technologie transport

Prawie sto razy dookoła Ziemi. GreenWay podsumowuje 2020 rok

20.01.2021 | GreenWay Polska

W minionym roku klienci GreenWay dzięki pobranej energii prawie 100 razy okrążyli Ziemię. Pobrane  800 MWh energii z sieci firmy, pozwoliło ekologicznie przejechać łącznie 4 mln km. Jak w szczegółowych liczbach i danych wyglądał rok 2020 z perspektywy GreenWay, a przede wszystkim kierowców elektryków?

GreenWay postawiła w 2020 roku 108 nowych stacji: 72 w Polsce i 36 w Słowacji. Tym samym w Polsce funkcjonuje już 225 ładowarek, a w Słowacji 118. Infrastrukturę uzupełnia także 10 magazynów energii, które zapewniają wysoką moc stacji również w przypadku ograniczonej mocy przyłącza energetycznego. Z takiego technologicznego zaplecza, po obu stronach granicy, korzysta łącznie ponad 10 tysięcy klientów, z czego ponad 5 tysięcy przybyło w minionych 12 miesiącach:

• Liczba nowych, zarejestrowanych klientów w 2020 roku: PL – 4 154 / SK - 883
  • Liczba zarejestrowanych klientów ogólnie: PL – 8 459 / SK – 2 043
  • Liczba sesji ładowania: PL 46 673 / SK 10 486
  • Wśród najpopularniejszych standardów złącz znalazły się:
    • PL - CHAdeMO 23%, CCS 30 %, AC Typ 47%
    • SK - CHAdeMO 23%, CCS 28 %, AC Typ 49%.
  • Średnia trwania jednej sesji na wolnej stacji (AC) oraz na szybkiej stacji (DC):
  • PL: AC - 108 min / DC - 35 min
  • SK: AC - 265 min / DC - 25 min

Nie bez znaczenia dla statystyk była sytuacja związana z pandemią wirusa COVID-19, kiedy to szczególnie wiosną 2020 roku (marzec-maj) odbywało się mniej podróży samochodami. Miało to bezpośrednie przełożenie na istotny spadek wykorzystania stacji, do poziomu 30% sprzed pierwszej fali pandemii. W maju i czerwcu zapotrzebowanie na usługi wróciło do poprzedniego poziomu i nieustannie rosło w kolejnych miesiącach.

Nie tylko stacje, ale i obsługa klienta

To, co niezwykle istotne, to utrzymujący się na bardzo wysokim poziomie wskaźnik zadowolenia z obsługi klienta, który wyniósł w Polsce 94%, a w Słowacji 91%. Jednym z podstawowych czynników wpływających na satysfakcję klientów, była bardzo wysoka przez cały rok dostępność punktów ładowania, która utrzymywała się na poziomie 99%!

Na jakość obsługi i łatwość korzystania z sieci GreenWay wpływ miało także m.in. dodanie do map Google podglądu aktywnych stacji, co znacząco ułatwiło elektromobilnym kierowcom planowanie podróży.

GreenWay to nie tylko własne stacje, ale szeroka oferta w zakresie infrastruktury ładowania

Rok 2020 był także udany pod względem rozwoju współpracy z kluczowymi partnerami biznesowymi w zakresie oferowania im stacji ładowania i usług z tym związanych. GreenWay Polska nawiązała współpracę zarówno z przedstawicielami branży motoryzacyjnej (Mazda, Hyundai, Volvo, KIA, Nissan) w wielu obszarach, poczynając od audytów technicznych po kompleksowe projekty dostarczenia i instalacji stacji ładowania. Istotne było także zacieśnienie współpracy z IKEA, a także nawiązanie jej z wiodącymi partnerami z branży zarządców obiektów biurowych i komercyjnych takimi jak EuroPark, White Star, BNP Paribas Real Estate, EnerMitel.

Na stacjach zainstalowanych przez GreenWay, elektryczne radiowozy ładuje również świętokrzyska Policja, a z oferty flotowej usług ładowania GreenWay korzysta firma InPost i Traficar. Ładowanie podczas zakupów możliwe jest już na terenie Elektrowni Powiśle, gdzie pojawiło się łącznie aż 17 urządzeń, dostępnych także dla mieszkańców tego kompleksu.

Oferowanie rozwiązań i usług w zakresie infrastruktury ładowania doprowadziło do sytuacji, że na koniec 2020 roku w sieci GreenWay funkcjonowało już ponad 100 stacji ładowania należących do podmiotów trzecich, ale zarządzanych przez spółkę i na których ładować mogą się posiadacze elektryków zarejestrowani w sieci firmy. Wszystkie te stacje widoczne są w aplikacji GreenWay, która pozwala na łatwe ich wyszukiwanie i inicjowanie sesji ładowania.

Istotnym wydarzeniem była także podpisana w 2020 roku umowa z Europejskim Funduszem Leasingowym, dzięki której przedsiębiorcy zyskali wygodne narzędzie do finansowania zakupu ładowarek. Ekologiczne ładowanie stało się także prostsze dzięki współpracy GreenWay Polska z fotowoltaicznymi firmami takimi jak SunSol dostarczającymi systemy PV m.in. do gospodarstw domowych. A to właśnie w domu ładuje swoje samochody ponad 80% użytkowników.

