja, która od kilku lat z sukcesem wdraża autorski model opieki środowiskowej dla dzieci i młodzieży w społeczności lokalnej. W 2018 r. utworzyła pierwsze w Polsce Środowiskowe Centrum Zdrowia Psychicznego dla dzieci i młodzieży Warszawa-Bielany, w tym czasie udzielając wsparcia ponad 1 000 rodzinom. Misją organizacji jest budowanie sieci i relacji współpracy w społecznościach lokalnych na rzecz wsparcia dzieci, młodzieży i ich rodzin, które doświadczają kryzysu psychicznego. Model EZRA UKSW wyróżnia się podejściem teoretyczno-praktycznym oraz uwzględnieniem sieci wsparcia społecznego. Został on doceniony przez decydentów w Polsce, jak i z Komisji Europejskiej.

Dowiedz się więcej: www.ezrauksw.pl

Odwiedź profil Facebook: @ezrauksw