styl życia sprawy społeczne

Łazienka na żółto i na… szaro, czyli w kolorach roku od Pantone

18.02.2021 | Radaway

Pantone Color Institute co roku ogłasza kolor roku. Tym razem jednostka badawcza wyłoniła aż dwa kolory – Ultimate Gray oraz Illuminating Yellow. Obie barwy sprawdzą się doskonale we wnętrzach, również łazienek. Warto jednak pamiętać o ich odpowiednich proporcjach.

System kolorów stworzony przez Instytut Koloru Pantone znany jest na całym świecie. Firma, każdego roku wybiera kolor, który symbolicznie wyznacza trendy na najbliższe 12 miesięcy. Tym razem z palety zostały wyłonione dwie barwy: Ulitimate Gray oraz Illuminating Yellow, czyli odcienie szarego oraz żółtego. Na werdykt wpływ miała sytuacja pandemiczna i aktualne nastroje w społeczeństwie. Jak uzasadnia instytut, połączenie tych dwóch kontrastujących ze sobą kolorów ma nieść za sobą siłę i nadzieję na lepsze jutro. Warto więc wykorzystać je w swoim otoczeniu – również w łazience. Jak to zrobić?

Pantone definiuje Illuminating jako jasny, wesoły, rozgrzewający i nasycony energią słoneczną. Wprowadzając go do swojego wnętrza, możemy mieć pewność, że poprawi nam humor i doda energii. Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze może przynieść efekt odwrotny do oczekiwanego. Dlatego najbezpieczniej stosować go w dodatkach. W przypadku łazienki może to być miękki dywanik, obraz lub akcesoria takie jak mydelniczka czy kubek na szczoteczki.

Szary Ultimate Gray należy z kolei do neutralnych barw i jest idealnym tłem do intensywnych kolorystycznie dodatków. Użycie tylko tej jednej barwy może przytłoczyć wnętrze, dlatego, by była lekka w odbiorze i pomocna w relaksacji, dobrym wyborem będzie połączenie jej z Illuminating Yellow. Zestawienie tych dwóch kolorów to doskonała kompozycja, dzięki której poczujemy się radośnie i bezpiecznie.

- Te dwa bardzo różniące się od siebie kolory tworzą dość awangardową parę, która jest jednocześnie ciekawą inspiracją dla wystroju wnętrz. W naszym przekonaniu obie barwy współgrają ze sobą tworząc czystą harmonię, a w łazience dają poczucie odprężenia i spokoju z energetycznym zastrzykiem na cały dzień – mówi Hanna Błaszak, ekspert firmy Radaway.

Radaway to producent wysokiej jakości, komfortowych i jednocześnie designerskich kabin prysznicowych. Firma w Polsce działa od 2002 roku, z powodzeniem promuje i sprzedaje też produkty za granicą.

Dzięki wykorzystywaniu najnowszych technologii, stosowaniu materiałów najwyższej jakości oraz zaangażowaniu w proces twórczy, Radaway od lat pozostaje ekspertem w dziedzinie kabin prysznicowych. W ofercie firmy znaleźć można ponadto drzwi wnękowe, parawany nawannowe, brodziki prysznicowe tradycyjne i podpłytkowe oraz akcesoria m.in. syfony, elementy uszczelniające i środki pielęgnacyjne.

Wieloletnie doświadczenie sprawiło, że marce udało się znaleźć rozwiązania dla nawet najbardziej problematycznych wnętrz łazienek. Autorski program „Na miarę” daje możliwość dopasowania kabin prysznicowych do nietypowych pomieszczeń - mała powierzchnia, skosy, wnęki, belki czy stropy nie są już problemem.

Produkty Radaway charakteryzuje nowoczesny design. Producent oferuje możliwość personalizacji  kabiny, dzięki nowoczesnej technologii grawerowania laserowego. Pozwala ona nanieść na szkło dowolne wzory, napisy, a także własne zdjęcia klienta. Metoda ta jest wyjątkowo trwała i jej efekty pomimo upływu czasu nie zmieniają swoich właściwości.

Oprócz produkcji Radaway zajmuje się także profesjonalnym doradztwem oraz służy pomocą podczas montażu, polecając certyfikowanych instalatorów. Dodatkową wartością marki jest fakt, że jej produkty powstają w Polsce, w Swarzędzu pod Poznaniem.

Radaway tworzy rzeczy praktyczne, poprawiające komfort życia.

Radaway tworzy rzeczy praktyczne, poprawiające komfort życia.