Dalszy rozwój sieci GreenWay

W 2020 roku udało się pozyskać wiele nowych lokalizacji pod instalacje stacji GreenWay. M.in. zostały podpisane umowy na montaż łącznie 17 ładowarek  na Miejscach Obsługi Podróżnych - wzdłuż autostrady A1, A2 i A4. Owocnie przebiega także współpraca z Urzędem Miasta Katowice, gdzie w zeszłym roku stanęło 10 nowych urządzeń do ładowania.

Likwidacja białych plam na mapie Europy

Wśród najważniejszych wydarzeń 2020 roku należy wymienić zakończenie prowadzonych przez 4 lata na terenie Polski i Słowacji dwóch unijnych projektów - “NCE-FastEvNet” oraz “NCE-AdvancedEvNet” -  w ramach programu „Łącząc Europę”. To dzięki tym przedsięwzięciom Polska i Słowacja przestały być elektromobilną pustynią, a w obu krajach zainstalowaliśmy łącznie 228 stacji ładowania.

Zwieńczeniem tych działań była międzynarodowa konferencja z udziałem przedstawicieli Komisji Europejskiej, polskiego rządu, samorządu, a także europejskich firm zaangażowanych w rozwój elektromobilności. Nagranie wydarzenia jest dostępne na kanale YouTube GreenWay, a podsumowanie projektu przeczytać można tu: Pionierski projekt GreenWay dla Polski i Słowacji - GreenWay Polska.

GreenWay angażuje się również w działania na europejskiej arenie, dołączając do Europejskiego Stowarzyszenia Dostawców Usług Ładowania. Celem ChargeUp Europe jest stworzenie nowoczesnej infrastruktury ładowania pojazdów elektrycznych w oparciu o otwarte standardy techniczne, uczciwą konkurencję rynkową i rosnącą liczbę klientów.

Elektromobilna Polska A.D. 2020

Podsumowania ostatnich 12 miesięcy nie da się dokonać bez oceny ogólnej sytuacji na elektromobilnym rynku, który jak każda inna dziedzina była pod wpływem trwającej pandemii. Wiosenny lockdown wpłynął na spadek liczby ładowań. GreenWay Polska wspierała swoich klientów i partnerów biznesowych, zawieszając czasowo między innymi niektóre miesięczne opłaty abonamentowe oraz opłaty za zarządzanie stacjami dla branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Mimo niepewnej sytuacji, w tym roku ponad dwukrotnie wzrosła liczba zarejestrowanych w Polsce pojazdów elektrycznych: na koniec listopada było ich  17.121 sztuk. To o 120% więcej niż przed rokiem (8.996 w XI.2019 r.). W tym samym czasie sieć ogólnodostępnych stacji  ładowania uległa powiększeniu aż o 36%.

Ważną kwestią dla GreenWay Polska jest wspieranie inicjatyw budujących e-mobilną społeczność oraz zwiększających ekologiczną świadomość. W związku z tym firma zaangażowała się w budowanie wraz z Polskim Stowarzyszeniem Paliw Alternatywnych największego w Polsce portalu zrzeszającego posiadaczy i użytkowników samochodów elektrycznych elektromobilni.pl, który aktywnie działa już od października.

- 2020 rok stanowił dla nas wszystkich nie lada wyzwanie głównie z powodu epidemii i wprowadzanych restrykcji. Mimo to rynek elektromobilności wciąż zyskiwał na popularności, a nam udało się osiągnąć nasze główne cele biznesowe. Obserwujemy dalszy wzrost liczby samochodów elektrycznych, choć jak wielu, którzy kibicują elektromobilności, chcielibyśmy doświadczać jeszcze większej dynamiki w tym zakresie. Mamy nadzieję, że będziemy tego świadkami w bieżącym roku. Bardzo nas cieszy rosnące zainteresowania produktami i usługami, które oferujemy, gdyż pokazuje to, że nasza oferta jest dostosowana do potrzeb naszych klientów. Wierzymy, że elektromobilność to przyszłość transportu, a my jesteśmy dopiero na początku tej drogi – podsumowuje Rafał Czyżewski.

PR Manager, Inn|tu
Marcin Popiel

marcin.popiel@inntu.pl

tel: 608417487

O GreenWay Polska

GreenWay Polska jest częścią międzynarodowej grupy GreenWay, działającej w obszarze elektromobilności.  Jest to najintensywniej rozwijająca się sieć ładowania samochodów elektrycznych w środkowym regionie Europy. Firma istnieje od 2011 r. (w Polsce od 2016 r.) i stawia sobie za cel upowszechnienie pojazdów elektrycznych, by Europa Środkowa i Wschodnia stała się czystsza, zdrowsza oraz mniej uzależniona od ropy naftowej. Obecnie w sieci GreenWay znajduje się ponad 300 stacji ładowania, z czego w Polsce 225. Są to w znacznej większości stacje szybkiego ładowania o dużej mocy.

Oprócz usług ładowania, GreenWay oferuje także profesjonalne usługi w zakresie budowy i zarządzania infrastrukturą ładowania dla innych podmiotów. Oferta obejmuje instalację, konfigurację, utrzymanie i zarządzanie punktami ładowania, również w formie najmu. Firma obsługuje też posiadaczy samochodów elektrycznych korzystających z usług ładowania należących do partnerów GreenWay. Dodatkowo GreenWay oferuje kompleksowe rozwiązania firmom i instytucjom chcącym przekształcać swoją flotę w elektryczną.

PR Manager, Inn|tu
Marcin Popiel