nowe produkty/usługi

Polskie ptaki na znaczkach pocztowych

30.11.2020 | Poczta Polska

W poniedziałek, 30 listopada br., Poczta Polska wprowadzi do obiegu znaczki pocztowe emisji „Polskiej ptaki”.

Autorka projektów, Marzanna Dąbrowska, przedstawiła na znaczkach: bociana białego Ciconia ciconia – na przywieszce dwa bociany białe stojące na gnieździe, bociana czarnego Ciconia nigra – na przywieszce bocian czarny z rozpostartymi skrzydłami, czaplę białą Ardea alba – na przywieszce czapla biała wzbijająca się do lotu oraz czaplę siwą Aredea cinerea – na przywieszce czapla siwa w locie. Oprócz znaczka Poczta Polska wydała, w limitowanej wersji, dwie koperty FDC, czyli koperty Pierwszego Dnia Obiegu. Widnieją na nich czapla biała oraz bocian czarny w swoim naturalnym środowisku.

Wypełniając swoją edukacyjna rolę, Poczta Polska wprowadza do obiegu znaczki upamiętniające nie tylko postaci i wydarzenia ważne dla naszej Ojczyzny, ale także pokazuje tematy z dziedziny techniki, kultury, nauki i przyrody. Przykładem tych ostatnich jest najnowsza emisja „Polskie ptaki” z 4 znaczkami z przywieszkami. Pięknie pokazany bocian biały i bocian czarny, a także czapla biała i czapla siwa, są dowodem na różnorodność, koloryt oraz bogactwo naszej rodzimej fauny i flory. Wierzę w to, że obecna emisja znaczków zostanie tak samo ciepło przyjęta przez naszych klientów, jak wszystkie poprzednie emisje z tej serii i przyczyni się do promocji polskiej przyrody – powiedział Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Na koniec ubiegłego roku Polskie Towarzystwo Zoologiczne stwierdziło w Polsce 462 gatunki ptaków. 236 z nich to gatunki lęgowe, a pozostałe to ptaki zimujące, sporadycznie zalatujące lub migrujące przez teren Polski. Najcięższym ptakiem latającym w naszym kraju jest łabędź niemy. Największą rozpiętością skrzydeł szczyci się bielik, który wbrew utartym poglądom nie jest orłem, lecz jastrzębiem. Zaś najwyższym polskim ptakiem nie jest wcale bocian, ale żuraw, który sięga 140 cm wysokości.

Poczta Polska w przeszłości wielokrotnie wydawała znaczki z podobiznami ptaków. Pierwsze dwa wydania emisji „Polskie ptaki” objęły znaczki w formie bloków, przedstawiające zimorodka zwyczajnego (Alcedo atthis) w 2013 r. oraz żołnę zwyczajną (Merops apiaster) w 2014 r. Natomiast w 2015 i 2017 roku do obiegu trafiły znaczki przedstawiające osiem gatunków rodzimych sów – puchacza, płomykówkę, puszczyka mszarnego i włochatkę (2015) oraz śnieżną, pójdźkę, jarzębatą, i uszatkę (2017).

O znaczkach:

autorka projektów: Marzanna Dąbrowska
liczba znaczków: 4
wartość: 3,30 zł każdy
nakład: 100 tys. sztuk każdego
technika druku: offset
format znaczka: 43 x 31,25
papier: fluorescencyjny
arkusze sprzedażne: 4 znaczki i 4 przywieszki
data wprowadzenia do obiegu: 30 listopada 2020 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28